E-mail
Címlap

2001-es oldalak

Előfizetés

Hirdetés

Kótya-Vetye feladás

Impresszum


A Mac, a PC és a hálózat

Kétezer dal a zsebünkben

Színszabvány pontosítás

Faxtól a levilágítóig

Radeon 7500 - GeForce4 MX

A Teoma legyôzi a Google-t?

Tools Pro Quarkhoz

Huszonhárom inches álom

Az új FrameMaker

Könyvajánló - Photoshop 6

Phtotshop Elements

CÉDÉm tokja

Quark 5.0 vs. Indesign 2.0

10 érv az InDesign mellett

10 érv a Flash mellett

Almába harap a viking

Apple és Microsoft?

ECRM Mako 2

Flash MX demo

Apró hírekMi micsoda?

AFP
AppleShare Filing Protocol, az Apple fájl megosztási protokollja (most jól meg lett magyarázva - szólt be a fordító).

FTP
File Transfer Protocol, az Internet szabványos adatátviteli protokollja.

NFS
Network File System. A Sun MicroSystems megalkotta File Exchange protokollamely Unixon igen elterjedt.

SMB/CIFS
Server Message Block/Common Internet File System. A Microsoft által kifejlesztett, Windows alatt használt fájl megosztási eljárások protokolljai.

 


A Mac, a PC és a hálózat


A következô kis dolgozatot az Apple bocsátotta útjára ez év januárjában. A cél az, hogy bemutassák, nem jelent akadályt a vegyes hálózat. Ehhez elvakult Mac-rajongó csak annyit tehet hozzá, hogy a vegyes hálózatnál azért van egy jobb megoldás: a csak Macintoshból álló világ. Addig is. (A cikket a weben hossza miatt két részre bontottam, a második rész: Macintosh és a hálózati tárolóeszközök)

Mac és PC csatlakoztatása közös hálózatra
A Mac és a PC barátságosan megfér a hálózaton. Megosztoznak a fájlokon, a nyomtatókon és az Internet hozzáférésen. Macek és PC-k összeköthetôk peer-to-peer hálózatban (azaz nincs szerver) és központi géppel rendelkezô hálózat elemei is lehetnek. A jelenlegi TCP/IP és Ethernet szabványok használata teszi lehetôvé a két eltérô platform és operációs rendszerű gép együttműködését. A Mac OS X 10.1 (Ez így szerepel az Apple doksijában. Ezek szerint az X nem sorszám, hanem márkanév.) része az AFP (AppleShare File Protocol) kliens, amely a hálózathoz, az SMB (Server Message Block) kliens, amely a Windows fájlszerverhez és az NFS kliens, amely a Unix alapú szerverekhez történô csatlakozáshoz szükséges. Ebbôl következôen a Mac adott szerver-platformhoz történô csatlakozása nem lehet probléma. A Mac OS 9.x-ben AFP alapú volt a Mac fájl- és nyomtató megosztása, amíg a PC-n Windowst futtató gépeké SMB/CIFS (Common Internet File System) protokollú. ebbôl logikusan következett, hogy sem a Mac nem fért hozzá a PC látta erôforrásokhoz, sem a PC a Macesekhez mindaddig, amíg kiegészítô szoftvereket nem kerültek telepítésre.

Mac és PC szerver nélkül
Egyáltalan nem nehéz pár gépbôl (a pár gép tíznél kevesebbet jelent az amerikai terminológiában) álló vegyes hálózat felállítása - akár kisebb irodában akár otthon. A hálózat hatékony és költségtakarékos módja dokumentumok cseréjének vagy Internet-hozzáférés megosztásának. A legkézenfekvôbb mód a gépek összekötésére egy Ethernet (10Mbit/s) hálózat kiépítése. Minden 1998 óta értékesített Macintosh gép kiegészítôk megvétele nélkül alkalmas ilyen hálózatba illesztésre, az újabb gépek más a Fast Ethernet (10/100Mbit/s) szabványt is támogatják. A hálózati kártya nem része az alapkiépítésnek a PC-k esetében, ámbár a minôségi gépek gyártói alapplapon kínálják ezt a szolgáltatást, de mindegyik gépbe lehet megfelelô hálózati kártyát rakni és a kártyákhoz tartozó szoftverrel az operációs rendszert alkalmassá tenni a kapcsolatra, ennek ára kb. 5-20eFt. (Aki kártyát vesz, kérje a szoftvert - ezzel nem kis örömöt fog okozni.) A gépek összekapcsolásának legegyszerűbb és legelegánsabb módja az AirPort. (Hiába, ez egy Apple doksi.) Aki inkább kábelez (zsargonban: tyúkbelez), annak szüksége lesz még egy, agépek közti kommunikációt támogató eszközre is, amelyet hub-nak hívnak (ejtsd: háb, olyan szép rövid á-val). A hub ára 10-20eFt, erre jön rá a kábelezés ára, amely a kábelbôl, kábelcsatornából, falicsatiból és lengôkábelbôl áll.

