E-mailCímlap

Vissza


Videós idők

ArchiCAD 7.0

Szupervékony Visor

Adobe Acrobat 5.0

iMic

Grappler SCSI 906F

USB 2.0

A színkezelés ... II. rész

ArchiFM 2000

Az Apple magyar szíve

Az OS X gyártásra kész

Virtuális könyvkiadó

Az Év Diákterve

AppleNews


Előfizetés

Hirdetés

Impresszum

Kótya-Vetye feladás

 


iMic


Nem fogják elhinni! Megkaptam az új G4-es PowerBookomat! Természetesen azonnal nekiestem és minden fellelhetô programot felinstalláltam (mind legális!!!). Aztán elég gyorsan sikerült leküzdenem azt a félreismerhetetlen önelégült mosolyt az arcomról. Kedvenc kedvtelésem ugyanis a zenecsinálás, amihez rendelkezésemre állnak a különbözô audio eszközök. Ezek mind egy kis keverôn keresztül jutnak el a számítógép audiobemenetéhez. Na, ez volt az a pillanat, amikor újraélhettem a rég elfeledett orosz órák izgalmát. Körülbelül ugyanúgy forgattam a kezemben a PowerBookot, ahogy annak idején a teljesen ismeretlen szavakat próbáltam meg kipréselni a számon, az értelem határát sem súroló tekintettel. Aztán néhány hosszú percnek tűnô pillanatot követôen rám tört a keserű felismerés: Ennek nincs audiobemenete!

Elég hülyén nézhettem ki a jackdugóval a kezemben!

És ne higgyék, hogy egy asztali G4-essel jobban jártam volna: annak sincs!

Ja, és az iBooknak sincs, iMac-et meg nem akarok!

Én nem bírom a horrort!

Mivel a megoldás nem várathatott magára, naná hogy a Mac ABC oldalait vetettem tüzetes vizsgálat alá. A helyzet világos volt, valami olyan ketyerét kellett találnom, ami képes a szabványos audio jelet digitalizálni és a rendelkezésre álló USB vagy Firewire portok egyikéhez tud kapcsolódni. Lelki szemeim elôtt már láttam a pénztárcámból kiguruló aranyos kis tízezresek tömkelegét. Aztán egy kicsit meglepôdtem, amikor rátaláltam a keresett termékre!

A Griffin Technology nevű céget már illik ismerni. Ha másért nem, akkor a nagysikerű iMate USB/ADB konverter vagy G-port illetve G4-port soros port kártyák miatt.

Ôk valahogy hamarabb rájöttek, hogy az Apple az új gépeibôl ki fogja felejteni az audiobemenetet. Bár az igazat megvallva ez a kütyü tulajdonképpen az iBookhoz készült, de a Macintosh-ok egyedfejlôdésének ezen a pontján új értelmezést kapott. Az iMic egy kis méretű és ráadásul normálisan kinézô korong alakú műanyagházba rejtett univerzális audio adapter. USB csatlása által lehetôséget ad, hogy bármilyen mikrofont vagy egyéb audio eszközt csatlakoztathassunk az iBookhoz, G4 Cube-hoz, új G4-eshez, a Titánium G4 PowerBook-hoz, vagy bármilyen USB kapuval rendelkezô Macintosh-hoz.

Az USB porton keresztül bevitt, illetve kijövô audio jelek nagyságrenddel jobb minôséget adnak, mint a számítógép alaplapi hangja. Ez azt jelenti, hogy azokhoz a Macintosh-okhoz is igen ajánlott, melyek egyébként rendelkeznek a szóban forgó be- és kimenetekkel. De miért is jobb az USB-én keresztül kapott jel a számítógép alaplapra integrált hangkártyájánál?

A számítógép belseje „elektronikusan” igen zajos. Ez a nagyfrekvenciás zaj nagymértékben rontja az audio bemenet és kimenet hangminôségét. Az iMic sokkal tisztább audiojelet képes létrehozni azáltal, hogy az A/D és D/A (A: analóg, D: digitális) áramkörök nem a gép belsejében, hanem attól viszonylag távol vannak. Így az összes jelátvitel a számítógépbe és a számítógépbôl digitálisan történik az USB kapun keresztül.

