E-mailCímlap

Vissza


Videós idők

ArchiCAD 7.0

Szupervékony Visor

Adobe Acrobat 5.0

iMic

Grappler SCSI 906F

USB 2.0

A színkezelés ... II. rész

ArchiFM 2000

Az Apple magyar szíve

Az OS X gyártásra kész

Virtuális könyvkiadó

Az Év Diákterve

AppleNews


Előfizetés

Hirdetés

Impresszum

Kótya-Vetye feladás

 


Adobe Acrobat 5.0


Új verzióval jelentkezik az Adobe a PDF készítésre, szerkesztésre és kezelésre fejlesztett programcsomagja, az Acrobat. Már messze túlmutat az egyszerű PDF olvasó szoftveren és számos olyan szolgáltatást kínál, amely az irodai és nyomdai kommunikációt elôsegíti.

A tartalom a lényeg...

Az elôzô verzióig sokaknak problémát jelentett, hogy a PDF formátum szerkeszthetôség szempontjából tulajdonképpen zsákutca, hiszen ha egy betű elütésnél komolyabb javítást kellett végrehajtani a dokumentumon, akkor a legegyszerűbb módszer a PDF fájl újbóli létrehozása volt a módosított dokumentumból. A szerkesztési helyzet is javult valamelyest, de az import/export funkciók fejlôdtek igazán látványosan. Mostantól nem csak PDF formátumban menthetjük el munkánkat az Acrobatból, hanem exportálhatunk az oldalakból EPS, JPEG, PNG vagy TIFF képet, kivihetjük a szöveges tartalmat RTF fájlként, illetve a mentés egyszerűségével hozhatunk létre PostScript fájlt is.

Hasonlóan az import funkció is tág teret biztosít a különbözô formátumú anyagok behozatalának, így közvetlenül az Acrobatból megnyithatunk BMP, GIF, HTML, JPEG, PCX, PNG, TIFF és szöveges fájlokat, amelyeket a program automatikusan PDF formátumra konvertál és önálló dokumentumként elmenthetjük vagy egy már létezô fájlhoz csatolhatjuk. A konvertálásnál megadhatjuk a tömörítés beállításait is.

Biztonság

Az elektronikus kommunikáció és kereskedelem fejlôdésével egyre nagyobb szerep jut a szoftverekben a biztonság kérdésének. Hamarosan a műszaki mellett a jogi feltételek is adottak lesznek, hogy elektronikusan, on-line intézzünk olyan ügyleteket, amelyek eddig csak papíron voltak elképzelhetôk. Szerzôdések, hivatalos árajánlatok, pályázatok és számos más irat maradhat digitális formátumban. Az Acrobat által nyújtott 128 bites kódolású jelszavas védelem megvédi a dokumentumunkat az illetéktelen szemektôl, illetve szabályozható, hogy a korlátozás a fájl megnyitására, módosítására vagy egyéb feltételekre vonatkozzon. Választhatjuk a korábbi, 40 bites kódolást is, ez a visszamenôleges kompatibilitást biztosítja.

A fájlok hitelességét a digitális aláírást támogató architektúra adja, amely lehetôvé teszi, hogy több független gyártó hitelesítô eljárást használjuk az Acrobaton belül. Ezen kívül a szoftver lehetôvé teszi a független hitelesítés nélkül kétkulcsos azonosító-rendszer használatát is, például a cégen belüli kommunikáció megoldására. A program segítségével felhasználhatjuk kódolásra mások nyilvános kulcsát, így korlátozhatjuk a fájl megnyitását, anélkül, hogy a jelszót át kellene adnunk.

Webes integráció

A munkát megkönnyítendô, mostantól nem csak olvasni tudjuk a PDF fájlokat a webböngészôkben, hanem el is láthatjuk megjegyzésekkel és hitelesítéssel. Létrehozhatunk interaktív űrlapokat, amelyek a kitöltésnek megfelelôen változnak, az olvasók a böngészôjükben kitölthetik ôket, majd kinyomtathatják vagy weben keresztül visszaküldhetik a kitöltött adatokat a szerverre. Az adatok XML formátumban kódolva kerülnek küldésre és könnyen fogadhatjuk ôket szinte bármilyen platformon. A beírt adatokat helyben, még a szerverre küldés elôtt kiértékelhetjük, illetve számításokat végezhetünk velük. A Web Capture parancs segítségével teljes weboldalakat alakíthatunk át off-line böngészhetô PDF dokumentumokká, sôt akár egész site-okat is automatikusan konvertálhatunk a linkek, a stíluslapok és a JavaScriptek megtartásával.

Szoros együttműködés és hatékonyság

Az Adobe egyik nagy erôssége mindig is a programjai közötti szoros együttműködés és integráció volt. Nincs ez másképp az Acrobat 5 esetében sem. A programmal együtt fejlesztett PDF 1.4 specifikáció lehetôvé teszi az átlátszóság megjelenítését, így a Photoshopban és Illustratorban létrehozott képek tökéletesen megjeleníthetôk. Az Illustrator 9 ezenfelül képes megnyitni és szerkeszteni a PDF állományokat.

A nyomtatás terén is fejlesztették a programot, így számos lehetôség közül választhatunk: páros és páratlan oldalak nyomtatása, mozaiknyomtatás, nyomdai adatok beállítása, ICC profilok választása és az átlátszóság minôségének beállítása. A program képes a rányomást (Overprint) már képernyôn is megmutatni. A Microsoft Office mellé automatikusan telepítôdik a Convert to Adobe PDF ikon, amelynek segítségével egyszerűen alakíthatunk át bármilyen dokumentumot PDF formátumra. A makró a Distiller segítségével hozza létre az új fájlt, így sokkal több lehetôséget ad a kész dokumentumra (például az automatikus tartalomjegyzék átvitelét linkekkel), ugyanakkor a makró beállításai egyszerűvé teszik az eljárást. Az Acrobatban az eszközök közös eszköztárakba csoportosítva találhatók, amelyek ikonsorként vagy lebegô palettaként egyaránt használhatók.

Az 5.0-s verzió lehetôvé teszi a PDF dokumentumok kötegelt feldolgozását, így szinte bármelyik Acrobat funkció automatikusan végrehajtható tetszôleges számú fájlra. Választhatunk számos elôre definiált végrehajtandó művelet közül vagy készíthetünk sajátot JavaScript nyelven. A műveletekkel kinyomtathatjuk, képként vagy szövegként exportálhatjuk a PDF-eket, generálhatunk hozzájuk bélyegképet, elforgathatjuk vagy méretre vághatjuk az oldalakat stb.

Az új verzióban található PDF Consultant paranccsal a fájlok analizálását és javítását végezhetjük el könnyedén. Ezeket az operációkat is bôvíthetjük JavaScript segítségével, így tetszôleges feltételrendszert alakítva ki a kötegelt feldolgozáshoz.

Jakab Zsolt

jakab@fontolo.hu

A lap tetejére