E-mailCímlap

Vissza


Videós idők

ArchiCAD 7.0

Szupervékony Visor

Adobe Acrobat 5.0

iMic

Grappler SCSI 906F

USB 2.0

A színkezelés ... II. rész

ArchiFM 2000

Az Apple magyar szíve

Az OS X gyártásra kész

Virtuális könyvkiadó

Az Év Diákterve

AppleNews


Előfizetés

Hirdetés

Impresszum

Kótya-Vetye feladás

 


Videós időkMinden egybefüggő felvétel külön jelenetként tárolódik

Cikkünkben Chris Drage a tanároknak ad tanácsot, mire figyeljenek, amikor megfelelô videoeditáló rendszert keresnek – és felfedezi, hogy létezik az igényeket maradéktalanul kielégítô technológia. A számítógépes filmeknek jó hasznát vehetjük, ha a diákok lelkesedését a tanulás javára szeretnénk fordítani. Egy digitális kamkorderrel és egy modern digitálisvideó-vágó szoftverrel a számítógépes filmkészítés elképesztôen egyszerű: tervezés – felvétel – vágás – átírás és máris kezdôdhet a bemutató. A nyilvánvaló témákon – iskolai és közösségi események dokumentálásán – kívül adhatunk a diákoknak olyan videós feladatokat, amelyekben szociális problémákat kell bemutatniuk – ezáltal elvontabb gondolkodásra késztetve ôket. De a gyerekeknek adott feladatokon kívül a digitális videónak sok egyéb felhasználási módja is lehet az oktatásban: segíthet az értékelésben, felvehetünk kísérleteket, gyakorlatokat vagy akár magát a tananyagot is az órákat illusztrálandó.

Az iMovie2 segítségével iMac/Book-unk nagysebességű FireWire portján keresztül könnyedén áttehetjük videofelvételeinket a kameráról a winchesterünkre. A jeleneteket ezután történetekké rendezhetjük és szerkeszthetjük, átvezetô trükkökkel és feliratokkal dobhatjuk fel, sôt zenei és látvány-effektekkel is gazdagíthatjuk filmünket. A kész művet megnézhetjük iMac/Book-unkon is vagy (egy AV kábel felhasználásával) a tévén, de az iMovie Export menüpontjából egy sor egyéb elôre meghatározott formátumban is elmenthetjük a fájlt – például össze is tömöríthetjük és feltehetjük a világhálóra vagy bárkinek elküldhetjük e-mailben.

Az iMovie már nem újdonság a Mac-es felhasználók számára, ám az Apple most jelentôs mértékben javított a program használhatóságán. Az iMovie2 használata csupa öröm. Amikor elôször láttam az iMovie2 demóját, el se hittem, milyen egyszerűen és logikusan működik ez a program. Az iMovie2 kezelôfelülete a klasszikus Macintosh hagyományokat követi – legördülô menükkel, valamint a megszokott eszközöket és objektumokat szimbolizáló ikonokkal.

Effektek tömkelege

Az iMovie2-vel szöveget és grafikát másolhatunk a képekre, hangot és zenét adhatunk a filmhez, és kivághatjuk az unalmas részeket, miközben az eredeti felvételek érintetlenül maradnak. A programmal olyan videoeffektek birtokába jutunk, amelyek kidolgozására a nagy stúdiók milliókat szoktak költeni. Az iMovie2 effektjei segítségével – mint amilyen például a szépia-tónus, a lassított felvétel, a visszafelé játszás, a vízfelület, az életlenítés vagy a régiesítés – meghatározhatjuk az egész film hangulatát. A szövegméretet egy-egy feliraton belül is megváltoztathatjuk, és azt is mi adhatjuk meg, milyen sebességgel jelenjen meg és tűnjön el a felirat.

A hanggal is eljátszhatunk – például felcserélhetjük két szereplô hangját, vagy audioklipeket tehetünk a film meghatározott részei alá. Az audio és videosávot össze is „lakatolhatjuk” (ez segít vágás közben megtartani a két sáv szinkronitását). Az iMovie2 Restore Media eszköze még azt is lehetôvé teszi, hogy meggondoljuk magunkat: kiválaszthatunk egy már megvágott jelenetet és egyetlen kattintással visszaállíthatjuk eredeti állapotába. Edit (vágás) módban még az is megengedett, hogy a jeleneteket az egérrel húzzuk elôre vagy vissza a Timeline Viewer sávjain.

