E-mailCímlap

Vissza


Videós idők

ArchiCAD 7.0

Szupervékony Visor

Adobe Acrobat 5.0

iMic

Grappler SCSI 906F

USB 2.0

A színkezelés ... II. rész

- a termelési folyamatban
- előny a Mac-nél

ArchiFM 2000

Az Apple magyar szíve

Az OS X gyártásra kész

Virtuális könyvkiadó

Az Év Diákterve

AppleNews


Előfizetés

Hirdetés

Impresszum

Kótya-Vetye feladás


 


Elôny a Macintoshnál

A színkezelés alapvetô része a Mac operációs rendszerének. És hasonlóképp jelentôs része az Apple fejlôdô operációs rendszer stratégiájának. Az új Systembe, a Mac OS X-be való átmenetrôl eddig azt már lehet tudni, hogy a ColorSyncnek kulcsszerepe lesz, amely nagy rugalmasságot biztosít majd a színkezelést támogató programok használata közben.

A Macintosht azok kedvelik, akik tartalmas munkát akarnak végezni

Úgy gondoljuk egyszerű oka van ennek a népszerűségnek: a Macintoshon több munkát lehet elvégezni. Még azoknál a cégeknél is, amelyek egyébként Windows-bázisúak, gyakran találkozhatunk olyannal, hogy kiadványszerkesztési, multimédiás fejlesztési feladataik teljesítésére mégis inkább a Macintosht veszik elô.

Könnyebb a platformok közötti átjárhatóság elérése

Az elektronikus terjesztésre szánt anyagok feldolgozását végzô vállalkozásoknál is gyakran találkozhatunk Macintosh-sal, mivel az sokkal rugalmasabb lehetôségeket nyújt a keresztplatformos fejlesztésekhez. Az internetes tartalomszerkesztési feladatokat ellátó gépek fele Macintosh, annak dacára, hogy az Internetet használó gépek között a Macintoshok aránya sokkal kisebb.

A Microsoft által támogatott (ColorSync alapokon működô), Windows gépeken futó CMM színkezelés a keresztplatformos munkafolyamatok sokkal hatékonyabbak, mivel a Windowsra szánt fájlokat az Apple színkezelési rendszere egészíti ki, amíg a Microsoft leendô, színkezelést támogató operációs rendszere megjelenik.

Nyilvánvaló, hogy a Macintosh képviseli az igényességet a művészi és kreatív feladatok világában: nyomdaiparban, multimédiában, Interneten, videoszerkesztésben és mindenütt.

Stimmelem a színeket – és növelem a termelékenységet

Az utóbbi években az Apple mérnökei azon dolgoztak, hogy gyorsasággal és funkcionalitással ruházzák fel a ColorSyncet, hogy ezáltal biztosítsanak új hajtóerôt a felhasználóknak. Az elsô munkájuk az volt, hogy a PowerPC processzorokon tették hatékonyabbá a ColorSync futását. A ColorSync legutóbb megjelent változata lényegesen gyorsabb, mint az elôdei. Ez azt jelenti, hogy egy szín-tér beli váltás, pl. RGB-bôl CMYK-ba való konverzió sokkal kevesebb idôt igényel. Az AppleScript támogatással kiegészülve pedig sokkal használhatóbbá vált a ColorSync.

Ha az Adobe PageMaker, QuarkXpress, vagy a Multi-Ad Creator2 programból nyomtatunk ColorSync profil használata közben, az azonnal megtörténik, nem kell várni. Az Adobe Photoshop 5.0 és a késôbbi változatok opcionálisan minden képet a ColorSync segítségével dolgoznak fel, de ezt csak a Photoshop által megkövetelt sebességgel végezheti a ColorSync.

Kiegészítô monitor kalibráció

A színkezelésben az egyik legnagyobb probléma az eszközök megvásárlása és munkába állítása. Sok felhasználó számára a színmérô műszerek költségei túl magasak, akiknek a képernyôn megjelenô rendes színek iránti igénye reális, de a költségvetésük kicsi ahhoz, hogy egy külsô monitor kalibráló műszer beszerzésére gondolhassanak.

Ennek a problémának a megoldását jelentheti az Apple mérnökei által kifejlesztett, és az operációs rendszer részévé tett leleményes új monitor kalibráló és profilírozó szoftver.

A Monitors & Sound kontroll panel része ez az új kalibráló segédprogram. Szinte kézen fogva végigvezeti a felhasználót a vizuális kalibrálás ás profilírozás folyamatán. Különbözô beállításokat kér, és rögtön látható a változtatás eredménye. Ha az operátor végzett a vizuális beállításokkal, a program elkészíti a megfelelô monitor profilt.

Ez a profil a System Folderen belül, a ColorSync Profiles mappában tárolódik. Ennek a profilnak az elkészítése a színkezelés elsô leckéjeként éppen megfelel, tekintsük úgy, hogy ez a bevezetô.

Internetes böngészô programokban a monitor profilok készítésének és használatának lehetôsége még a kezdô felhasználók számára is biztosítja, hogy a képeket nagyobb színhűséggel láthassák a Weben.

Ahogy az Internetes kereskedelem fejlôdik és egyre inkább hétköznapivá válik, úgy válik egyre fontosabbá a képernyôn való megjelenítés pontossága. Az Apple új monitor kalibráló szoftvere nagy elôrelépést jelent a képernyôszínek tökéletesítésében az elektronikus kereskedelem számára is.

A többszörös CMM segít a keresztplatformos színegyeztetésben

Egy másik fejlesztés eredménye a ColorSyncben a Color Management Module-ok (CMM-ek) választásának képessége. A ColorSync legutóbbi változatában van egy menü, ahonnan a CMM-ek bármelyike kiválasztható.

E változtatásnak köszönhetô, hogy az olyan vegyes hálózatokban is problémamentesen bevezethetô a színkezelési rendszer, ahol operációs rendszer-szintű színkezelés (Macintosh) és program-szintű színkezelés (Windows) működik párhuzamosan. A program-szintű színkezelés motorja a Windows alkalmazásokban leggyakrabban a Kodak CMM.

Ahhoz, hogy a színkezelés egységes legyen a közös hálózatban működô Mac és PC gépeken, azonos CMM-et kell használniuk.

Ma már különbözô CMM-ek között válogathatunk: Agfa, a Kodak, Apple/LinoColor (ez a gyárilag beállított CMM) és hamarosan megjelenik az Imation CMM. Ezek mindegyike elérhetô a ColorSync kontroll panelbôl. A ColorSync arra is ad lehetôséget, hogy a CMM választást automatikussá tegyük. Tehát, ha egy dokumentum megnyitásakor a hozzátartozó CMM szerepel a választhatók között, akkor az automatikusan működésbe lép.

Az „Apple event”-ek belsô programozási elnevezések, amelyek tudatják az operációs rendszerrel, hogy mi történik. A ColorSync számos Apple eventtel rendelkezik, amelyek az AppleScript, a Frontier Script vagy más programok által aktivizálhatók.


A lap tetejére