E-mailCímlap

Vissza


Videós idők

ArchiCAD 7.0

Szupervékony Visor

Adobe Acrobat 5.0

iMic

Grappler SCSI 906F

USB 2.0

A színkezelés ... II. rész

ArchiFM 2000

Az Apple magyar szíve

Az OS X gyártásra kész

Virtuális könyvkiadó

Az Év Diákterve

AppleNews


Előfizetés

Hirdetés

Impresszum

Kótya-Vetye feladás

 


Különdíj az Év Diáktervének


A Graphisoft, az ArchiCAD és a háromdimenziós építészeti tervezést forradalmasító Virtuális ÉpületTM koncepció fejlesztôje nyolcadik alkalommal hirdeti meg az évente megrendezett Graphisoft Prize Nemzetközi Tervezési Versenyt.

A Graphisoft Prize 1993 óta arra ösztönzi az építészhallgatókat és építészeket, hogy a CAD szoftver alkalmazásával tágítsanak az építészeti kifejezés határain és mélyedjenek el az egyetemes kultúra nagy alkotóinak fantáziavilágában. A legkülönbözôbb földrészekrôl jelentkezô pályázók évrôl évre egy sor izgalmas és inspiráló témából választhatnak az irodalom, a filmművészet, a költészet, a mitológia, a zene és a képzôművészet területérôl.

A Graphisoft Prize 2001 témái:

 • A veronai Capulet-ház William Shakespeare Rómeó és Júlia című drámájában
 • Frank-n-Furter kastélya a Rocky Horror Picture Show című filmbôl
 • A lány háza Sting The Moon over Bourbon Street című dalából
 • A Guion-negyed Arthur Golden Egy gésa emlékirata című regényében
 • Hilda álomkastélya Ibsen Solness Építômester című drámájában
 • A Paradicsom Dante Isteni színjáték című elbeszélô költeményében
 • A könyvtár Jorge Borges A bábeli könyvtár című novellájában
 • Az udvarház Virginia Woolf Orlando című regényében
 • A Rosztov-ház Lev Tolsztoj Háború és béke című regényében
 • Ízisz temploma a Nílus partján Verdi Aida című operájában
 • A két torony Tolkien A gyűrűk ura című regényében
 • Ursula új háza Gabriel García Márquez Száz év magány című regényében

  Az idei verseny része az Év Diáktervének odaítélendô különdíj is, amelyre az építészhallgatók egyénileg, egyetemükön beadott munkájukkal nevezhetnek.

  A 2000-es versenyre rekordmennyiségű nevezés érkezett. A nyertesek között az elsô helyezést Sam Rajamanickam (USA), a Design Collective Inc. építésze kapta, aki Francis Ford Coppola Cotton Clubját tervezte meg. A Millennium Diákterve díjat a zsűri Riedel Miklósnak, a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatójának ítélte oda egy budai barokk lôporraktár rekonstrukciós tervéért.

  A Graphisoft Prize célja a Virtuális Épületben rejlô lehetôségek kiaknázása és népszerűsítése az építészeti tervezésben. A Graphisoft Virtuális Épülete a teljes épület adatait, a hatékony megjelenítést, a kommunikációs eszközöket és a bármikor elérhetô, a kivitelezéshez szükséges információkat integrálja, továbbá lehetôvé teszi intelligens tárgyak, vagyis az épületelem-gyártók valós termékeinek használatát.

  A Graphisoft Prize 2001-re egyaránt pályázhatnak építészhallgatók, hivatásos építészek, táj-, kert- és várostervezôk, valamint a rokon szakmák képviselôi. A versenyen nevezési díj nincs, a résztvevôknek azonban be kell regisztrálniuk a www.gsprize.com honlapon. A versenyzôk nevezhetnek egyénileg valamint legfeljebb háromfôs csapatokban is. A beérkezett pályamunkákat az elismert szaktekintélyekbôl álló nemzetközi zsűri bírálja el decemberben.

  A benyújtott pályaműnek tartalmaznia kell egy teljes ArchiCAD archív file-t, legalább 5 renderelt VR képet, egy a VR csomópontjait megmutató rajzot, homlokzatokat, a terv lényegét ábrázoló metszeteket, kiegészítô számítógépes animációkat és állóképeket. A verseny kiaknázza az Internet adta lehetôségeket, és megköveteli a pályázóktól a VR (virtual reality) technológia alkalmazását tervük bemutatásakor. Az ArchiCAD 1995-ben elsôként alkalmazta a VR-technológiát az építészetben, és azóta is folyamatosan továbbfejleszti lehetôségeit.

  A verseny részletes programja 2001. február 8-tól olvasható és letölthetô a Graphisoft weboldalán (www.gsprize.com). A pályázatokat bármely Graphisoft-leányvállalathoz (Budapest, San Francisco, München, Bristol, Tokió, Madrid, Săo Paulo és Santiago de Chile) el lehet juttatni. A leadási határidô: 2001. október 31. A tavalyi gyakorlathoz hasonlóan a Graphisoft idén is megnyit egy internetes ftp oldalt, amelyre a pályázók feltölthetik majd elkészült terveiket.

  Az idei verseny díjai
  1. díj 5000 - készpénz és 2500 - értékű, ArchiCAD-re vagy egyéb GS- termékre beváltható kupon, valamint megjelenési lehetôség egy neves nemzetközi építészeti magazinban közzétett Graphisoft- hirdetésben, illetve a világszerte több mint 50 ezer példányban kiadott, a nyertes pályaműveket tartalmazó Graphisoft Prize CD-n.
  2. díj 2000 - készpénz és 1000 - értékű, ArchiCAD-re vagy egyéb GS- termékre beváltható kupon, valamint megjelenés a Graphisoft Prize CD-n.
  3. díj 1000 - készpénz és 500 - értékű, ArchiCAD-re vagy egyéb GS- termékre beváltható diszkont kupon, valamint megjelenés a Graphisoft Prize CD-n.
  Az Év Diákterve díja egy 2 személyes utazás, 1000 - készpénz és egy ArchiCAD diákverzió.


  A zsűri különdíját elnyerô pályamunkák szintén szerepelnek majd a CD-n.

  A gyôztes pályművek megtekinthetôk a www.gsprize.com –on, továbbá kiadásra kerül a nyertes pályamunkákat tartalmazó CD-ROM is.

  Graphisoft


 • A lap tetejére