Átrendezhetjük a jeleneteket és speciális effektusokkal – például átúsztatásokkal és húzós fôcímekkel – tehetjük még különlegesebbé a filmet. Az elkészült művet tárolhatjuk a számítógépen vagy visszaírhatjuk a kamkorderre, hogy tévén nézzük meg, vagy átvegyük normál videóra. Tudomásom szerint nincs még egy szoftver, amely ezt lehetôvé tenné, ebben az iMovie2 viszi el a pálmát, ily módon funkcionálisabbá és többféleképpen felhasználhatóvá téve a kész filmet.

Pánikra semmi ok, ha mindez kínaiul hangzik. Nem az. A felvételeket elôször a kamerából rátöltjük az iMac-re (összedugjuk és rákattintunk a megfelelô gombra). Az iMovie2-ben minden egybefüggô felvétel külön jelenetként tárolódik. Ettôl kezdve minden valós idôben történik – azaz bármit változtatunk, az eredménye azonnal látszik. A jeleneteket a Shelfbe hívhatjuk be, ahol sorrendben megszámozódnak. Innen húzhatjuk ôket a Timeline Viewerbe, ahol minden egyes jelenetet megvághatunk, megszerkeszthetünk.

Dolgozhatunk a monitorablakban vagy teljes képernyôn, és a megfelelô gombok segítségével szöveget, szövegeffekteket, átmeneteket, effektusokat és hangot adhatunk a képhez. A hangfájlok hozzáadása ugyanolyan egyszerű, mint a videofájloké. Csak rá kell húznunk a kiválasztott klipet az Audio Viewerre, majd hozzáigazítanunk a képhez. Ráadásul egy másik csatornán keresztül a saját hangunkat is hozzátehetjük. A képminôség is állítható, és a Scrubber sáv segítségével a jelenetek bizonyos részeinek kijelölése is gyerekjáték. A film a szemünk elôtt áll össze: az egyes jeleneteket kis diakockák szimbolizálják, közöttük pedig az alkalmazott effektek láthatók.


A film összeállításához a jeleneteket csak rá kell húzni az "időszalagra"

Az egész olyan könnyű és magától értetôdô. Hogy miért lelkesedem annyira az iMovie2-ért? Mert csodálatos példája annak, amikor a technológia felel meg az emberek szükségleteinek és elvárásainak, nem pedig az embereknek kell munkamódszereiket a technológia követelményeihez igazítani.

Már egyedül az iMovie2 miatt is érdemes iMac-et venni, olyan jó a program. Sôt, elsôrangú! De komolyan. És mi lesz a PC-s felhasználókkal? Ne is álmodjanak róla, hacsak a gépük nem felel meg a videoeditáló program futtatásához szükséges minimális követelményeknek: Pentium II 300 millihertzes processzor, Win 95/98, 64 Mb memória és egy 10–20 gigás hard disk. Legalább 17-inches monitor kellene, de azért egy 15-inches is megteszi. Ezen kívül jól jön egy CD-újraíró a fontos filmek kiírásához és biztonsági másolatok készítéséhez. Plusz a digitális videoátvitelhez egy FireWire portos videó illesztôkártya is feltétlenül szükséges. Ami a szoftvert illeti, nehezen találhatunk tejfelesszájú filmproducereknek jobban megfelelôt, mint az MGI VideoWave4-ese (¸79.99). A VideoWave4 segítségével könnyen megbirkózhatunk a vágással, a program ráadásul sok extrát és jó minôséget is nyújt. Kezelôfelülete a központi irányítópultra, a könyvtárra és a Storyline-ra épül. A jeleneteket a project-könyvtárba importálhatjuk be, az átmeneteket pedig a két érintett jelenet közé kell elhelyeznünk.

Szerkesztôi kontroll

A videókat a központi konzolon vághatjuk meg, ahol egy ablakban láthatjuk a klipet, és ott találjuk az irányítógombokat (lejátszás, pause, elôre és visszatekerés) is. A konzol bal oldalán több gombot találunk, amelyekkel könnyedén elérhetôk a VideoWave4 szerkesztési funkciói. A vágófelületen végezhetjük el az egyes jelenetek hozzávetôleges megvágását. Itt zajlik le a kívánt méretre szabás: kijelölhetjük a be- és kilépô pontokat a felvételek kiválasztott részeihez.

