E-mailCímlap

Vissza


Photoshop 7

Seybold a Photoshopról

26 és ½ CD

Az Adobe új "űrlapképe"

Adobe hírek

Civilizáció III.

A HP és a Macintosh

Klikktrükkök

Az OS X, az Apple jövôje

Színmenedzsment és PDF

Prágában is kreatív ...

QuarkXpress vs. InDesign

Távfigyelő Mac OS X-hez

Biztonság és szolgáltatás 


Seybold a Photoshopról


Az amerikai Photo Marketing Association éves konferenciáján mutatta be az Adobe a Photoshop hetedik verzióját, amely a második negyedévben lesz kapható. A program legfontosabb újdonsága a Fájlböngészô, amely vizuális fájlmenedzsmentet kínál, az EXIF és XMP formátumok támogatása.

Az új Fájlböngészô segítségével a felhasználó különbözô szempontok szerint rendezheti egy mappa képeit, külön ablakban megjelentetve a kép metaadatait. Ami igazán hiányzik, az egy összetett keresô funkció, igaz, egyszerű sincs. Régen a Photoshopból elérhetô volt az OS Find parancsa, ám ez is csak fájlnévre tudott keresni. Az Adobe szóvivôje úgy vélte, hogy az elkövetkezô verziókban megjelenhet a keresés parancs.

A hetes Healing Brusha képek retusálását segíti, a foltok, törések eltávolítása mellett meghagyja az eredeti fény és színviszonyokat. Újdonság a megnövelt ecsethasználat, az ImageReady-vel összefüggô bôvített webes kimenet és az új Auto Color színkorrekció. Megemlítendô még a rétegenkénti nyelvhelyesség-ellenôrzés.

A belsô kódok újraírására nem csak az OS X megjelenése adott okot - állítják az Adobe-nál. A Photoshop hetes az Illustrator tizeshez hasonlóan teljesen kompatibilis az AlterCasttal. Az AlterCast alapú rendszer automatikusan képes a Photoshop állomány megfelelôen címkézett részeit adatbázisából feltölteni akár nyomtatott akár webes felhasználásról legyen szó. Az adatfolyamat másik lehetséges vezérlôje a GoLive. Az Adobe szándéka szerint a tartalom- és háttérszolgáltatók kihasználják a Photoshop új EXIF és XMP metaadat-kezelô képességét. (Meg nem erôsített hírek szerint, amely egy régóta az Adobe fejlesztésén dolgozó szoftverestôl származik, az XMP integráció még nem nevezhetô százszázalékosnak.)

Véleményünk
Egyesek tréfálkozva állítják, hogy ez a verzió inkább jogosult a 6.1 elnevezésre, mint a 7.0-ra, ezzel, ha szigorú kiadványszerkesztô szemüvegen át nézzük a változásokat, egyetértünk. Az bizonyos, hogy a profi fotósok nagyra fogják értékelni a Gyógyító ecsetet. A Fájlböngészô is szép megoldás, fôként a vizuálisan kötôdöttek számára. Viszont a keresés hiánya - amely kötôdhetne az operációs rendszer keresés parancsához is - igazi hiány. Végignézve a fejlesztéseket, összevetve a hatosban megalkotottakkal, az a véleményünk, hogy ez a verzió, az OS X kompatibilitás ellenére sem érdemelte ki a verzió természetes egész számmal történô növelését.

Lehet, hogy az Adobe tart a verziószám szindrómától (amikor egy program szinte mindent tud, amit elvárnak tôle, mégis fejleszteni kell), de szerintünk jó úton halad. Az AlterCastos kompatibilitás a Photoshopot igazán fajsúlyos termékké teszi. A többi fejlesztés - EXIF, XMP - talán nem annyira ragad meg a végfelhasználók tudatában, de technikai szempontból fontosak az Adobe zászlóshajója számára.A lap tetejére