E-mail
Címlap

2001-es oldalak

Előfizetés

Hirdetés

Kótya-Vetye feladás

Impresszum


A Mac, a PC és a hálózat

Kétezer dal a zsebünkben

Színszabvány pontosítás

Faxtól a levilágítóig

Radeon 7500 - GeForce4 MX

A Teoma legyôzi a Google-t?

Tools Pro Quarkhoz

Huszonhárom inches álom

Az új FrameMaker

Könyvajánló - Photoshop 6

Phtotshop Elements

CÉDÉm tokja

Quark 5.0 vs. Indesign 2.0

10 érv az InDesign mellett

10 érv a Flash mellett

Almába harap a viking

Apple és Microsoft?

ECRM Mako 2

Flash MX demo

Apró hírek

Larry Page (28) a földön, Szegej Brin (28) talpon. Cégtulajdonosok.
 


A Teoma legyôzi a Google-t?


A Rutger Egyetem matematika professzora biztos abban, hogy az általa kifejlesztett új Internetes keresô motor legyôzi a jelenleg legnépszerűbb és leghatékonyabbnak tartott Google-t. Az elméleti alapozást 1999-ben kezdte meg Apostolos Gerasoulis. A keresô már akkor a kelta nyelven "szakértô"-t jelentô (a Webster szerint skót felföldi tájszó) Teoma névre hallgatott, amikor tavaly szeptemberben az Ask Jeeves cég (Kérdezd Jeeves-t Rt.) csekély 4,4 millió dollárért megvásárolta.

A kihívott Google-t 1998-ban alapította a Standford Egyetem két végzôs diákja, Larry Page és Sergey Brin. A Google napi 150 millió kérést válaszol meg, és termékként bérbeadták a Yahoo!-nak is évi 7,1 millió dollárért. A Google 3 milliárd weblapot ismer, a Teoma csupán 200 milliót. Elemzôk véleménye szerint a Google erôssége egyszerű kezelhetôségében rejlik, a Teoma felhasználóinak meg kell tanulni, miként használhatják ki a Teoma keresési elvét saját keresések végrehajtásakor.

Keresô módszerek

Tudományos igények nélkül összefoglalva, az Internet fejlôdésével egyidôben merült fel az igény a keresôk megalkotására. A "hogyan találhatom meg" kérdésre számos válasz született. Az elsô generációs keresôk végig olvasták a netet, leindexelték a találtakat. Talált alatt keresô függöen a lap teljes tartalmára, a szájt nyitó oldalára, a lap fejlécében megadott kulcsszavakra gondolhatsz és ezek szabad kombinációjára.

(Örömmel mesélem el egyik kedvenc kollegám esetét a keresôkrôl és a hackerekrôl. A keresô alatt - szintén tudománytalanul - azokat a pókokat (spider) kell érteni, amelyek bejárják a hálót (net). Azért senki ne kezdjen programot írni a For ip cím=0.0.0.0 to 255.255.255.255 alapon! A pókok - sajátos logika alapján - bejárják egyrészt az ismert helyeket, másrészt beletévednek az újba is. Kollegám - megvédendô LAN-ra kötött gépét a LAN-ra akasztott routeren át támadó hackerek ellen - felinstallált egy kis szoftvert, amely vörösbe borította a képernyôt, ahányszor olyan IP címrôl vett csomagot, amelytôl nem várt. Körülbelül két óránként beugrott a Vörös Kód, támadtak a hackerek, hogy vigyék a más számára értéktelen dokumentumait, leveleit. Három heti nyomozás után belátta, hogy a támadók mindegyike pók volt, a hackerek nem foglalkoznak vele. Persze, jobb védekezni, mint helyben hagyódni.)

A következô ötlet a szájtok aszerinti minôsítése volt, hogy hány link mutat rájuk. A keresô programok persze árgus szemekkel figyelték, ki mit keres, merre hagyja el a keresô szájtot - az ismeretet visszaforgatták. (A hazai sajtót is megjárta az a sikeres publikáció, amely az Internet világ fejlôdését mérte - pár évvel ezelôtt. Átlagosan 17 szájton áthaladva visszajutunk a kiinduló szájtra - ezt véletlen bolyongással, meg Monte Carlo módszerrel állapította meg az Internet nagyságára és összetettségére becslést tévô munka, eredményét a szájton elôforduló linkek feltérkpezésére és nyomon követésére alapozva.)

A Teoma az Internet szájtokból klasztereket képez, egy klaszterbe a hasonló tartalmú szájtok kerülnek, ezzel finomították az oldal hasznosság mérését.A lap tetejére