E-mailCímlap

Vissza


Videós idők

ArchiCAD 7.0

Szupervékony Visor

Adobe Acrobat 5.0

iMic

Grappler SCSI 906F

USB 2.0

A színkezelés ... II. rész

ArchiFM 2000

Az Apple magyar szíve

Az OS X gyártásra kész

Virtuális könyvkiadó

Az Év Diákterve

AppleNews


Előfizetés

Hirdetés

Impresszum

Kótya-Vetye feladás

 


USB 2.0


Épphogy kezdett hozzászokni a fülünk az USB csengéséhez, már majdnem megjegyeztük a 12 Mb/sec sebességet, már majdnem elérhetôvé váltak az USB-s termékek, sôt már majdnem vettünk is egyet és tessék, akkor lehet újra kezdeni az egészet: Itt az USB 2. Na de legalább a neve hasonlít az elôzôhöz! Így legalább majd könnyebben össze tudjuk keverni ôket!

Az USB 2.0 szabvány lehetôvé teszi, hogy a számítógépek és a perifériák közötti adatáramlás az USB 1.1 12 Mbit/sec helyett 480 Mbit/sec sebességgel történjen. Ez negyvenszeres sebességnövekedés! Ez a nagyobb sávszélesség lehetôvé teszi új, gyorsabb perifériák fejlesztését. Nagyobb felbontású videokamerák, következô generációs USB printerek, szkennerek és különbözô nagykapacítású külsô tárolóegységek tehetik gyorsabbá és kényelmesebbé munkánkat. Különösen elônyös lehet olyan alkalmazásoknál, ahol több nagysebességű periféria együttes használata szükséges, mint például a grafikai vagy videostúdiók.

Mivel az USB 2.0 a már használatos USB 1.1 továbbfejlesztése, az új szabvány lefelé teljesen kompatíbilis. Tehát úgy fejleszthetjük rendszerünket, hogy minden, már meglévô perifériát is tovább használhatunk. Mi több, a 2.0-ás szabvány is a ma használatos USB kábeleken fut, így az átállás maximálisan költségtakarékos lehet.

Ízelítônek íme négy termék az Orange Micro kínálatából

Az OrangeLink+ FireWire + USB 2.0 kártya egyszerre nyújtja a FireWire és a nagysebességű USB 2.0 használatát minden PCI bôvítôhellyel rendelkezô Macintosh számára. Három 400 Mbit/sec IEEE 1394 6 érintkezôs FireWire port és négy USB 1.1 vagy USB 2.0 „A” típusú port található rajta. Az USB portok automatikusan érzékelik a periféria fajtáját és a megfelelô sebességen kommunikálnak vele. A három FireWire port közül egy belsô és kettô külsô, míg a négy USB port közül egy belsô és három külsô. Mind A FireWire, mind az USM busz a számítógép PCI bôvítôhelyétôl kapja az áramot.

A kártyával természetesen kábeleket és szoftver meghajtókat is szállítanak.

MacABC megnevezés OrangeLink+ FireWire/Ethernet
Gyártó Orange Micro


A következô a tisztán USB-s .OrangeUSB 2.0 PCI kártya A paraméterek szinte mindenben megegyeznek az elôzôekkel, csak itt négy külsô és egy belsô USB portot találunk. Természetesen mindegyik automatikusan felismeri és használja az 1.1-es és a 2.0-ás szabványokat. Mind az öt USB port „A” típusú.

MacABC megnevezés Orangeusb 2.0 Hi Speed Pci card for desktop
Gyártó Orange Micro


Természetesen a PowerBook-ok sem maradhatnak ki a jóból! Nekik az OrangeUSB 2.0 cardbus kártyát tartogatja a gyártó. Itt a mobilitásé a fôszerep. A mindig úton lévôk így bárhol, bármikor használhatják a majdani igen gyors perifériákat. A kártyának négy „A” típusú USB portja van. Lefelé kompatíbilis, mindkét szabványt lekezeli, automatikusan felismeri ôket, stb…

MacABC megnevezés Orangeusb 2.0 Hi Speed Pc card
Gyártó Orange Micro


És végül, ha elfogynának a „lyukak” itt van az új típusú OrangeUSB 2.0 HUB. A HUB-nak négy „A” portja és egy „B” portja van (részleteket lásd az elôzôknél). 2.5 W tápot tud biztosítani a rádugott perifériáknak, és további négy USB HUB-al bôvíthetjük a hálózatot. Természetesen ezek között lehet hagyományos 1.1 szabványú, azaz 12 Mbit/sec USB HUB is.

Egyetlen hardver szükséglete egy USB 2.0-ás port-tal rendelkezô Macintosh.

MacABC megnevezés Orangeusb 2.0 Hi Speed hub
Gyártó Orange Micro


Abonyi Péter

www.macabc.hu
info@macabc.hu

A lap tetejére