E-mailCímlap

Vissza


Videós idők

ArchiCAD 7.0

Szupervékony Visor

Adobe Acrobat 5.0

iMic

Grappler SCSI 906F

USB 2.0

A színkezelés ... II. rész

ArchiFM 2000

Az Apple magyar szíve

Az OS X gyártásra kész

Virtuális könyvkiadó

Az Év Diákterve

AppleNews


Előfizetés

Hirdetés

Impresszum

Kótya-Vetye feladás

 


Virtuális Épületet ArchiCAD 7.0-val!


A Graphisoft, a háromdimenziós építészeti tervezést alapjaiban megváltoztató Virtuális Épület koncepció fejlesztôje bejelenti, hogy vezetô terméke legújabb verzióját, az ArchiCAD 7.0-át az április 24–28-án megrendezésre kerülô Construmán mutatja be elôször a hazai közönségnek. A közelmúltban a hannoveri CeBIT-en nagy sikerrel debütált ArchiCAD 7.0 magyar verziója késô tavasszal jelenik meg a hazai piacon.

Miközben a program elôzô két verziójának homlokterében a tervezési funkciók továbbfejlesztése állt, addig az ArchiCAD 7.0 jelentôs mértékben támogatja az építészeket terveik gyors és hatékony kommunikálásában. Ily módon a szoftver alkalmazásával minimálisra csökkennek a módosítások, a hibaforrások és ismétlések, ami rendkívüli mértékben megnöveli a tervezôi munka hatékonyságát. „Bármely üzletághoz hasonlóan az építészirodák is a hatékonyság folytonos növelésére törekednek. Felhasználóinkban felmerült az egységesen vezérelt és ellenôrzött munkafolyamatok iránti igény. Az ArchiCAD 7.0-ával olyan tervezôeszközt adunk az építészek kezébe, amellyel a tervdokumentációk publikálásának és ellenôrzésének automatizálása révén növelhetik munkájuk hatékonyságát” – mondta Bojár Gábor, a Graphisoft elnök-vezérigazgatója. „Mivel számos ügyfelünk olyan partnerekkel dolgozik, akik nagy távolságra vannak tôlük, új internetes technológiákat fejlesztettünk, hogy a tervezôirodák gyorsan és zökkenômentesen egyeztethessenek megbízóikkal valamint a társ- illetve szakági tervezôkkel.”

Az ArchiCAD közismerten felhasználóbarát tulajdonságainak és rugalmas kezelôi felületének megtartása mellett ez a verzió olyan racionalizálási lehetôségeket kínál, amelyek kulcsfontosságúak a napi munkában. Ilyenek például a komplex design elemek használata a tervben, a precíz és automatikus dokumentáció, továbbá az azonnali hozzáférés a gyártók termékinformációihoz.

Az ArchiCAD 7.0 új megoldásai

Annak érdekében, hogy az építészek több idôt fordíthassanak a tervezés kreatív szakaszára, a 7.0 új tervezôeszközei megkönnyítik és felgyorsítják a komplex elemek használatát a tervben, valamint gazdagítják a Virtuális Épület adatbázisát. Például az intelligens tetô- és sarokablakok immár egyetlen egyszerű lépésben elhelyezhetôk a tervben, továbbá komplex 3D-s fa és acél rácsos tartók illetve gerendák tervezhetôk meg néhány perc alatt a TrussMakerrel.

A virtuális épületmodell valós környezetbe történô behelyezésével az építészek és megbízóik jobb döntéseket hozhatnak az épületek bôvítése, újjáépítése vagy belsô átalakítása során. Az ArchiCAD 7.0 Nézôpont Rekonstrukció funkciójának segítségével a digitális épületmodellhez pontosan illeszthetô a háttérfotó.

A Virtuális Épület adatainak kezelése

„Az ArchiCAD új ProjectXChange funkciójával a nagy cégeknél jelentôs mértékben javul a munkafolyamatok irányíthatósága” – mondta Kovács Bence, a Graphisoft termékmarketing igazgatója. „A kisebb cégek kezébe pedig egy olyan integrált eszközt adunk, amellyel a Virtuális Épülethez kapcsolódó dokumentumokat tudnak létrehozni és frissíteni.”