Mac és PC élete a közös hálózaton
Mint említtetett, a 10.1 része az SMB kliens, amellyel a Mac minden PC megosztotta erôforrást lát. Az OS X kliens azonban nem biztosít hozzáférést a PC-s hálózathoz, az IP címmel nem rendelkezô Windowsos nyomtatókhoz és a Mac erôforrásait sem teszi elérhetôvé a PC számára.

Az Objective Development osztrák fejlesztôcég magánfelhasználók számára ingyenes Sharity segédprogramja segít ezen a problémán. Az eredetileg beépített modul funkcióinál többettudó alkalmazás segítségével hozzáférhetô a PC-k erôforrásai. Még egy hasznos és ingyenes segédprogram létezik, a Samba. Ez egy Linux alapú program, amely OS X-re telepítve lehetôvé teszi egyes fájlok megosztását PC-s felhasználókkal a hálózaton át. E program telepítésére csak az vállalkozzon, aki otthon van OS X-ben és Linuxban egyaránt.

A kevésbé vájt kezűeknek a Thursby Software Dave programja nyújthat segítséget. Ez a Mac OS X használók számára teszi elérhetôvé a Windows kompatibilis fájlokat és nyomtatókat. A Dave 3.1 feletti verziói OS X alatt is futtathatók. A Dave-et futtató Mac megoszthatja dokumentumait a Microsoft Network gépeivel és eléri a hálózati nyomtatókat. Mac OS 9.x alatt a Connectix DoubleTalk szoftvere is használható, amely kicsivel kevesebbet tud a Dave-nél.

A Windowsos munkaállomásokról a Windows szerver eléréséhez hasonlóan érhetô el a Mac OS X. PC-vel Mac OS 9.x szerver elérésére két járt út van. Az egyik a Miramar PC MacLan szoftvere, a másik a már említett Thursby Software TSStalk alkotása, amely a PC-k számára teszi a Mac erôforrásait hozzáférhetôvé. Ezek a Windowsos programok Mac OS 9.x fájl- és PostScript nyomtató megosztásúvá teszik a Windowst (95, 98x NT, Me, 2000 és XP a PC MacLan esetében.

PC és Mac adatcseréje weben át
A Mac OS és a Windows legutóbbi változatai képesek együttműködni webes állományok használatával. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a platformok közti adatcsere webes felületen történik. Az Internetes fájl elérési és megosztási protokollok - HTTP, FTP - szabványosak és széles körben támogatottak. Ahhoz, hogy helyi hálózatban vagy az Interneteen át fájl megosztás történjen, két dolog szükséges. Kell egy gép, amely közzéteszi, azaz publikálja az adatokat - ezen a gép web- és/vagy FTP szerver program fut - és a másik gép pedig eléri ezeket a publikált adatokat (elôfizetô). Ahhoz, hogy a fájlokat lássa, szükséges böngészô- vagy FTP letöltésre alkalmas - program futtatása a kliens gépen és nem árt ismerni a publikáló szerver gép Internet címét.

A Mac OS használók kedvezô helyzetben vannak, a web és FTP megosztási funkciók részét képezik az operációs rendszernek. Ezeket a funkciókat a System Preferences/Sharing paneljében lehet aktíválni. Az itt eszközölhetô beállítások segítségével fájlokat és mappákat oszthatók meg vegyes hálózatban dolgozókkal miközben változatlanul biztonságos marad a rendszer. Az egyik legérdekesebb és talán kevésbé elterjedt fájlmegosztási eljárás az FTP-s. A protokollnak köszönhetôen Windowst futtató PC-rôl, BSD Unixról vagy Linuxról, Unix munkaállomásról vagy Macrôl FTP klienssel hozzáférhetô az FTP szerver adatállománya.

A Mac OS 8.1-9.x alatt dolgozó a Web Sharing kontroll panelen teheti lokális hlózatban vagy Interneten át elérhetôvé fájljait vagy mappáit. Csak ki kell választani a megosztandó területet és a szerver program már kiszolgálja a géphez fordulókat. Fokozott figyelemmel a biztonságra, a Mac OS fájlokhoz hozzáférési jogok rendelhetôk.

