E-mail
Címlap

2001-es oldalak

Előfizetés

Hirdetés

Kótya-Vetye feladás

Impresszum


A Mac, a PC és a hálózat

Kétezer dal a zsebünkben

Színszabvány pontosítás

Faxtól a levilágítóig

Radeon 7500 - GeForce4 MX

A Teoma legyôzi a Google-t?

Tools Pro Quarkhoz

Huszonhárom inches álom

Az új FrameMaker

Könyvajánló - Photoshop 6

Phtotshop Elements

CÉDÉm tokja

Quark 5.0 vs. Indesign 2.0

10 érv az InDesign mellett

10 érv a Flash mellett

Almába harap a viking

Apple és Microsoft?

ECRM Mako 2

Flash MX demo

Apró hírek

Dr. Rudolph Hell


író telegráf


Klischograph
 


Faxtól a levilágítóig


Száz éves korában a németországi Kielben elhunyt Dr. Rudolph Hell, aki számtalan prepress technológia megalkotásában vett részt.

Hazájában a fax feltalálójaként ismerik. Hell 1929-ben alkotta meg az "író telegráf"-ot, a két évvel késôbb a Siemens gyártásában kereskedelmi forgalomba kerülô gép szöveges üzenetek továbbítására volt alkalmas. Korai találmányai közül még említésre méltó a repülôgépek rádiófrekvenciás irányadó rendszerének kidolgozása.

Noha még évekig dolgozott a fax és a hozzá kapcsolható képtovábbító berendezésen, igazán jelentôs számban a nyomdai elôkészítô ipar számára alkotott új eszközöket és fedezett fel új technológiai megoldásokat. Az egyik elsô találmánya a "Klischograph" volt, amely beszkennelt egy kockányi filmet képzett le nyomólemezre. A Klischograph az 1954-es Drupa kiállítás sztárja volt. A Klischograph elôtt csak az idôigényes és bizonytalan kimenetelű kémiai maratásos módszer létezett.

A színes nyomtatáshoz meg kellett alkotni a színes szkennert, a színbontást, hogy a Klischograph-fal le lehessen gyártani a színnyomólemezeket. Színbontásra alkalmas szkennerei révén lett Hell világszerte ismert. A mérföldkô az 1970-ben bemutatott DC300 volt, az elsô lézeres dobszkenner.

A Klischograph sikeressége nyomán született meg a Helioklischograph, amely elektronikusan vezérelt gyémányt tűvel munkálta meg a nyomóhengert. Az önálló filmszkennelô eszközbôl átalakított gépet 1964-ben mutatták be. A nyolcvanas évek elején a Scitex létrehozott egy oldal összerendezô rendszert, amely a Hell Helioklischographst használta kimenetnek - ez volt az elsô teljesen digitális prepress rendszer.

A szakmabelieknek Hell nevének említésekor a színes szkennelési eljárás kidolgozása jut eszükbe, pedig a digitális szövegszedési eljárás kidolgozásában is jelentôs felfedezéseket tett. A Digiset névre keresztelt szedôrendszert 1965-ben mutatta be. Ez volt az elsô eszköz, amelyik katódsugárcsöves monitoron hibátlanul megjelenítette a mesteroldalt. A gép licenszét az RCA vette meg, amely az Államokban VideoComp néven forgalmazta a készülékét. A Digiset szinte minden olyan tulajdonsággal és képességgel rendelkezett, amely késôbbi utódaiban tökéletesítve megjelent.

A 70-es évek elején Dr. Hell visszavonult a róla elnevezett - Rudolf Hell Gmbh. - cég aktív irányításából, de haláláig tagja maradt a felügyelô bizottságnak. A cég 1990-ben összeolvadt a Linotype-pal (innen a sokunk által ismert levilágító név, a Linotype-Hell), majd felvásároltatott a Heidelberg által. Mára csak egyetlen leányvállalat, a Hell Gravure Systems ôrzi nevében az alapító emlékét.A lap tetejére