E-mailCímlap

Vissza


Videós idők

ArchiCAD 7.0

Szupervékony Visor

Adobe Acrobat 5.0

iMic

Grappler SCSI 906F

USB 2.0

A színkezelés ... II. rész

ArchiFM 2000

Az Apple magyar szíve

Az OS X gyártásra kész

Virtuális könyvkiadó

Az Év Diákterve

AppleNews


Előfizetés

Hirdetés

Impresszum

Kótya-Vetye feladás

 


Az Apple magyar szíve


A számítástechnika alapjai magyar szakemberek, mérnökök erôfeszítéseinek köszönhetôen teremtôdött meg, melynek következtében egész világunk átformálódott. Ez a kutatói-, fejlesztôi munka napjainkban is tart kiváló hazai mérnökeink részvételével. Az Apple cégnél dolgozik Zsidek László, aki Gyôrben töltött gyermekévei után, 1956 novemberében elhagyta az országot. Rövid ausztriai tartózkodása után 1956 decemberében az USA-ba utazott. Karrierjét az 50-es évek végén a Hewlett-Packard Company-nál kezdte, ahol 21 évet dolgozott.

– Hogyan került kapcsolatba az Apple világgal?

– Az Apple világgal szinte véletlenül kerültem kapcsolatba. Hewlett-Packard vállalatnál dolgoztam egy Steve Wozniak nevű elektromos mérnökkel, aki azzal lett híres, hogy a nagy falméretű számítógépeket összezsugorította 20x50x50cm méretűre, amelyet a mai napig is úgy neveznek, hogy személyi számítógép (Personal Computer). Mivel a Hewlett-Packard akkor nem nagyon figyelt fel erre a találmányra, Steve úgy döntött, hogy otthagyja a vállalatot és megalapítja sajátját, amit késôbb neveztek el Apple Computernek. Az egy másik történet, hogy miért nevezték el Apple-nek. Az Apple Computer megalakulása után Steve elkezdett csalogatni, munkát ajánlani. Majd egy év elteltével beadtam a derekamat. Így kerültem az Apple világba.

1979 és 1990 között a „Desk Top” divízióban dolgoztam, személyi számítógépeket gyártottunk, amit a hétköznapi emberek a mai napig is használnak otthonukban. Majd 1990-ben kerültem a „Laptop, NoteBook” osztályra, ahol két évig foglalkoztam a könyvszámítógépek elôállításával. 1998 óta az „Input Device” divízióban dolgozom, ami magába foglalja; a Battery Packs, a Sockets (foglalatok), a Connectorok, a Plugs (csatlakozó dugók), a Cables (vezetékek), az Airports, a Mice (egerek) és a keyboards (billentyűzet) elôállítását.

– Milyen feladatot lát el az Apple központban?

– Jelen pillanatban a munkám címe „Tooling Program Manager”, ami magyarul annyit jelent: irányítani a szerszámkészítést/tervezést bel- és külföldön. Belföldön tanítani a fiatalságot praktikus tervezésre (mechanikai), általános tanácsadásra, szerszámtervezésre, tömeggyártásra és külalakra.

– Milyen mérföldkövek voltak az Apple és az Ön közös életében?

– Mechanikai mérnök vagyok. Az elsô mérföldkövem az Apple-nél az elsô Machintosh 128 volt. Egyburkolatú, kisméretű, fekete-fehér képernyôvel. Manapság egyszerűen néz ki a dolog, de a ’80-as évek technológiájával nagyon nehéz volt kivitelezni, hogy megfeleljen a vállalat igényeinek és persze elnyerje tetszését a külvilágnak is.

– Melyek voltak az Ön számára a legérdekesebb feladatok?

– Legérdekesebb feladatok? Mindennap egy érdekes feladat. Az Apple számítógépeknek nagyon nehéz és komplikált a gyártási megvalósítása, de pontosan ezért ôk tervezik és gyártják a legszebb és messzemenôleg a legjobb minôségű személyi számítógépeket.

– Hány fôs csoport dolgozott a Kocka dizájnon?

– A Kocka dizájnon öt csoport dolgozott. Szoftver-, elektronikai-, mechanikai-, Ipariforma- (külsô megjelenés) és Tooling/Manufacturing tervezési csoport. De ez a csoport összeállítás nem csak a Kockára vonatkozik, hanem minden más számítógépgyártásra is.

– A januárban megjelenô új típusokban milyen részfeladatokat vállalt, kiemelve az új PowerBookot?

– A januárban megjelent új típusok – beleértve az új PowerBook-ot is –elôállításában fôleg, mint tanácsadóként vettem részt. Feladatom volt bemutatni, hogy hogyan kell széppé tenni a dolgokat, hogy lehet takarékosan felszerszámozni és gyártani. Mostanában inkább tanítással és tanácsadással foglalkozom.

– Mi volt az alapötlete az új iMac „felvirágzás”-nak és volt-e fejlesztôi részfeladata?

– Az új iMac felvirágzásnak az volt az ötlete, hogy legyünk különbözôek másoktól. Az iskolák a legjobb vevôink. A gyerekek szeretik az Apple-t, és fôleg a lányok körében vagyunk nagyon sikeresek. Az új típusú iMac computerek elôállításában, amelyek láthatóak a webszájton is, a részfeladatom csak a különbözô (virág stb.) figurák tartósságának, mutatósságának megoldása, megvalósítása volt.

– Milyen érzés ezrek és ezrek „kezében” tudni az Ön munkájának eredményét?

– Nagyon jó érzés tudni azt, hogy munkám vagy részmunkám eredménye nem ezrek, hanem milliók kezében van. Ez azonban nézôpont kérdése, mert aki más területen dolgozik, pl. autók gyártásával foglalkozik, az ugyanezt elmondhatja magáról.

– Utolsó kérdésként, mi az, amely az Ön munkájának eredményét ihleti alkalomról-alkalomra?

– Befejezésül még csak annyit, hogy a munkám eredménye mindig az elôzô munkából alakul ki. Mint ahogy azt mindenki tudja, aki ilyen szakmában van, hogy a régi dolgokból mindig újat lehet tanulni, mindig jobbra lehet fejleszteni. Az Apple világban is ez történik. Másodsorban az ad egy nagyon jólesô érzést, amikor az üzletek polcain meglátom az új termékeket; vezetés közben rápillantok az autópályák melletti nagy hirdetésekre, és azt gondolom magamban: ez igen, megint megcsináltuk!

Gulyás István


A lap tetejére