E-mail
Címlap

2001-es oldalak

Előfizetés

Hirdetés

Kótya-Vetye feladás

Impresszum


A Mac, a PC és a hálózat

Kétezer dal a zsebünkben

Színszabvány pontosítás

Faxtól a levilágítóig

Radeon 7500 - GeForce4 MX

A Teoma legyôzi a Google-t?

Tools Pro Quarkhoz

Huszonhárom inches álom

Az új FrameMaker

Könyvajánló - Photoshop 6

Phtotshop Elements

CÉDÉm tokja

Quark 5.0 vs. Indesign 2.0

10 érv az InDesign mellett

10 érv a Flash mellett

Almába harap a viking

Apple és Microsoft?

ECRM Mako 2

Flash MX demo

Apró hírek 


Színszabvány pontosítás


Az International Color Consortium (ICC) elvégezte a Color Profiles szabványának felülvizsgálatát. Az új - ICC.1:2001-12 nevű - verzióban kijavítottak néhány félreérthetô definíciót. Példaként a renderelés érzékenységét emelte ki a szervezet szóvivôje, ez a megvilágítottság értékével jellemzendô. Ahol ez utóbbi érték különbözik D50-tôl, ott a szín információk megadása szükséges. A szabványos profilokban a CMYK adatokon túl további színek határozhatók meg XYZ vagy Lab értékként, illetve a nyomtatási sorrend is megadható.

Történelem

Az alapprobléma a színek létével egyidôs. Gyakorlatias emberek számára megfogalmazva: miként lehetséges egy meglévô színt reprodukálni. Elméleti szakembereknek: miként lehet egy színt defíniálni. Kiadványszerkesztôk számára: mit tegyek, hogy a végtermék színei egybeessenek a forrás anyag színeivel. A válasz ismert, fel kell fektetni egy szín definíciós szabványt és minden eszközhöz megalkotni azt a profilt, ami a színeket színhelyesen tartja. A számos egyéb kezdeményezés közül az 1993-ban létrejött ICC bizonyult a legerôsebb kutyának, alapító volt az Adobe Systems, az Agfa-Gevaert, az Apple Computer, az Eastman Kodak, a Microsoft és a Sun Microsystems. Az alapítók célkitűzése vállalkozás független, nyitott, multi-platformos szabvány kidolgozása, fejlesztés és terjesztése volt, azóta az ICC-hez közel száz vállalkozás és non-profit szervezet csatlakozott. A munka eredménye az ICC profil-rendszer, amely a lelkes Almalap olvasó számára sem idegen.

Az ICC profilok egyik hagsúlyozottan fontos jellemzôje a platform függetlenség. Ez teszi lehetôvé hogy egyik eszköz használta színtérbôl átszámíthatók legyenek a színek egy másik eszköz színterébe. Az operációs rendszer fejlesztôk rendszereikbe beillesztették az ICC szabványokat, így lehetséges alkalmazások és platformok közti színhelyes állományok mozgatása, amennyiben az állományok része az ICC profil. Ez rendkívüli rugalmasságot biztosít az eszköz gyártóknak, a szoftver fejlesztôknek és a felhasználóknak. A felhasználó a Winteles Photoshopban megalkotott képét bátran betördelheti Maces PageMakerben, a szín megmarad, csak átszámolódik. A nyomdák egyetlen profilt kell, hogy megalkossanak, ez mindegyik operációs rendszerben használható.

Az ICC szabványai értelemszerűen nem az az olvasmány, amit a hatos villamoson két megálló közt - még csúcsforgalomban sem - meg lehet érteni. A legújabb hírek az ICC honlapján fellelhetôk.A lap tetejére