Hogy más felhasználók elérjék a gépeden lévô anyagokat, meg kell adnod géped IP címét. A nagyobb vállalkozásokban a rendszergazdák osztják ki az IP címeket, ekkor az IP címet módosítani csak az ô felügyeletükkel érdemes. Az aktuális cím leolvasható a Networt panelben - 9.x esetében a TCP/IP panelben. Ha csak két-három gép van a hálózatban, akkor a Network panel könnyen kitölthetô, az alapszabály azonban az. hogy az IP címeknek gépenként eltérôeknek kell lenni.

A Windows 95-98-at és Me-t futtató PC-kre szintén elôre telepítették a web kiszolgálót. ezek beáállítása szintén egy-két perc alatt elvégezhetô és majdnem olyan egyszerű, mint az OS esetében. A Windows NT-hez és 2000-hez tartozó Internet Information Server elindítása már bonyolultabb, de a Mac OS-hez hasonlóan támogatja az FTP-s adatátvitelt.

Olcsó hálózat FireWire-rel
igaz, hogy az Ethernet a legelterjedtebb hálózati megoldás Mac és PC összekötésére, de egyes gépek esetében ez megoldható FireWire-rel is (a FireWire az iEEE 1394 szabványnak felel meg). Ez a megoldás talán akkor a legelônyösebb, ha asztali- és hordozható gépbôl áll a hálózat. Egyetlen FireWire dróttal összekötöd a két gépet és a Unibrain - OS X-en, 9.x-en és Windowson futó - Firenet szoftverét telepíted fel mindkettôjükre. rövid munka után 400Mbit/s-os sebességgel kommunikálnak a számítógépek. A kapcsolat egyszerűen felépíthetô és lebontható, jellemzôen nem beruházás igényes - a két szoftver ára tizenkétezer forint körül van. Ez az összes költség, ha Mac OS X-es gépet Windowsossal kapcsolsz össze Sharity-vel vagy Sambával. Ha Mac OS 9.x-es operációs rendszerű Maced van, akkor ehhez hozzájön a Dave, a DoubleTalk vagy a PC MacLan ára.

Természetesen két gépet Ethernet portján át is összeköthetsz, ehhez hubra sincs szükséged, csupán egy fordítós Ethernet kábelre.

Macek és PC-k egy LAN-ban

Mac OS X szerver
A legtöbb cég hálózatba kötve használja számítógépeit. A hálózatok egy része Ethernet (10Mbit/s) más része Fast Ethernet (100Mbit/s), természetesen a kettô kevert változata a leggyakoribb. A hálózatok része - általában - egy vagy több szerver is. A szerver feladata, hogy tárterületet nyújtson, nyomtatást felügyeljen, programokat tegyen a felhasználók számára elérhetôvé, szakmai zsargonban: megossza az erôforrásokat.

A Mac OS X 10.1 rendszerrel bármelyik elterjedt operációs rendszert - AppleShare, Unix, Linux, Windows (NT/2000/XP) futtató szerverhez csatlakozhatsz, mert az OS X része a megfelelô szabványú protokoll illesztô program - AFP, SMB/Samba, WebDAV, Unix NFS (Network File System)

A legtöbb forgalomban lévô szerver szoftver része az a rutin, amely OS 9.x alatt dolgozó Macek számára hozzáférhetôvé teszi a szerver erôforrásait.

Mac, PC és az Apple Server
Az Apple OS 9 és X alá is kínál szerver megoldást. A Mac OS X szerver értelemszerűen a legújabb fejlesztés. Ez a szerver alkalmas Windowst vagy Unixot futtató PC-s és Maces munkaállomások nagy tömegének kiszolgálására. A szerver szoftver lehetôvé teszi a Macintosh (AFP on IP), a Windows (CIFS via Samba) és a Unix (NFS) fájlok megosztását. A szoftver része a Macintoshos adminisztrációs programok és a teljeskörú Internet szerverként való működéshez - FTP, DNS, web, e-mail ... - szükséges megoldások. Szervertôl elvárhatóan alkalmas a felhasználói jogok felügyeletére is.

AppleShare IP
A régebbi Apple szerveren az AppleShare IP fut, amely hatékony hálózat menedzselô szoftver jellemzôen OS 9.x alá. Az AppleShare IP Hatékony állomány és nyomtató kiszolgálást biztosít a hálózatba kötött Macintoshoknak és PC-knek egyaránt és szintén alkalmas teljeskörű Internet szerver szolgáltatást nyújtani. Támogatja az Apple File Exchange Protocol legutolsó változatát is (AFP on IP), ez teszi lehetôvé a nagysebességű adatátvitelt a szerver és a Mac kliens között.

