E-mail
Címlap

2001-es oldalak

Előfizetés

Hirdetés

Kótya-Vetye feladás

Impresszum


A Mac, a PC és a hálózat

Kétezer dal a zsebünkben

Színszabvány pontosítás

Faxtól a levilágítóig

Radeon 7500 - GeForce4 MX

A Teoma legyôzi a Google-t?

Tools Pro Quarkhoz

Huszonhárom inches álom

Az új FrameMaker

Könyvajánló - Photoshop 6

Phtotshop Elements

CÉDÉm tokja

Quark 5.0 vs. Indesign 2.0

10 érv az InDesign mellett

10 érv a Flash mellett

Almába harap a viking

Apple és Microsoft?

ECRM Mako 2

Flash MX demo

Apró hírek 


Phtotshop Elements kezdôknek


Az Adobe Photoshop Elements elsôsorban amatôr fotósoknak, üzletmebereknek készült, vagyis azoknak, akik kacsingatnak a Photoshop felé, de igazán tartanak attól, hogy eltévednek a professzionális képretusáló programban - valamint igazán nincs is szükségük a nagy Photoshop kínálta szolgáltatásokra. (Úgyis rájönnek, hol az erô.)

A program indítását követôen megjelenô menübôl a felhasználó kiválasztja, hogy mivel kíván foglalkozni. Megalkotható új kép, szerkeszthetô már meglévô fájl, de egy mozdulattal megmunkálás alá vehetô a vágólap tartalma is. Nem kell elmerülni a menürendszerben ahhoz sem, hogy külsô eszközrôl - szkenner, de még inkább digitális kamera - vegyen át anyagot. A kezdô felhasználók számára javallott a program használatát oktató Tutorialon való végighaladás.

A felhasználók könnyű tájékozódását segítô ikon sor elemei már más programokból - például Office - lehetnek ismerôsök. Az egyes funkciók nem csak a menürendszerbôl érhetôk el, hanem a program vezérlô felületét jelentô fülecskékre kattintva is. Az így legördülô menü vízuálisan mutatja meg az egyes funkciók hatását, célját. A képszerkesztésben - és a grafikai angol szaknyelvben - járatlan felhasználó számára így egyértelmű, hogy az Effects/Blizzard kiválasztása esetén mi lesz képébôl. A Hints fülecske pedig helyzetérzékeny segítséget nyújt, ahol a segítség nem csak szöveges, hanem néhány esetben animációt is tartalmaz.

A File Browser - a Photoshop 7-hez hasonlóan - képek megkeresését, megnyitását segíti. A megjelenített elônézetek száma az ablak méretétôl függ, egérrel lehet könyvtárral feljebb-lejjebb lépni. A háziasszony felhasználók és a konyhaművészet szerelmesei recepteket is találnak a Photoshop Elementsben. Ezek a receptek kevésbé a gasztronómiai gyönyörök forrása mint a vízuális megoldások segédeszköze. Javasolt lépéssorok segítik a gyanútlan felhasználót a színek helyrerázásában, szövegek elhelyezésében és kicsinosításában vagy képek összeillesztésében. A jövô reménye, hogy további receptek letöltésére külön menüpont található.

A képek gyors rendbetételét támogatja a program QuickFix menüje. A QuickFix leírja, hogy milyen cél eléréséhez milyen parnacsokat kellene kiadni, majd segítôkészen egyetlen klikkelésre lefuttaja azokat. A menüablakban látható a művelet eredménye, amely - sikertelenség esetén - elvethetô. Ilyen QuickFix művelet a ferde épületet ábrázoló fotó korrigálása - csak ne a pizai ferde torony legyen a képen, mert a Photoshop Elements azt is kegyenesíti -, vagy a színegyensúly helyrepofozása.

A Color Cast eszközzel a digitális kamerákra jellemzô erôsebb kék vagy piros árnyalatot vehetjük ki a képbôl vagy akár egy egész képsorozatból. A FillFlash paranccsal azon fotón segíthetünk, ahol a fotózott tárgy szinte egyöntetűen fekete, mert a mögötte levô eget tette színközéppé a kis huncut automatika, azaz tökéletesen túlexponált a kép. A Red Eye Brush Tool neve magáért beszél (Piros Szem Kifestô), használatával piros szemű kedvesünk, gyermekünk vagy háziállatunk szeme színét feleltethetjük meg a valóságnak.

Ha már minden fotózás során elkövetett hibát kijavítottál, akkor tedd egyedivé fényépedet - vagy rajzodat! A kiválasztott effektek és szűrôk hatása azonnal látható. A Photshop Elements a fotósok számára egyéb szépségekkel is kedveskedik. Ugye megesett veled is, hogy nem fért be egy képbe a táj, az épület (Al Bundy anyósa), ezért több képet készítettél "majd összerakom ôket!" felkiáltással. Az elôhívást és nagyítást követôen egymásracsúsztattad a képek széleit, de nem igen paszoltak a színek - az égnek más árnyalata volt a két képen - és a tereptárgyak vonalai is elcsúsztak valamiért. Nos, az Elements beépített szolgáltatása a kettô vagy annál több kép összefésülése, arányosítása, színrendezése. Azért semmi sem olyan tökéletes, mint a két kezi munka, de idôben a Photoshop Elements verhetetlen.

Az Internet felé kacsintó amatôrök számára oázis a kép részletet animáló eljárás, amellyel például menügombok alkothatók. A navigációs eszközön pedig ott hullámzik fényképünk kis részlete. A képek további csicsázását segíti a Layer Styles. A kép részlethez, szöveghet hozzárendelt Layer Style hatására a kijelölt elem dombornyomásúvá, árnyékolttá és bármivé tehetô - kiváló eszköz izléstelen feliratok elkészítéséhez, amennyiben nem tudunk gátat szabni ôrült kattintási vágyunknak. Alkotásunk könnyedén webretehetô vagy e-mailben elküldhetô.

Aki ár megvette élete elsô Pajtás vagy Szmena-8M fényképezôgépét, az tapasztalta, hogy egy tekercs filmnem egy képet tartalmaz - na jó, ha odafigyel az ember -, ezért öröm, hogy a Photoshop elements alkotói lehetôvé tették a kötegelt - batch - feldolgozást. Ekkor a program elôre megadott módon kezeli az összes kijelölt képet, ugyanazt az utasítás sorozatot hajtja végre mindegyik képen. A nagy családi vacsorán készült képeket megnézte leendô anyósod és apósod és szeretnének egy sorozatot kinyomtatva. Takaréskossan egy oldalra több képet nyomtatnál. Az Elements elôre defíniált rutinokkal segíti a képek oldalra rendezését, nyomtatását. hasonló módon a webes fotógalériát sem kell megalkotnod, a váz kész, csupán a tartalom, a képek hozzárendelése a munkád.

Akinek ismerôse egyre gyakrabban használja a Photoshop Elments-et, az karácsonyra biztos tippként lepheti meg ismerôsét a Photoshop aktuális - jelenleg hetes - verziójával, a siker garantált.A lap tetejére