E-mailCímlap

Vissza


Videós idők

ArchiCAD 7.0

Szupervékony Visor

Adobe Acrobat 5.0

iMic

Grappler SCSI 906F

USB 2.0

A színkezelés ... II. rész

ArchiFM 2000

Az Apple magyar szíve

Az OS X gyártásra kész

Virtuális könyvkiadó

Az Év Diákterve

AppleNews


Előfizetés

Hirdetés

Impresszum

Kótya-Vetye feladás

 


Megnyitotta kapuit az elsô magyar virtuális könyvkiadó, a VIKK


Minthogy virtuális, természetesen csak az interneten elérhetô, a http://www.vikk.net címen.

Saját bevallásuk szerint olyan értékeket szeretnének közvetíteni egy újfajta értékesítési csatornán, amelyeket az érdeklôdôk és látogatók méltán megbecsülhetnek. Szoros kapcsolatot kívánnak kialakítani szerzôkkel és olvasókkal egyaránt.

Mi az a Vikk.net?

A Vikk.net az elsô magyar VIrtuális KönyvKiadó, a maga nemében egyedi újdonság a hazai internetpiacon. Indulásuk idôpontja 2000 novembere volt.

Hazánkban a Vikk állt elô elsôként azzal a lehetôséggel, hogy a könyvet közvetlenül az internetrôl letöltve, az egybôl a számítógépünkön jelenhessen meg és ott olvashassuk. Hogy ez jó-e vagy sem, arról hosszasan lehetne vitatkozni, egy azonban biztos: a jelenség létezik és egyre nagyobb teret hódít. Bár ma még sokan idegenkednek a képernyôrôl való olvasástól, a számítástechnika rohamos térhódításával és nem utolsó sorban a kijelzôk egyre jobb minôségével az e-könyvek ellenzôinek a száma is egyre fogy. A terjesztés itt egészen újfajta értékesítési csatornát jelent, hiszen az e-könyvek az interneten keresztül jutnak el az olvasókhoz a virtuális könyvesbolt segítségével. Nem lényegtelen szempont, hogy az így megvásárolható e-könyvek kevesebbe kerülnek, mint a nyomtatottak, illetve környezetvédelmi szempontból is mindenképpen elônyösebbek.

Létrehozói így nyilatkoznak errôl: „A Vikk.net azért is jött létre, hogy Magyarországon élenjárója legyen ennek a ma még rendhagyó formának, az e-könyvek terjesztésének. Reményeink szerint ezzel segítjük az olvasók és a szerzôk közötti közvetlenebb kapcsolatot is. Nem kétséges az e-könyvnek idô kell az elterjedéshez. Akik ebben a folyamatban részt vesznek akár alkotóként, akár olvasóként, azok úttörô szerepet vállalnak: egy új rendszerre, másfajta értékesítési csatornára és másfajta termékre nyitottak.” A Vikk.neten publikált könyvek olvashatóak a monitoron, de ki is nyomtathatók, hiszen a használt Adobe Acrobat PDF formátum és az ingyenesen terjesztett Adobe Acrobat Reader ezt lehetôvé teszi.

Hogy miért jött létre a Vikk.net? A magyarázat meglehetôsen szubjektiv: bemutatkozási lehetôség ismeretleneknek, ismerteknek, meghittebb kapcsolat olvasó és szerzô között, egy új értékesítési csatorna lehetôségeinek kihasználása.

A Vikk.net lehetôséget kínál a ma még ismeretleneknek a közvetlenebb, gyorsabb bemutatkozásra – ezt interaktív funkciókkal is segítik (levelezôlista, üzenetküldési lehetôségek stb.) –, de a Vikk.net örömmel ad helyet a már ismert alkotóknak is.

Mi is az az e-könyv?

Az e-könyv a képernyôn olvasható tartalom – legyen az szépirodalom, aktualitás vagy éppen szakmai információ –, amely az internet közvetítésével jut el az olvasóhoz. Tervezôi szerint soha nem lát papírt, azaz teljesen környezetkímélô.

Jelenleg az e-könyvek még gyerekcipôben járnak. Bár tôlünk nyugatabbra már komoly üzleti vállalkozások alakulnak erre a területre, részesedésük a könyvpiacból szinte elhanyagolható. A fejlôdés azonban egyre inkább arra mutat, hogy e-könyvre szükség van, sôt méginkább szükség lesz.

Elsôként persze nem a szépirodalmi művek, vaskos mesekönyvek vagy kecses verseskötetek kerülnek elektronikus terjesztésre – ezek még jóideig megmaradnak „hagyományos” papíron. Viszont a napi/heti/havi sajtó egy része, a tudományos és szakmai munkák, – elsôsorban a műszaki területeken – már ma is sokszor csak ilyen csatornákon elérhetôk, hiszen itt az a néhány óra, nap vagy hét, ami nyomdai és terjesztési átfutást jelenti, ezeken a gyorsan változó területeken komoly különbséget jelenthet. A Vikk.net-nél az e-könyvek Acrobat PDF-formátumban jelennek meg.

A Vikk.net nyomán
Jakab Zsolt

jakab@fontolo.hu

A lap tetejére