Az iMic a létezô legjobb USB codec-et használja, melyet csak az ötször-tízszer drágább professzionális USB audio eszközökben találunk meg. A felhasználók és szakemberek egybehangzó véleménye, hogy az iMic legalább olyan minôséget produkál, mint ezek a „high end” termékek.

A hagyományos Mac audio csak maximum 16 bites, míg az iMic hardvere 24 bites mintavételezést támogat. Ez azt jelenti, hogy az iMic-nél sokkal jobb a jel/zaj viszony, nagyobb a dinamika és sokkal jobban adja vissza az alsó és felsô frekvenciákat. Szóval az iMic csendesebb, érzékenyebb és tisztább.

Mint már említettem a számítógépben lévô tápegység tekercsei összegyűjtik és felerôsítik a processzor, a merevlemezek, CD, DVD lejátszók és a többi alkatrész által keltett nagyfrekvenciás zajokat. Az alaplapra integrált audio hardver továbbíthatja ezt a zajt az audio be- illetve kimeneti portokra. Az iMic a zajos számítógép hardveren kívül helyezkedik el és csak a külsô digitális USB interfészen keresztül kapcsolódik a rendszerhez.

Egy másik ismert probléma az a búgás, zaj, amit a ki- és bemenetek földelésénél meglévô kis feszültségkülönbség okozhat. Az iMic-nél ez teljesen kizárt, mivel az analóg hang azonnal az iMic bemeneténél átkonvertálódik digitális jellé és így nincs közvetlen analóg kapcsolat a bemeneti és a kimeneti portok között.

A Macintosh és az iMic audio kapuja elsô ránézésre teljesen azonosnak tűnik, de ez nem így van. Az Apple elôszeretettel használta számítógépeiben a PlainTalk audio bemenetet, ami sajnos sok fejfájást okozott azoknak a felhasználóknak, akik egy külsô (nem Apple) mikrofont szerettek volna a gépükhöz csatlakoztatni. Ugyanis a PlainTalk jack csatlakozó nem szabványos megoldás. Elméletileg támogatja a 3.5-es csatlakozókat, a valóságban azonban csak nagyon nagy szerencsével találhatunk olyan mikrofont vagy kábelt, ami valóban működni is fog a Macintosh-sal.

Az iMic teljesen szabványos audio bemenettel rendelkezik. Minden 3.5 mm-es szabványos csatlakozó biztosan illeszthetô hozzá. Ugyanígy problémát okozott, ha valaki meg szerette volna hosszabbítani a PlainTalk mikrofon kábelét. A piacon nem létezik ilyen speciális toldókábel. Mivel az iMic szabványos portokat használ, ezért bármely audio vagy akár USB hosszabbítókábelt is használhatjuk hozzá.

További elônye a szerkezetnek, hogy a minden Macintosh-on megtalálható USB portot és az operációs rendszerrel érkezô USB audio drájvert használja. Tehát semmiféle installálás nem szükséges a használatához és mivel USB eszközrôl van szó, menet közben csatlakoztathatjuk illetve lehúzhatjuk a géprôl. Szóval, ha valaki többféle Macintosh-sal is rendelkezik, például egy asztali és egy hordozható géppel, elég egy iMic-et vásárolni és szinte egyidôben tudja használni a két számítógépen anélkül, hogy PCI vagy PCMCIA kártyákat kéne installálnia és meghajtószoftvereket telepítenie.

Specifikáció
USB interfész
Frekvenciaátvitel 20 Hz – 20 KHz
Audió bemenet 3.5 mm sztereó line/mic. szintű minijack
Audió kimenet 3.5 mm sztereó line szintű minijack
Átkapcsoló a mi/line bemeneti jelszint kiválasztásához
Megnevezés Griffin Imic
Gyártó Griffin Technology


Abonyi Péter

info@macabc.hu

A lap tetejére