E-mail
Címlap

2001-es oldalak

Előfizetés

Hirdetés

Kótya-Vetye feladás

Impresszum


A Mac, a PC és a hálózat

Kétezer dal a zsebünkben

Színszabvány pontosítás

Faxtól a levilágítóig

Radeon 7500 - GeForce4 MX

A Teoma legyôzi a Google-t?

Tools Pro Quarkhoz

Huszonhárom inches álom

Az új FrameMaker

Könyvajánló - Photoshop 6

Phtotshop Elements

CÉDÉm tokja

Quark 5.0 vs. Indesign 2.0

10 érv az InDesign mellett

10 érv a Flash mellett

Almába harap a viking

Apple és Microsoft?

ECRM Mako 2

Flash MX demo

Apró hírek 


Apró hírek össze-vissza


A Gutenberg Biblia digitalizálása

A Gutenberg Bibliákhoz való online hozzáférés számtalan tudós számára teszi lehetővé, hogy mélyebb betekintést nyerjen a világ talán egyik legértékesebb történelmi kincsébe, az emberiség legrégebbi nyomtatott szöveges emlékébe.

Mára mindössze három épségben maradt példány létezik ebből a Bibliából, és csak nagyon kevés kutatónak adatott meg, hogy beletekinthessen a fennmaradt példányokba. Egy digitalizálásra specializálódott cég, az Octavo most digitális scannert és más technikákat alkalmazva megalkotta az eddigi legpontosabb digitális másolatot a Kongresszusi Könyvtárban található példányt alapul véve. Nagyfelbontású fényképezőgépek segítségével a könyv minden eredeti részletét rögzítették.

"A Gutenberg Biblia a nyomtatás ikonja, felbecsülhetetlen értékű kulturális örökség - nyilatkozta Czeslaw Jan Grycz, az Octavo vezetője. - A középkori kézművesek munkáját sűríti magába, akik nemcsak megváltoztatták a világot, de egyben inspirálólag hatottak arra is, hogy a kommunikációs technika és az internet egyáltalán létrejöhessen."

A három megmaradt példányból egyet a Brit Nemzeti Könyvtárban őriznek, és korábban már azt is digitalizálták -. A könyvtár művészeti vezetője, Kristian Jensen szerint ez rendkívül jó döntés volt: "Az elmúlt hat hónapban 1 millió találatunk volt, ami elképesztő. Korábban csak nagyon kevés embernek adatott meg, hogy megtekinthesse a Bibliát, de mára mindenki számára elérhetővé vált, aki csak érdeklődik a történelem, vagy kulturális örökségeink iránt." Reméli, hogy egyszer talán mindhárom fennmaradt példány másolata egy közös site-on is megtekinthető lesz.

Linkek a Gutenberg Biblia digitalizálási programjaihoz:

Emelkedik a kelendô iMac ára

A tókiói Macworldön Steve Jobs az alkatrész árak emelkedésére hivatkozva bejelentette, hogy az iMacek eladási árai átlagosan 100 dollárrral emelkednek. A memória ára megduplázódott, a kijelzô ára pedig negyedével emelkedett. Az Apple megpróbál lépést tartani az alábecsült kereslettel, de gondjai vannak az alkatrész beszállítóival. Fokozott logisztikai megoldásokkal a napi 2550 darabos gyártást 5000 iMacesre szeretnék emelni. Az iparágban költségvonzata miatt ritkán alkalmazott légiszállítással - jellemzôen hajón közlekednek a Macek - igyekszenek csökkenteni a saját bolthálózatot is jellemzô hiányt illetve ellátni a viszonteladókat, akiknél egyre nô a várólistások száma.

(SiliconValley.com, 20 March 2002)

PDF biztonsági rés OS X alatt

A Mac OS X alatt megnyitható és az operációs rendszer Preview segédprogramjával elolvasható a jelszóval védett PDF fájl - tette közzé egy jelszóval védett PDF fájlban visszaigazolt tapasztalatát egy webszerver kezelô március 22-én.Az Apple piacvezetô a DVD szerkesztésben

Az Apple bejelentette, hogy eddig már több, mint félmillió Mac számítógépet értékesített "Superdrive" CD-RW/DVD-R meghajtóval, és több, mint kétmillió DVD-R lemezt hozzájuk. Az Apple elôször 2001. januárjában mutatta be integrált CD- és DVD-íróját, a hozzá tartozó iDVD és DVD Studio Pro szoftverekkel -- melyek elôször teszik minden felhasználó számára elérhetôvé és megfizethetôvé a DVD-szerkesztést.

"Az Apple vezeti az otthoni DVD forradalmát," mondta Greg Joswiak, az Apple hardver eszközökért felelôs rangidôs termékmenedzsere. "Most már az új iMac gépek is tartalmazzák a DVD-írót, a médium is olcsó és könnyen használható iDVD szoftverünk mindenki számára lehetôvé teszi látványos DVD filmek készítését." Minden "SuperDrive" CD-RW/DVD-R meghajtóval felszerelt iMac tartalmazza az iDVD szoftvert is, melynek segítségével bárki elészítheti elsô DVD filmjét, mely hatásában, kivitelében teljesen a kereskedelmi forgalomban kapható lemezek világát idézi majd.

