E-mail
Címlap

2001-es oldalak

Előfizetés

Hirdetés

Kótya-Vetye feladás

Impresszum


A Mac, a PC és a hálózat

Kétezer dal a zsebünkben

Színszabvány pontosítás

Faxtól a levilágítóig

Radeon 7500 - GeForce4 MX

A Teoma legyôzi a Google-t?

Tools Pro Quarkhoz

Huszonhárom inches álom

Az új FrameMaker

Könyvajánló - Photoshop 6

Phtotshop Elements

CÉDÉm tokja

Quark 5.0 vs. Indesign 2.0

10 érv az InDesign mellett

10 érv a Flash mellett

Almába harap a viking

Apple és Microsoft?

ECRM Mako 2

Flash MX demo

Apró hírek 


QXTools Pro Quarkhoz


Az Extensis megújított kiegészítô programcsomagja a Quark 4-es és 5-ös változatával egyaránt használható. Egy piacmeghatározó szoftver esetében mindig elgondolkodtató, hogy miként maradhatnak ki olyan funkciók, amelyek megvalósításából más cégek vidáman és verzióról verzóra haladva rendesen megélnek. Ha Te vezetnéd az adott céget, akkor nem próbálnád meg behúzni ezeket a funkciókat az anyaprogramba - esetleg felhasználó függô telepítéssel?

Import
A kiadányszerkesztés virtuózai Microsoft Excel és PowerPoint doksikat emelhetnek be anélkül, hogy a beemelt állományt újra kellene tördelni. A bűvészmutatványt nem igénylô beemelés során a beeemelt állomány EPS-sé válik, az EPS állomány jellemzôi megegyezik a forrás alkalmazás Nyomtatási Elôkép (Print Preview) ablakban látható paraméterekkel. A beemelt EPS állomány vektoros, tehát Illutratorral szerkeszthetô. Az Almalap úgy véli, hogy ezzel még közel sincs lefutva a táblázat importálás megoldatlansága, az Extensis megoldása majdnem egyenértékű a "lefotózom a képernyôt, bemásolom a képet" alapesettel. Ahogy elôzô számunk népszerű színmenedzsmentes-PDF-es cikkében szerepelt, gyönyörű RGB-s kép lesz a Quarkban.

Billentyűzet-kódok
Azok, akik átestek egy kimerítô Quark tanfolyamon, éjszakánként arra ébrednek, hogy ujaikkal zongoristákat megszégyenítô billentyűzetkombinációkat képesek lefogni. Azok, akik már évek óta gyötrik a Quarkot, talán nem is hiszik, hogy 350 billentyűzet parancs létezik. Az Extensis csomag mindenki számára hasznos lehet. Megmutatja a rendszeresen használt utasítások billentyű kombinációit, illetve megtekinthetôk különbözô csoportosításban az alapbeállítások. Az Almalapot az évek folyamán tördelôk közt akadt ösztönösen Quarkot tanult és tanfolyamot végzett is. A döntô különbség a billentyűhasználatban volt megfigyelhetô. Amíg az önképzôkörös kollega egere nap végére nyelvét is kilógatta a rengeteg menüsorra fel rohangálásban, addig tanult tördelônk pillanatra hunyorított - fejében pörgött a vinyó -, majd négy-öt ujját bevetve - ösztönös kollegájához képest - tized annyi idô alatt hozta létre a kívánt megjelenést. Pedig balkezes.

Collect & Send
Azon tördelô, akik prepress vagy nyomda torkában munkál, e program használatával biztos lehet, hogy minden fájlt - fontot, képet - átküldött (miért nem használ PDF-t? - kérdezheti az Almalap olvasó). Ez az eszköz összegyűjti az EPS fájlok forrásait is. Az összegyűlt fájltenger fel-FTP-zhetô, a gyakran elért FTP helyeket gyors billentyűzet elérésre lehet kihelyezni.

A QXTools Pro névre hallgató programcsomag része az Extensis Preflight Online szolgáltatás korlátozott igénybevételét ingyenesen lehetôvé tevô elôfizetés is. Az Interneten elküldött anyagokat ellenörzô szoftver hibalistát generált az általa feltételezett hibákról. A teljes értékű szolgáltatás értelemszerűen fizetôs.

A QXTools Pro Mac OS 8.6-9.x-en fut, de elindul a Mac OS X Classic környezetében is, QuarkXPressbôl 4.11-5.0 verziójút igényel.A lap tetejére