E-mail
Címlap

2001-es oldalak

Előfizetés

Hirdetés

Kótya-Vetye feladás

Impresszum


A Mac, a PC és a hálózat

Kétezer dal a zsebünkben

Színszabvány pontosítás

Faxtól a levilágítóig

Radeon 7500 - GeForce4 MX

A Teoma legyôzi a Google-t?

Tools Pro Quarkhoz

Huszonhárom inches álom

Az új FrameMaker

Könyvajánló - Photoshop 6

Phtotshop Elements

CÉDÉm tokja

Quark 5.0 vs. Indesign 2.0

10 érv az InDesign mellett

10 érv a Flash mellett

Almába harap a viking

Apple és Microsoft?

ECRM Mako 2

Flash MX demo

Apró hírek 


Az új FrameMaker


A struktúrált kiadványszerkesztési piac e havi vezetô híre a FrameMaker 7 megjelenése. Az Adobe egyik legrégebbi terméke mostantól közvetlenül támogatja az XML (Extensible Markup Language) formátumot. A FrameMaker+SGML programcsomagot 1995-ben mutatta be a Frame Technology, amelyet az Adobe abban az évben fel is vásárolt - an american way of software developing. Noha az XML leírás már 1997 óta ismert, az Adobe ellazsálta a fejlesztést, a karakter kódolás és szintaktika szoftverbefésülése lassan haladt. Amikor 2000 tavaszán bemutatták a FrameMaker 6-ot, akkor az rendelkezett HTML kimenettel, de az XML-t csak az SGML-en át támogatta.

A program új változatában azonban az Adobe rendesen belehúzott. Nem csak az elmaradásokat pótolta, hanem a struktúrált és strúktúrálatlan szerkesztési módot egyaránt beépítette a programba, így egyetlen termék keletkezett két változat helyett. Az egyetlen szépséghiba, hogy a szerkesztési mód váltásához ki kell lépni a programból és újraindítani azt. A struktúrált mód továbbra is tartalom-függô, WYSIWYG (what you see is what you get) azt kapod, amit látsz) szerkesztést tesz lehetôvé, változatlanul oldalképenként haladva a kiadvány alkotásban. Az új verzió támogatja az UTF-8 és UTF-16 Unicode szabványokat, a felhasználó XML szerkesztéskor átmenetileg még a FrameMakert is elhagyhatja.

A 7-es verzió másik fontos újdonsága, hogy letesztelt szerveroldali funkciókkal rendelkezik. A korábbi FrameMaker API támogatott néhány nem rendesen dokumentált és publikált funkciót, ezek most teljes értékű elemek a hetesben. A FrameMaker minden nyelvi változatában megtalálható funkciók dokumentációja változatlanul csak angolul olvasható. A szerver változat ára - 8000 dollár az Államokban - alkalmas arra, hogy kiadványszerkesztésbôl élô cégeket átcsábítson más megoldásokról.

Az új verzió számos egyéb újdonsággal is szolgál. A kimenet lehet Adobe vagy Microsoft eBook formátumú, írható PDF állomány, ír és olvas SVG fájlokat, a metaadatok tárolására az Adobe XMP formátumot kínálja. A FrameMaker változatlanul a javaslatok, jelentések és könyvek szerkesztésének egyik elsô számú eszköze. Az Arbortext és a Corel új kiadványszerkesztô szoftverei is képesek XML írásra. Az XML elônye, hogy média független formátum, ezért használata költség és idô megtakarítást eredményezhet. Az XML-lel dolgozó egyetlen forrást kezel, amely kimenete lehet elektronikus vagy nyomtatott anyag is.A lap tetejére