A DVD Studio Pro ezzel szemben egy teljesen felszerelt DVD-szerkesztô szoftver a hivatásos felhasználók számára, mely tökéletesen kiegészíti a Final Cut Pro 3 szoftvert. Az iMovie 2 és az iDVD 2 valamint a Final Cut Pro 3 és a DVD Studio Pro 1.5 együtt teljes megoldásokat kínálnak mind az otthoni, mind a professzionális DVD készítés számára.Igen apró hírek

A Creo megjelentette a Pagelet 2.0 Acrobat plug-injét, amely segítségével PDF részoldalak közös PDF fájlba rendezhetôk. Lehetôség van pozícionálásra, újraméretezésre, forgatásra, és az alkotó PDF-ek egyes rétegei elrejtésére vagy megjelenítésére. A Pagelet az alap Acrobathoz új funkciókat ad, ilyen a rácsháló, a vonalzó és a segédvonalak használatának lehetôsége.

A klasszikus Mac OS és az OS X alatt is használható a az ARTS PDF Tools 1.2 plug-inje, amely az Acrobat ikonsorába beépülve közel hetven lehetséges elemmel gazdagítja azt. Az elôre elkészített parancsikonok mellé sajátokat is készíthetsz, amelyhez hozzárendelhetôek taszkjaid, billentyűzetkombinációid. Ezen kreálmányaidat természetesen másokkal is meg tudod osztani.

A Woodwing kiadta Macre a Smart Styles V2.0a-t, amely plug-inként az InDesign felhasználók boldogság érzetét fokozza. Alkalmazásával elemek, táblázatok és szövegek stílusa kezelhetô egyként, smart stylesként (okos stílusként). A Smart Styles stílus egyszerű fogd-dobd mozdulattal alkalmazható.

A Gutenberg Project bejelentette, hogy rögzítették az ötezredik eText-et, a négyezredik eText tavaly novemberben került bevitelre. A kerek sorszám Leonardo da Vinci jegyzetfüzetének angol változata lett. A Gutenberg Projectet 1971-ben indította Michael Hart, amikor 100 millió dollár értékű gépidôt kapott az Illinoisi Állami Egyetem kutatóintézetének nagyszámítógépén. Az elsô rögzített anyag az Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozata volt. A prodzsekt vezetôi remélik, hogy 2003-ra túl lesznek a tízezredik eText bevitelén is.Hihetetlen fejlődés várható a tartalom- és dokumentációkezelés szolgáltatásainak piacán

A tartalomszolgáltató és dokumentációkezelő piac előreláthatólag évi 44 százalékkal fog nőni az elkövetkező években, és 2006-ra várhatóan eléri majd 24,4 milliárd dollárt -állítja az IDC egy új tanulmányában.

A kutatócég szerint ezeknek a szolgáltatásoknak a piaca már teljes mértékben lefedett: megtalálható benne a tervezéstől és designtól kezdve a működtetésen és a tréningeken keresztül a hálózat-karbantartásig minden, ami segíthet az ügyfélnek megvalósítani a teljes tartalommenedzsmentet.

"Még a legjobb cégek is küzdenek a dolgozók áradatával, a vevőkkel és a megfelelő tartalom biztosításával ebben az összetett médiában. A tanácsadó és a technológiát szolgáltató cégek segítenek kialakítani a vállalkozások stratégiáját, hogy miként kezeljék a mindenhonnan beáramló tartalmakat" - mondja Ellen Julian, az IDC kutatási igazgatója. Ezt az üzletágat az újabb és újabb követelmények hajtják előre. Az integrált intranetek igényeitől kezdve a naprakész kutatásokon át a tartalom központi és hivatali kezeléséig rengeteg részterület tartozik ide.

Forrás: http://www.ecommercetimes.com/

40 millió USD nyereség a második negyedévben

Az Apple közzétette a 2002. pénzügyi év 2002. március 30.-án záródó, második negyedévének eredményeit. Ebben a negyedévben az Apple 40 millió USD - azaz részvényenként 11 cent - nyereséget ért el, szemben az elôzô pénzügyi év azonos idôszakának 43 millió USD - azaz részvényenként 12 cent - nyereségével. A most lezárult negyedév teljes forgalma 1,5 milliárd USD volt, mely 4%-os emelkedést mutat az elôzô pénzügyi év azonos idôszakához képest; a bruttó árrés pedig 27,4%-ra növekedett, az elôzô pénzügyi év azonos idôszakában elért 26,9%-ról. A nemzetközi piacokon történô értékesítések a teljes forgalom 45%-át tették ki.

Az Apple a negyedévben 813.000 darab Mac számítógépet értékesített, ami 8%-os emelkedést jelent az elôzô pénzügyi év azonos idôszakához képest.

"Hihetetlen keresletet tapasztaltunk az új, folyadékkristályos képernyôs iMac iránt, és ebben a negyedévben már több, mint 220.000 darabot értékesítettünk. A vásárlók pozitív visszajelzései is minden várakozásunkat meghaladták, itt egyértelműen egy gyôztest látunk," mondta Steve Jobs, az Apple elnök-igazgatója. "Elôre tekintve pedig azt láthatjuk, hogy az áttérés a Mac OS X operációs rendszerre jó tempóban halad. Több új, figyelemre méltó termék bejelentésére készülünk most, és a tervek szerint az év végéig további 20 saját üzletünk nyílik majd meg."

"Elégedetten látjuk, hogy egy komoly termékváltás közben is stabil pénzügyi eredményeket tudtunk produkálni," mondta Fred Anderson, az Apple pénzügyi igazgatója. "A mérlegünk továbbra is erôs, több, mint 4,3 milliárd USD készpénz állománnyal. A következô negyedévre azt várjuk, hogy a forgalom tovább emelkedik, körülbelül 1,6 milliárd USD értékig."A lap tetejére