E-mail
Címlap

2001-es oldalak

Előfizetés

Hirdetés

Kótya-Vetye feladás

Impresszum


A Mac, a PC és a hálózat

Kétezer dal a zsebünkben

Színszabvány pontosítás

Faxtól a levilágítóig

Radeon 7500 - GeForce4 MX

A Teoma legyôzi a Google-t?

Tools Pro Quarkhoz

Huszonhárom inches álom

Az új FrameMaker

Könyvajánló - Photoshop 6

Phtotshop Elements

CÉDÉm tokja

Quark 5.0 vs. Indesign 2.0

10 érv az InDesign mellett

10 érv a Flash mellett

Almába harap a viking

Apple és Microsoft?

ECRM Mako 2

Flash MX demo

Apró hírek 


Kilôtt a Flash


Noha lecsengett a dot.com forradalom - a túlélôk sebeiket nyalogatják, a kisebbek állást keresnek, helyezkednek -, a webes fejlesztôeszköz-fejlesztôk változatlan lelkesedéssel ontják szoftvereiket. A Macromedia is elkészítette a Flash MX-et. Az MX utalhat arra, hogy tíz éves a Macromedia (az M meg arra, hogy ezer év áll elôtte - gonosz Almalap). Mások szerint az MX a MegaeXtra rövidítése. Vajon miért válnak meg az irányadó sorszámnöveléses jelöléstôl a fejlesztôk (OS X, XP, ...) - gondolkodott el az Almalap kiküldött tudósítója a Flash MX hazai launchán (mi, ebéd is lesz?). Itt jegyzem meg, jó, hogy nem csak kaphatóvá válik egy program, hanem a potenciális közönség meg is ismerheti az alkalmazás új tulajdonságait és lehetôségeit. A Trans-Europe szervezte bemutató emellett bizonyos szempontból szakmai ismerkedési lehetôség is volt az állás keresôk számára.

Nos, a Flash bemutató elsô felében elhangzott, hogy a Flash egyszerűen programozható - "sakk progi, amely megírható programozási ismeret nélkül" - és interaktív - "olyan technozene is szerkeszthetô a honlapon át, amelyben nincs ritmus". Ez is mutatja, hogy a jelenlévô közel kétszáz fô jókedvűen figyelte a Flash bemutatót. Az swf.hu - ez a hazai Flash "kályha" honlapja - Papp Attilával képviseltette magát, aki háromnegyed órában próbálta meg bemutatni az MX változását, majd Szathmári Zoltán a programozás magasságába emelte a harmadában programozó közönséget. A programozásban érdekeltek számára ez az elôadás volt a Kánaán, "végre egy értelmes ember" és "vajon mennyiért tudnánk átcsábítani?" suttogások kísérték a bemutatót.

A jó hangulatú szoftver bemutató derűjét fokozta Egedi Gergô (EgeDesign), aki bemutatta, hogy 3D-s animációt akár Microsoft Worddel is készíthetünk! Külön emlékezzünk meg elôadásának arról a szeletérôl, amikor lejátszott egy erre az alkalomra összeállított videót - ahogy illik, képpel, hanggal - majd meghajolt. A kérdések és feleletek zárták a fél napos rendezvényt. Mivel e sorok írója járatlan a Flashban (de szépen tud nézni Flasht!), ezért nem szó szerinti idézet következik. A kérdés, elmondva öt percben: "lehet-e a Flash 3D renderelt child basicben kigeppelt frimot bejuniorozni, ha dev 6.5 alatt sciborban van a capzek?" A válasz: "Nem". Kérdés, öt perc, lásd fentebb, a válasz: "Hogyne." Vidám volt és informatív. A legszerencsésebb résztvevô ezt követôen elnyerte egy Flash MX programot.

A jelenlévôkkel beszélgetve egyértelmű, hogy szükség van az ilyen rendezvényekre, helyes cselekedet a képviselet részérôl, hogy megszervezte. Legközelebb talán érdemes lenne külön technikai és csodálkozó (nem fejlesztôk számára) szekció létrehívása.A lap tetejére