E-mail
Címlap

2001-es oldalak

Előfizetés

Hirdetés

Kótya-Vetye feladás

Impresszum


A Mac, a PC és a hálózat

Kétezer dal a zsebünkben

Színszabvány pontosítás

Faxtól a levilágítóig

Radeon 7500 - GeForce4 MX

A Teoma legyôzi a Google-t?

Tools Pro Quarkhoz

Huszonhárom inches álom

Az új FrameMaker

Könyvajánló - Photoshop 6

Phtotshop Elements

CÉDÉm tokja

Quark 5.0 vs. Indesign 2.0

10 érv az InDesign mellett

10 érv a Flash mellett

Almába harap a viking

Apple és Microsoft?

ECRM Mako 2

Flash MX demo

Apró hírek 


Almába harap a viking legenda


Az Apple felvásárolja a Zayante-t

Az Apple bejelentette, hogy felvásárolja az IEEE 1394 ("FireWire") technológiára épülô hardver komponensek és szoftver meghajtók piacvezetô fejlesztôjét, ezzel is biztosítva a technológia gyors fejlôdését és mind szélesebb körü piaci adaptációját. Prashant Kanhere, a Zayante elnök-igazgatója a továbbiakban az Apple-nél folytatja pályafutását.

"A Zayante felvásárlásával az Apple ismét bizonyítja elkötelezettségét a FireWire szabvány mellett, melyet továbbra is a hozzáférhetô legjobb nagy sebességű interfésznek tartunk," mondta Jon Rubinstein, az Apple hardver fejlesztésért felelôs alelnöke. "A FireWire jelenleg a legjobb technológia arra, hogy nagy sávszélesség-igényű digitális eszközöket egymáshoz csatlakoztassunk. Segítségével például egy teljes zenei CD anyagának átvitele Mac számítógéprôl az iPod hordozható MP3-lejátszóra csupán néhány másodpercet vesz igénybe."

A digitális berendezések egymáshoz kapcsolására az Apple az 1990-es évek közepén fejlesztette ki a FireWire technológiát, mely késôbb az IEEE 1394 szabvány formájában terjedt el. A FireWire kapukkal felszerelt készülékek gyártói között ma már olyan cégeket találhatunk, mint a Sony, a Canon, a JVC és a Kodak. Mára a FireWire kapu központi szerepet tölt be az Apple digitális média stratégiájában. Az 1996-ban alapított Zayante mára az IEEE 1394 vezérlô lapkák és szoftver vezetô gyártója lett. És volt.Az Apple esete a Bluetooth-szal

Az Internetes hír eredeti címe "Apple's Bluetooth cavity" -a szóvicc kedvelôk öröméért.

Az Apple eddig egyetlen termékében sem támogatja a vezeték nélküli kommunikáció egyik szabványaként lassan megizmosodó Bluetooth-t. A Mac OS X, az asztali és hordozható gépek egyaránt a 802.11b vezeték nélküli LAN szabványnak megfelelô protokollal kommunikálnak egymással és az AirPorttal. Ha az Apple termékeit a Bluetooth szabványt használnák, akkor az mindkét cég számára forgalom növekedést jelnethetett volna - állították az elemzôk. technikai szakemberek azonban aggályosnak tartották a két közel egyforma technikai megoldás keverését. A megoldás az Adaptive Frequency Hopping technológia, amely leegyszerűsítve annyit tud, hogy felismeri a kommunikációs környezetet és a többi eszköz beszélte protokollt használja. A technológia szépségét az Apple hűséges partnere, a Motorola tette termékké, a nemrég bemutatott Bluetooth Platform Solution eszközei ötvözik az AirPort technológiát a Bluetooth lehetôségeivel. Ez utóbbi a PAN (personal area network), azaz a személyes hálózati környezeted, melyben elôbb utóbb elektronikai eszközeid kíválóan eltársalognak a fejed felett, füled mellett, szemed elôtt - és Te csak orrod alatt dörmöghetsz a rohanó világon és a felgyorsult információ áramláson. A Motorola elkészítette az Apple termékeibe szánt chipjeit. A tókiói Macworldön jobs bejelentette, hogy elkészült az a szoftver kiegészítés, amely használatával OS X alatt érthetôvé válik a Bluetooth.

(Wireless Newsfactor, 20 March 2002)

Bluetooth

Az Apple bejelentette, hogy hamarosan elkészül a Mac OS X rendszer alatt használható Bluetooth megvalósításának elôzetes, bemutató változatával.

"Az Apple volt az elsô, aki beépített Ethernet csatolóval, majd beépített USB kapukkal, FireWire csatlakozással és 802.11 szabványú vezetéknélküli hálózati kapcsolódással szállította gépeit." - mondta Steve Jobs az Apple vezetôje - "Most egy olyan működôképes Bluetooth megvalósításon dolgozunk, ami könnyen használható."

A Bluetooth elterjedô ipari szabvány, mely a számítógépek és a különféle számítógépes kiegészítôk vezetéknélküli összekapcsolására való. Adatátviteli sebessége maximálisan 1Mbps, hatósugara pedig kb. 9-10 méter maximum. A Mac OS X rendszeren üzemelô Apple féle Bluetooth megvalósítás révén lehetôvé válik ezen a módon is a Mac-ek közti állománymegosztás, a Palm OS alapú elektronikus titkárokkal (PDA - zsebész) való kábelnélküli szinkronizáció és adatátvitel, illetve a Bluetooth-képes mobiltelefonokon keresztül a kábelnélküli Internet-elérés is.

A felhasználók ingyenesen tölthetik majd le a Bluetooth szoftvert az Apple weboldaláról, és a Bluetooth adapter (biztosan támogatott: D-Link DWB-120M) bármely USB kapuba való illesztésével azonnal használni is tudják azt a Mac OS X v10.1.3 vagy újabb rendszert futtató Mac gépükön. A szoftver magától felfedezi a hatókörben tartózkodó más Bluetooth eszközöket, ami után már csak egyetlen egérkattintásra van szükség az illetô eszköz kábelnélküli csatlakoztatásához.A lap tetejére