Bármilyen méretű is az építésziroda, a gyorsaságnak kulcsfontosságú szerepe van a Virtuális Épület adatainak tervdokumentációba történô feldolgozásánál. A Project Publisher a Virtuális Épület adatait egyetlen kattintással olyan tervsorozatokban jeleníti meg, amelyek tartalmazzák az alaprajzokat, a 3D-s nézeteket, mozikat és költségkimutatásokat, nyomtatás, lemezre mentés vagy ftp-re feltöltés céljából. A tervsorozatok automatikusan frissítôdnek, így tartalmazzák az eredeti fájlon végzett valamennyi változtatást. A Publisher fájl-outputja megnyitható, ellenôrizhetô és javítható a Project Reviewerrel, amely az összes publikált dokumentumhoz csatolt ingyenes Java alapú megjelenítô. Segítségével a partnerek bárhonnan, bármikor nyomon követhetik a tervezés folyamatát. Nincs szükség ArchiCAD szoftverre vagy annak ismeretére, mivel a Project Reviewer Internet Explorerben ill. Netscape-ben nyitja meg a fájlokat.

A hibakiemelés kezelésére kifejlesztett Project Mark-Upnak köszönhetôen a Reviewerben pirossal kiemelt fájlok egyszerűen visszahelyezhetôk a Virtuális Épület modellbe. A Project Mark-Up a standard ArchiCAD építôelem-eszközökön kívül egy speciális javítópalettával is rendelkezik.

„Mivel a project management, kommunikáció és együttműködés egyre gyakrabban történik az Interneten, a dokumentum-sorozatok elkészítésének lehetôsége, valamint a ProjectXChange használatával a távolból is ellenôrizhetô és javítható munkafolyamatok komoly elônyökkel járnak az ArchiCAD felhasználók számára” – jelentette ki örömmel David Russo az Architectural Data Consultantstól. „Az építészirodák kétségkívül jelentôs mértékben ki tudják majd használni ezt az igen hatékony funkcionalitást, információcsere-folyamataik korszerűsítésére és hatékonyságának növelésére.”

Pontos és megbízható dokumentációs eszközök

Az ArchiCAD 7.0 új eszközeként jelennek meg az interaktív ajtó- és ablak-konszignációk. A felhasználók végezhetnek mértani frissítéseket akár a táblázatban, akár az épületmodellben, a változások mindkettôben megjelennek. „Az ArchiCAD valódi integráltságának köszönhetôen felhasználóink biztosak lehetnek abban, hogy dokumentációjuk pontos és teljes összhangban van a modellel” – mondta Kovács Bence.

A jobb prezentáció érdekében a Microsoft Excelben és Wordben elkészített dokumentumok behelyezhetôk az új OLE-alapú PlotMakerbe. Az ArchiCAD helyesírás-ellenôrzô funkciója kijavítja a hibákat a méretezésben, a címkék szövegében valamint a könyvtári elemekben is. Az ArchiCAD Építés-szimulációs eszközével merôben új, az idôt jelentô negyedik dimenzióval bôvül a számítógépes tervezés. Az építôknek lehetôsége nyílik kivitelezési feladatlisták létrehozására vagy munkaidô-kimutatások importálására Microsoft Projectbôl, mindezeken túl pedig a Virtuális Épületmodell animációjával bemutathatók a különbözô építési vagy bontási fázisok.

Internet-alapú könyvtárkezelés

Az ArchiCAD alapjaiban továbbfejlesztett Könyvtártöltés dialógja könynyen hozzáférhetôvé teszi a legújabb építôipari termékekrôl szóló aktuális információkat. A GDL objektumokat egyszerűen át lehet húzni a gyártó honlapjáról az alaprajzba; az új History oldal automatikusan jegyzi az objektum internetes címét a gyors frissítés érdekében.

„Óriási elôrelépést jelent a közvetlen hozzáférés az Interneten található objektumokhoz a Könyvtárkezelôvel” – mondta Russo. „A modellek és rajzok pontossága gyakran attól függ, hogy rendelkezünk-e a tervbe helyezhetô megfelelô objektumokkal. Míg a felhasználóknak eddig saját könyvtáraikra és a saját maguk által megformált elemekre kellett szorítkozniuk, az ArchiCAD 7.0-ával az objektumok on-line könyvtárakból és távoli weboldalakról közvetlenül bevihetôk a projektbe. Ezáltal jelentôsen nô a munka precizitása.”

Hozzáférhetôség

Az ArchiCAD 7.0 német, angol és francia verziója a Graphisoft viszonteladó partnereinél késô tavasztól lesz kapható, egyéb lokalizált verziók az év hátralevô részében kerülnek kiadásra. Ez a verzió Windows 98/ME és NT/2000, MacOS 8.6-9.1 alatt fut majd, és támogatja az Apple legújabb operációs rendszerét, az OS X-et is.


A lap tetejére