E-mailCímlap

Vissza


Photoshop 7

Seybold a Photoshopról

26 és ½ CD

Az Adobe új "űrlapképe"

Adobe hírek

Civilizáció III.

A HP és a Macintosh

Klikktrükkök

Az OS X, az Apple jövôje

Színmenedzsment és PDF

Prágában is kreatív ...

QuarkXpress vs. InDesign

Távfigyelő Mac OS X-hez

Biztonság és szolgáltatás 


Biztonság vs. webszolgáltatás


Akár tetszik, akár nem, az Internet az üzleti élet egyik meghatározó felületévé vált. A ma már szinte mindenki által naponta használt elektronikus levelezés, böngészés még csak a kezdet. A következô idôszakban születnek meg és válnak elérhetôvé azok a szolgáltatások, amelyek nem létezhetnek web nélkül.

Ha igaz az elôbbi állítás, akkor a web infrastruktúrája éppolyan fontos lesz, mint a hagyományos üzleti környezet. Ez egyszeri és megismételhetetlen fejlôdési lehetôséget kínál. Azok az Internet közeli szoftveres cégek, amelyek nem fordítják minden erôforrásukat a megkívánt fejlesztések felé - hogy néhányat említsek: biztonság, felhasználóbarát környezet -, könnyen eltűnhetnek a süllyesztôben. A hardvergyártók, a fizikai közeget biztosítók számára is egyetlen túlélési és fejlôdési cél a szolgáltatási minôség folyamatos emelése lehet.

A szolgáltatás ma még mosolyt fakaszt. A webszolgáltatás elvileg olyan szoftvermegoldást fed, amely lehetôvé teszi az üzlet résztvevôinek kommunikációját a szabványos webprotokollra építkezve. Az elmúlt idôszakban látványosan elszaporodtak a különféle protokollok, itt van a SOAP, a WSDL, az UDDI, az XML-RPC. A Sun, az IBM, az Oracle és a Microsoft egymással versengve készíti webszolgáltatási stratégiáját.

Az elsô webszolgáltatások is a folyamatosan és megbízhatóan működô TCP/IP szabványon alapulnak majd. Ez a tűzfalakon belül megfelelô, ott a cégek ellenôrzik és felügyelik a hálózat sebességét és megbízhatóságát (ez az a terület, ahol a fejlesztések nagy része jelenleg megvalósul). A Microsoft már erôsen propagálja a ".Net My Service" megoldását azon ügyfelei számára, akik alkalmazásaikat az Interneten futtatják. A kezdetekben Hailstormnak nevezték az elektronikus pénztárcák és azonosítási rendszerek gűyjtôhelyét. Ezt a webközpontú piacteret a Microsoft szép csendben felügyelete alá gűyrte, és minden tranzakció Bill Gates-éket gazdagítja. A weben számos üzenet - felhasználóazonosító, pénzfizetés-jóváhagyó, naptárelôjegyzés-frissítô - jön-megy félig titokban.

Amikor a Microsoft-felhasználó nagy teljesítménűy és biztonságos architektúrát alkalmaz, hosszú listát kap, hogy mire nem alkalmas az eszköz. A biztonsági rések történetével számos oldalt lehetne megtölteni, elég a férgekre, vírusokra, trójai lovakra és nem publikált géphozzáférésekre utalni. Noha a mindenkori windows-os rendszert minden idôk legjobbjának hirdetik, még mindig van mit csiszolni rajta, nem is meglepô, hogy a Windows Update honlap öt napra összedôlt az év elején a fokozott forgalom miatt.

Közbevetve. A microsoftos fejlesztôk érzik, hogy a biztonság egyre fokozottabban foglalkoztatja a felhasználókat. Gates az év elején körlevélben tudatta, hogy minden fejlesztési lehetôség elbukhat, ha nem felel meg a fokozott biztonsági feltételeknek. Ez jó hír, csupán egy a baj, hogy nem vonatkozik a jelenleg piacon lévô termékekre. A 337 millió PC tulajdonos tehát várjon szépen 2005-ig, amikor megjelenik a Windows XP Super Platinum Extra Strength.

Hasonlóan más gyártókhoz, a Microsoft is patcheket (javítókészleteket) bocsát ki termékeihez. Van patch az oprendszerhez, az alkalmazásokhoz, a böngészôhöz, talán még a patchelô programhoz is, a Nethez azonban mindenképp. A patchekkel több gond is van, az elsô az emberi lustaság faktora. A második az a nem megalapozatlan vélekedés, hogy a rendszeres installálás megborítja a már beállt gépet. A rendszerfelelôsök egy része inkább az eggyel régebbi verzióját használja a programoknak. A Microsoft nem magányos, a Solaris vagy a Linux hasonló gondokkal küzd - csupán kevesebb a felhasználója.

Vissza a lényegre. Ha bárki azelôtt terjeszt el sikeresen webszolgáltatási megoldást, hogy megoldódnának a biztonsági problémák, akkor az pirruszi gyôzelem lesz. Egy gyenge rendszer, amely biztonsági problémákkal küzd, és megrohanják a felhasználók, kísértetiesen emlékeztet a 29-es tôzsdekrachról készült archív filmfelvételekre.


Victor Votsch


A lap tetejére