E-mail
Címlap

2001-es oldalak

Előfizetés

Hirdetés

Kótya-Vetye feladás

Impresszum


A Mac, a PC és a hálózat

Kétezer dal a zsebünkben

Színszabvány pontosítás

Faxtól a levilágítóig

Radeon 7500 - GeForce4 MX

A Teoma legyôzi a Google-t?

Tools Pro Quarkhoz

Huszonhárom inches álom

Az új FrameMaker

Könyvajánló - Photoshop 6

Phtotshop Elements

CÉDÉm tokja

Quark 5.0 vs. Indesign 2.0

10 érv az InDesign mellett

10 érv a Flash mellett

Almába harap a viking

Apple és Microsoft?

ECRM Mako 2

Flash MX demo

Apró hírek 


Könyvajánló - Jakab Zsolt: Photoshop 6


A könyv a leghűségesebb barát és tanult embernek nincs párja. Hasonló bölcsesség, hogy egy szoftverre költött pénznek csupán tizede, amiért magát, a programot vásárolom meg, a maradék kilenc rész a tanfolyam, a továbbképzés és a szakönyv ára. Ez utóbbit róhatja le a gondos Photoshop felhasználó, amennyiben úgy dönt, hogy beruház a Computerbooks kiadásában megjelent Photoshop 6 szakkönyvbe, amely - egyáltalán nem meglepô módon - Jajab Zsolt munkája. A szerzô eddig is számos Adobe termékhez írt felhasználói kézikönyvet, s a jövôt is sejthetjük.

A lassan magára találó gonosz Almalap sokáig játszott a gondolattal, hogy címsorban adjon helyet szellemes megfogalmazásának, mely szerint megjelent a hetes Photoshop, itt a könyv a hatosról. Mindenesetre a maximumra törekedve megjegyezzük, hogy - igen, tudjuk, a kiadó, a nyomda, a film, a tördelô, a korrektor - meg kellene próbálni az idôrést szűkíteni. Mindezek ismeretében ajánljuk a könyvet a Photoshoppal mérgezetteknek és ismerkedôknek, a hetest az elemzôk inkább hatpontötösnek hívnák, tehát nincs sok lényeges eltérés a hatos leírása és a frissen beszerzendô hetes képességei közt. Ami lenne, azt persze az Almalapban olvashatjátok.

Ami tetszett próba-olvasónknak, aki ugyan nem Photoshop-mágus, de azért már látott Excelben tördelt újságot. A könyv rendre végighalad a program képszerkesztô-alakító lehetôségein - maszkolás, görbék használata, rétegek kezelése, szűrôk tömege. Ezt követi az ImageReady általunk kicsit rövidnek vélt, de a könyv terjedelméhez mérten kellô mértékű ismertetése. Szó esik a szkennelésrôl - elkellene egy jól megírt szkennelési kézikönyv üzeni az Almalap szerkesztôbizottságának ez ügyben leginkább érintett tagja -, a színkezelésrôl és a nyomtatásról. majd következik az a fejezet, amiért önmagában is érdemes ezt a könyvet megvenni - a félreértések elkerülése érdekében, ha ez a fejezet nem lenne, akkor is ajánlanánk a könyvet, de így! Ez a rész a Színkezelés, amelyet Seszták Péter írt.

Ezen öröm kapcsán kell szólni arról, ami próba-olvasónk legnagyobb bánata. Miként lehet színekrôl, színelméletrôl beszélni fekete-fehér ábrák segítségével? Ha - gyaníthatóan költségtakarékossági okokból - már nem színes az egész könyv, akkor legalább egy ívre illet volna összegyűjteni azokat az ábrákat, amelyeknek színesen kell megjelenni. Mivel a könyv ára alig háromezer forint, az árba belefért volna a színes rész - esetleg pár további hirdetô segítségével.

Kisebb bánat, csupán leleki válság, hogy az ábrák Windowsban készültek. Mivel a kreatívitás az Apple által kiemelten fontos terület, ezért örömet okozna - és talán nem lenne kidobott pénz -, ha a szakmai könyvek illusztrálása (Photoshop, Quark, Illustrator, ...) Apple-ös képekkel történne akár némi támogatás árán.A lap tetejére