E-mail
Címlap

2001-es oldalak

Előfizetés

Hirdetés

Kótya-Vetye feladás

Impresszum


A Mac, a PC és a hálózat

Kétezer dal a zsebünkben

Színszabvány pontosítás

Faxtól a levilágítóig

Radeon 7500 - GeForce4 MX

A Teoma legyôzi a Google-t?

Tools Pro Quarkhoz

Huszonhárom inches álom

Az új FrameMaker

Könyvajánló - Photoshop 6

Phtotshop Elements

CÉDÉm tokja

Quark 5.0 vs. Indesign 2.0

10 érv az InDesign mellett

10 érv a Flash mellett

Almába harap a viking

Apple és Microsoft?

ECRM Mako 2

Flash MX demo

Apró hírek 


10 tulajdonság, amiért szeretem a Flash MX-t


1.
Zsugorodott fájl méret. Bennfentesek szerint a Macromediánál sokáig gondolkodtak azon, hogy mekkora lehet a legnagyobb plug-in fájl, amely még kockázat nélkül hozzácsapható a legnépszerűbb böngészôkhöz. Az osztás-szorzás saccolás és vita vége 400k lett, ez tehát a bűvös szám. Számomra öröm, hogy egy fejlesztô cég erre is gondolt.

2.
Unicode támogatás. A Unicode támogatást törvénnyel iratnám elô, ha lehetséges volna egy ilyen rendelkezés végrehajtása. Mivel nincs hatályos rendelet, ezért a józan észt és az üzleti szempontok megértését dícséri, hogy a Flash alkalmazza a Unicode-ot, a nem angol anyanyelvű országok Flash plug-in fejlesztése ezek szerint már számottevô a mérlegsorokban.

3.
XML támogatás. Ami a Unicode a nyelv esetében, az az XML az integráció szempontjából. Talán nem hibázom, ha azt állítom, hogy az a termék, amely nem támogatja az XML-t, azt pár éven belül elfelejtheti a gyártó és vásárló - egyaránt. A Flash számtalan módon használja az XML-t, ezek közül az aktív Component paramétereinek adatforrásból történô vezérlését említeném meg.

4.
Video. Végre nincs szükség más gyártó plug-injére a videok használatához. Változtatható a tömörítés és másodpercenként lejátszott képkockaszám (frame rate) jelentôs lépés a mindent kínáló internet tartalom felé.

5.
Animált maszkolás. A rétegek és videók váltzó maszkolásával elegáns és meglepô hatást érhetsz el. Nekem egy egérrel folyamatosan módosuló maszk alatt futtatott videó mutatta meg az animált maszkolás kínálta lehetôségeket. Hogy van-e gazdasági haszna? Viszont gyönyörű...

6.
Tömörítés. A Flash minden eleme, így a script is, tömöríthetô. Megszűnik a redundáns kódtárolás.

7.
Megosztott könyvtárak. A hálózatok (LAN, WAN és Internet) létrehozta együttdolgozás minden szoftverfejlesztôt arra kényszerít, hogy támogassa a hálózatos munkát. A Flash használók is megoszthatják könyvtáraikat, így az alkotócsapat minden tagja a legfrissebb elemeket használhatja.

8.
Rajzolás. A rajzolás szinte újjászületett. A párbeszédablakok segítségével akár számértékek megadásával lehet a grafikai elemek vagy Bezier görbék illesztôinek adatait megadni.

9.
Sciptelés kezdôknek. Azok számára, akik nem a Táltos-csoportba tartoznak, ha Flash programozásról van szó, hierarchikusan kialakított menü segít kiválasztani az utasítást és paramétereit. Elegáns megoldás számomra, mivel kimondottan antiszoftveres vagyok :-)

10.
Felhasználói adattárolás. A lokális merevlemez írás szükségessége és az ezt meghatározó biztonsági felvetések állóháborújában hoz fordulatot a Flash megoldása. Lehetséges a változók felhasználó merevlemezére írása. Kíváncsian figyelem, miként használják majd ki ez a hagyományos sütiknél (cookies) többet kínáló lehetôséget a programozók.


Craig Kirkwood


A lap tetejére