E-mailCímlap

Vissza


Photoshop 7

Seybold a Photoshopról

26 és ½ CD

Az Adobe új "űrlapképe"

Adobe hírek

Civilizáció III.

A HP és a Macintosh

Klikktrükkök

Az OS X, az Apple jövôje

Színmenedzsment és PDF

Prágában is kreatív ...

QuarkXpress vs. InDesign

Távfigyelő Mac OS X-hez

Biztonság és szolgáltatás 


26 és ½ CD


Archiválni szükséges! - ezt ma már senki sem vonja kétségbe. Az archiválás alapeszköze a CD, felfér rá 650 MB, a nyers CD olcsó, ma már szinte nincs új Macintosh CD-író nélkül, a dolog egyértelmű. Az Almalap is minden számát kiírja CD-re, a forrás PDF-ekkel, képekkel, betördelt verzióval, betűkkel. Aztán eljön a nagy pillanat, kellene egy kép XY-ról, mindenki esküszik, hogy igen, szerepelt az újságban, de hogy mikor?

A probléma megoldására több út is kínálkozik. Az elsô, hogy nekiül a szenvedô fél, és addig lapoz, amíg meg nem találja, amit keres. Ekkor már csak a megfelelô CD kell - és értelmes, beszélô fájl név - és siker. Persze lehet CD-zsokéként cserélni a lemezeket, és ôrülten keresni rajtuk - ez kicsit idôigényes. Természetesen van megoldás, a CD-szerver. Jelen esetben a Freecom Thin Servere. E szóra mindenki elôtt legalább hét CD olvasására alkalmas hálózati eszköz jelenik meg. Az Almalap tesztelte eszköz egyszerre akár 26 és fél CD-t is elérhetôvé tesz hálózaton keresztül az arra feljogosítottak számára. Az eszköz agya Axis StorPoint CD E100 fedônévre hallgat. A rackes házban egy 17 GB-os SCSI merevlemez és egyetlen DVD-olvasó található az "agy" mellett. Az agy tulajdonképp ki- és bemeneti eszközeitôl megfosztott számítógép, amely 10/100-as kártyával rendelkezik. A felsorolt alkotóelemekbôl a Freecom alkotta meg a teszt alanyát, így mutatva meg, mit jelent a gyakorlatban a hozzáadott érték.

Az üzembe helyezés menete nem kíván agysebészi diplomát. Elsô lépés a tápkábel két végének helyes csatlakoztatása, második lépés a számítógép-hálózatba való bekötés - itt pillanatnyi gondot okozott, hogy az UTP kábelfordítós volt. És ennyi. A bekapcsolást követôen a Chooserben AXIS3C146B_AT megjelenô eszköz automatikusan felvett egy hálózatban szabad IP címet, azaz máris működött - a hálózatban lévô winteles gépen is elérhetôvé vált. Sôt, miután a routeren engedélyeztük a világ maradék része számára is az eszköz elérését, sikeresen töltöttek le anyagot a közeli Párizsba és Little Rockba (Arkansas, USA) is.

Az eszköz kezelôfelülete böngészôn át érhetô el. A rendszergazda saját jelszavával bejelentkezve dönthet, hogy a betett CD vagy DVD tartalomjegyzéke vagy egész tartalma kerül fel az SCSI lemezre, természetesen CD-nként lehet törölni is. Minden így létrejövô kötet (volume) saját nevén él a hálón, mindegyikhez rendelhetô hozzáférési jelszó. A kötetek CD-ként viselkednek, tehát tartalmuk csak olvasható. A hozzáférési sebességet befolyásolja az SCSI eszköz sebessége és a hálózat sebessége - ez utóbbi a szűk keresztmetszet.

A munka menete egyszerű, szépen be kell etetni az eszközt, egy CD-t kb. négy perc alatt ír át a merevlemezre, és jöhet a következô. A böngészôn keresztül lekérdezhetô, hogy milyen oprendszer alól kik vannak bejelentkezve, melyik CD-hez hányszor fordultak, mikor volt az utolsó hozzáférés. Ez utóbbi infó hasznos, ha már nincs hely, és valamelyik CD-t ki kell dobni.

Az eszköz hozzáférése külön állítható TCP/IP, HTTP, Windows (SMB), NetWare (NCP), Unix (NFS), Mac (AFP), FTP, SMTP (email) és SNMP protokollok esetére. Internetes elérés biztosíthatja a távoli munkavégzéshez szükséges hozzáférést, FTP szerverként működve pedig egy feltörhetetlen CD-szerver néz a netre.

Az Almalapnak otthont adó DTP stúdióban a tesztelés ideje alatt készült utazási katalógus a tavalyi szám mutációja volt, a tavalyi anyag hét CD-t töltött meg. Ezeket "élesben tesztelni a legjobb!" felkiáltással feltettük a CD-szerverre. A tapasztalat kedvezô volt, egy idôben öten-heten is dolgoztak - kerestek, letöltöttek adatot -, a szerver hibátlanul működött.

Az eszköz továbbépíthetô CD/DVD olvasókkal illetve SCSI merevlemezekkel. A Thin Server egyetlen szépséghibával bír, ez pedig az ára, ami 559 ezer forint. "Ennyiért már veszek egy öreg Macet (öreg Mac, nem vén Mac), amiben van vinyó, hálókártya, CD olvasó, oszt kész, sôt!" - olvasok gondolatodban. Valóban, csupán két megjegyzés. Az egyik: számos DTP-prepress stúdióban elkelne az ilyen archív adatszerver, még sincs. A másik: ez a kütyü nem csak Mac CD-szerver, nem is csak multiplatformos, hanem az Internet felôl számos módon elérhetô, és CD-írós bôvítéssel is létezik. És mint említettem, ez egy alkotóelemekbôl az eladó (jelesül a Freecom - ez volt a reklám helye) által összeállított kütyü.

Ez utóbbit a tesztelô szeretné kihangsúlyozni. A rengeteg box-moving cég (dobozkereskedô, aki megveszi és eladja, de talán az életbe nem nyitotta ki az általa forgalmazott dobozt) a földi halandók számítástechnikába vett hitelét rontják a pincébe levitt árral, amelyhez a pontosan hasonló helyen tanyázó szakértelmet tudják nyújtani. Ha nem kettôhúszas kábelt vásárolsz, akkor bizony elôfordulhat, hogy valami nem úgy működik, ahogy szeretnéd - ilyenkor jó, ha az eladó a visszavitt termékhez értô kézzel tud nyúlni. Márpedig ha ô állította össze...

Hogy az Almalap tesztelte Freecom eszközrôl és annak lehetséges mutációiról többet megtudjon, keresse fel a www.multimedia.hu weboldalt!

A tesztelés képernyőképeinek megtekintéséhez kattints ide!A lap tetejére