Windows szerver
A Mac OS X 10.1-et használó macesek gond nélkül csatlakoznak a Windows szerverhez köszönhetôen az operációs rendszerük SMB kliens részének. Csatlakozáskor meg kell adni a domain/szerver nevét, a bejelentkezési nevet és jelszót, de nem kérdez rá a a gyakran URl-ben defíniált megosztási helyre. A Mac OS X-et futtató gép épp oúgy csatlakozik a Windows szerverhez, ahogy OS X vagy Uix szerverhez. Az OS 9.x operációs rendszerű Macintoshokat használó hálózatokat kiszolgáló Windows 2000 Server része a Macintosh Service, amely AppleShare kompatibilis fájl és nyomtatás hozzáférést ad. Ezek a megoldások kevesebbet nyújtanak a Mac OS X szerverénél. A Windows 2000 például nem használja a Macen futó, fájl szerver megtalálását nyújtó SLP-t (Service Location Protocol), ezért a Maces felhasználónak kézzel kell beírni a Windows szerver IP címét, hogy elérje a megosztott köteteket. A Windows 2000 része egy gyorstalpalós PostScript RIP, amely a hálózati Macek számára a fekete-fehér nem PostScript nyomtatókat elsô generációs LaserWriterként teszi használhatóvá.

Természetesen mód van a Windows 2000 hiányosságainak pótlására más gyártók szoftverei segítségével. Megemlítendô program a német Cyan cég MacServer IP alkalmazása. Nevébôl kikövetkeztethetô, a program a Windows 2000 IP címzését egészíti ki AFP szolgáltatással, egyébként pedig feljavítja a Windows 2000 Maces alaprutinjait.

Linux vagy Unix szerver
Igényel némi szakmai tudást a Macek és PC-k számára kíváló fájl- és nyomtató megosztó szolgáltatást kíáló Linux szerver felállítása. A Mac OS X-et futtató gépek, hasonlóan más Unix operációs rendszerű munkaállomásokhoz, NFS protokollal kapcsolódnak a szerverhez. Az OS X felhasználó számára ez a folyamat teljesen hasonlatos Apple vagy Windows szerverhez történô csatlakozáshoz.

A Linux legújabb változata már kész megoldást kínál Macek és PC-k csatlakoztatására. Két alapprogram játszik meghatározó szerepet, a Samba - amely lehetôvé teszi a Windows kompatibilis fájlok és nyomtatók megosztását - és a Netatalk - amely az AppleShare IP típusú fájlok megosztását biztosítja. Ezen szoftverek legnagyobb elônye ingyenességük. Legnagyobb hátrányuk, hogy telepítésük szaktudást igényel. Szabványosnak tekintett Unix megoldások - Solaris, HP/UX - szintén alkalmasak Macintosh és PC fájlkiszolgálásra. Ez utóbbi két rendszerben Mac OS 9.x kliens használatához további szoftvert kell telepíteni, például a Helios cég EtherShare-jét. Az EtherShare - AFP on IP alapon - számos Mac kompatibilis fájl és nyomtató megosztási szolgltatást nyújt.

Novell szerver
A Novell már régóta biztosítja Macintosh kliensek számára hálózati erôforrások elérését - ilyen volt például a Novell Netware 4.x-ben a Netware for Macintosh szoftver kieglszítés, amely Mac kompatibilis fájl és nyomtató megosztást nyújtott. A jelenleg használatos 5.x és 6-os Netware-k a Macek számára teljesértékű AppleShare IP szervernek látszanak (a hatos rendszerben a szerver szoftver része az AFP, az 5.x-ben feltételesen telepíthatô). Természetesen ebben az esetben is van külsô fejlesztô, nevezetesen a Prosoft Engineering, akinek programja - Netware 5.12 client for Macintosh - segít a Macet a hálózatban aktivizálni. A program átalakítja a Macet, az valódi Netware kliensnek tűnik, amely megjelenik az NDS listán - ehhez a ma már egyre kevésbé használatos IPX protokol megléte szükséges.

Fájlszerverek, áttekintés
  AFP AppleTalk-on AFP IP-n SMB/CIFS NFS
AppleShare IP 6.3x igen igen igen nem
Mac OS X Server 10.1 igen igen igen igen
Windows 2000 Server igen igen2 igen nem3
Netware 5.x igen igen4 igen4 igen4
Linux igen5 igen5 igen1 igen
Solaris, HP/UX igen6   igen1 igen
1 Kell az ingyenes Samba - http://www.samba.org
2 Kell a Cyantôl a MacServer IP az SLP támogatás okán
3 Kiegészítô szoftverrel.
4 Native File Access (Windows, Macintosh és Unix) csomaggal.
5 Kell a Netatalk (http://thehamptons.com/anders/netatalk/)
6 EtherShare-rel vagy CAP-velA lap tetejére