Ha a belépési pontot közvetlenül a kívánt pillanat elé a kilépési pontot pedig közvetlen mögé jelöljük, akár egyetlen kockát is kiemelhetünk a filmbôl. A laborban megadhatjuk a kép fizikai paramétereit, például a fényerôt és a kontrasztot. E programszekcióban a könyvtár elôre meghatározott szűrôk egész sorát kínálja fel. A VideoWave4-gyel a legkevésbé tapasztalt PC felhasználó is képes egyszerű videó-vágási feladatok végrehajtására. És mindezt a ma kapható profi editáló szoftvercsomagok árának töredékéért. A digitális videó – azzal, hogy a professzionális filmek készítését hihetetlen módon leegyszerűsíti – új távlatokat nyit az oktatásban. A DV rendszer beszerzése lehet a jövô tanév legjobb befektetése bármely iskola számára. Bárhogy döntsenek is, feltétlenül ismerkedjenek meg az Apple iMovie-jával, mert ez a jelenleg kapható hasonló programok etalonja.

Mi az a FireWire?

A FireWire a számítógépes eszközök összekapcsolására az Apple által kifejlesztett szabvány. Olyasmi, mint a PC-ken használatos USB (Universal Serial Bus), amely nagyban megkönnyíti és felgyorsítja a dolgokat. Azonban az USB nem tud megbirkózni akkora adatmennyiséggel, mint amit a videó-átvitel jelent. A teljes képernyôs videó-lejátszás másodpercenként 3.6 Mb-os átvitelt igényel. A FireWire (más néven iLink vagy IEEE-1394) segítségével gyakorlatilag minôségveszteség nélkül vihetô át a felvétel a digitális videokameráról a számítógépre.

Ha kameránk FireWire portja egyszerre ki- és bemenetként is szolgál, akkor az elkészült film a komputerrôl kiváló minôségben kiírható DV kazettára. (A FireWire interface kártyák ára várhatóan még az idén csökkeni fog.) A legtöbb kártyához ajándék videó-szerkesztô programot is adnak. Ha ilyen kártyát veszünk, gyôzôdjünk meg arról, hogy megfelel-e az OHCI (Open Host Controller Interface) szabványnak, mint például a Datavision DV Capture Card-ja.

Honnan tudhatjuk, hogy a kameránk FireWire kompatíbilis? Keressük a FireWire szimbólumot a kameránk videó ki-/bemenete mellett. Egyes márkákon a FireWire portot IEEE-1394 portnak nevezik vagy (például a Sony kamkorderek esetében) iLink portnak. Ha ilyen jelzést találunk, a digitális videofelvételt át tudjuk vinni a kameránkról a számítógépünkre.

Mi az a digitális videó?

Ha egy videofelvétel számítógép által olvasható fájlformátumban tárolódik, az a videó digitális formátumú. Míg az analóg videó esetében a jelet hullám formában tartalmazza a mágneses jelhordozó, addig a digitális videó tárolási formája nulla és egyes digitek sorozata. A tárolóeszköz ez esetben lehet mágnesszalag, CD, DVD vagy hard disk.

Analóg videó

Analóg videó például a hagyományos televíziós műsorszórás (a sugárzott és a kábeles adás egyaránt) a VHS videomagnók és kamkorderek, a VHS-C, a 8mm-es és a Hi-8 formátumú kamkorderek. Ha ezekrôl szeretnénk felvételeket beírni a számítógépünkbe, olyan kártyára van szükségünk, amely analógból digitálissá alakítva a hard disken tárolhatóvá teszi a videojeleket.

DV

A legújabb kamkorder formátum a DV. E két betű a Digitális Videó rövidítése. Ezek a kamerák rögvest digitális formátumban állítják elô a videojelet és általában DV szalagokra írják (például Mini DV-re vagy Digital 8-ra). A DV kamerák elvégzik a digitalizálást, majd egy PC-re installált IEEE-1394 kártya és egy kábel segítségével közvetítik a videojelet a számítógépre és vissza.

Videó jeltömörítés

A videó adatok eredeti formájukban (akár analóg, akár DV forrásról van szó) még néhány másodpercnyi anyag esetében is sok megabájtnyi tárhelyet igényelnek a merevlemezen. A videó-anyagok beírásakor szokásos tömörítés a helyigény csökkentésére szolgál. A videó tárhely-igényének csökkentése mellett a tömörítés a visszajátszáskor szükséges adatmennyiség redukálására is alkalmas. Ez a lehetôség igen fontos, ha merevlemezrôl vagy CD-ROM-ról játsszuk le a videót, amikor az átviteli sebesség korlátozott lehet. Ha a videofelvétel adatsáv-szélessége nagyobb, mint a lejátszó eszközé, elveszhet néhány kockányi videokép és a hang minôsége is romolhat.


További információ:
http://www.apple.com
www.apple.com/imovie/shoot.html
www.apple.com/education/dv
www.mgisoft.comA lap tetejére