E-mail
Címlap

2001-es oldalak

Előfizetés

Hirdetés

Kótya-Vetye feladás

Impresszum


A Mac, a PC és a hálózat

Kétezer dal a zsebünkben

Színszabvány pontosítás

Faxtól a levilágítóig

Radeon 7500 - GeForce4 MX

A Teoma legyôzi a Google-t?

Tools Pro Quarkhoz

Huszonhárom inches álom

Az új FrameMaker

Könyvajánló - Photoshop 6

Phtotshop Elements

CÉDÉm tokja

Quark 5.0 vs. Indesign 2.0

10 érv az InDesign mellett

10 érv a Flash mellett

Almába harap a viking

Apple és Microsoft?

ECRM Mako 2

Flash MX demo

Apró hírek 


Az Apple és a Microsoft jövôje?


Mint civakodó szeretôk, olyan a Microsoft és az Apple, akik hol megtudnák egymást folytani egy mokkás kanál vízben, hol pedig nem. Öt évvel ezelôtt, egészen pontosan 1997 augusztus 5-én írt alá a két cég együttműködési megállapodást. Ennek lejárta közeleg és egyik fél sem jelezte, milyen tervei vannak a lejáratott követô idôszakra. Ezért szentelt kiemelt figyelmet a sajtó Kevin Browne, a Microsoft Macintosh Business Unit (MacBU) elsô számú vezetôje (aki korábban tank parancsnok volt négy éven át az US Army 4. páncélos hadseregében) sajtótájékoztatójának. A következô bekezdésekben megpróbálom összefoglalni a tájékoztatón elhangzottakat.

A Microsoft és az Apple már régóta együttműködik, minden szerzôdés nélkül. Ennek köszönhetôen jelent meg 1985 ápriliában az Excel, majd 1986-ban a Word Macen. 1989 óta kapható az Office, azaz a PowerPointtal kiegészült fenti szoftvereket tartalmazó csomag. Azóta több-kevesebb lendülettel megtörtént ezen programok fejlesztése, és elkészült az Explorer és az Outlook Maces változata is. Az OS 10 megjelenésével szinte egyidôben jelentette be a Microsoft az Office X-et és az IE és Outlook OS X-es változatát. Nem egyszerű kódátfordítást jelent a maces változatának elkészítése, integrálták az Mac OS-re jellemzô QuickTime-ot és szép Aqua köntösbe öltöztették a Microsoftos alkalmazásokat. A sajtóban rendszeresen megjelenô cikkek találgatják, hogy lesz-e az Accessnek (adatbázis kezelô program) vagy a Projectnek (prodzsekt menedzsment alkalmazás) maces változata. Ennek elkészítése a MacBU számára két és fél éves feladat lenne, ez idô alatt viszont nem lenne erôforrás az Office-IE-Outlook követésére. Ez annak ellenére igaz, hogy az Apple után valószínűleg a Microsoftnál dolgozik a legtöbb Mac szoftver fejlesztô, számszerűen 150 fô.

A Microsoft fô csapásiránya jelenleg a .NET névre hallgat. Ennek lényege, hogy egy egységen - vállalkozás, cég, otthon, kis iroda, világvállalat - belüli kommunikáció - adatcsere, dokumentumcsere, hozzáférés - transzparens legyen. Ez az Apple-nek is érdeke, hiszen a vegyes hálózatok uniformizálásakor általában a Mac válik elvetendôvé mondván, nem kompatibilis a rendszerrel. (Itthon vajon hány cégbe furakodott be az elsô PC azért, mert könyvelni, számlázni nem lehetett Macen?) Mi várható? A nyár elején Office javító lemez, amely figyelembe veszi az OS 10.12 és 10.13-as módosulásait is. Ezen a CD-n közel ezer dolgot javít ki a Microsoft. Plusz lesz az ODBC kapcsolat, amely fontos az Oracle, SQL szerverekkel való kommunikációhoz. A patch után az asztalon át a Word és az Excel olvassa majd a FileMaker Pro adatbázist, ez a körlevélkészítés, adatelemzést segítô megoldás. A javítások és bôvítések a Microsoft jelenlegi tervei szerint ingyenes lesz. A másik jelentôs újdonság a közeljövôben az MSN Messanger Maces megjelenése lesz. A Messanger kvázi ICQ program, azaz chatelni lehet más netre kapcsolódott partnerrel. Ami fejlesztéssel a MacBU foglalkozik, annak alapja a Mac OS X.

A beszéd során, amelyet az újságírókra jellemzô kérdések követtek, elhangzott leghatározottabb utalás a jövôbeni együttműködésre, a következô volt: "Addig folytatjuk az együttműködést, amíg az üzletileg elônyös".

Mint azt az Almalap már többször megírta, a Microsoft számára azért fontos az Apple megléte, mert így nem érheti monpolisztikus vád az asztali számítógépek piacával kapcsolatban - tudjuk, éri. Az Apple számára azért fontos a Microsoftos kapcsolat, mert - noha az Apple tevékenységének fôcspaás iránya a kreatív piac - az irodai alkalmazások megléte létszükséglet a piaci részesedés megôrzéséhez. (Arra kérdésre, hogy a Microsoft miként viszonyul az Apple Works-höz, Browne elmondta, hogy mindnet megtesznek, hogy az Office olvassa az AppleWorks fájlokat.)A lap tetejére