E-mailCímlap

Vissza


Photoshop 7

Seybold a Photoshopról

26 és ½ CD

Az Adobe új "űrlapképe"

Adobe hírek

Civilizáció III.

A HP és a Macintosh

Klikktrükkök

Az OS X, az Apple jövôje

Színmenedzsment és PDF

Prágában is kreatív ...

QuarkXpress vs. InDesign

Távfigyelő Mac OS X-hez

Biztonság és szolgáltatás 


QuarkXpress 5.0 vs InDesign


Az Electronic Publishing szakújságírója vette górcsô alá a QuarkXPress 5.0-t és az Adobe InDesign 2.0-t. Az összehasonlítás szubjektív, jellemzôen a webbel és a táblázatokkal foglalkozik.

Gyors
A Quarkkal dolgozók két tulajdonságát feltétel nélkül dicsérték: szolid memóriaigényét és gyors képernyôkép-frissítését. Azokban az idôkben, amikor a memória még drága volt, nagyon oda kellett figyelni arra, hogy melyik program mennyi memóriát használ el - ugye ez Mac OS alatt sokkal egyszerűbb, mint Windows-nál -, ezért a Quark kedvelt program volt. Ezt a jó tulajdonságát megôrizte a program.

Ezzel ellentétben az InDesign elsô megjelenésekor határtalan memóriaéhségérôl és karórával mérhetô képernyôfrissítésérôl hírhedett el. Ez különösen fokozódott, amikor egymásra halmozott szövegdobozokat kellett megjelenítenie.

E nehezen kezelhetôséget ellenpontozta az InDesign elegáns felülete és tipográfusok álmát jelentô betűkezelése. Amíg az inDesign az Illustratorhoz hasonlóan rendezett kezelôfelülettel készült, a Quark felülete némileg ósdinak és nem túl nagy figyelemmel tervezettnek tűnt. Az InDesign 2.0 teljesítménye jelentôsen javult, ha nem is annyira, mint azt az Adobe beharangozta.

Navigáció
Mivel minden oldaltervezô más munkamódszerrel dolgozik, ezért az eligazodás, munkafolyamat segítség megítélése szubjektív, számomra a Quark kézreállóbbnak tűnik az inDesignnál. A Quarkban a mancs eszköz bármelyik másik eszköz kiválasztásakor elérhetô az Option lenyomásával (Windows-ban az Alt gombbal). Az InDesignban a "szóköz" kapta meg ezt a kitüntetô szerepet, amely csak egy esetben okoz gondot - ha éppen szöveget szerkesztek. Az Optiont a "fogd és duplikáld" parancs számára tartották fel, ez a funkció viszont teljesen hiányzik a Quarkból.

Noha a Quark Macen kezdte az életét, a nagyítás művelete a Windows-ban az egér kerekével végezhetô (a két egérgomb között elérhetô kerék kattintó ujjal történô forgatása rendelhetô művelethez - jellemzôen képernyô vagy lista felfelé vagy lefelé való görgetéséhez). Az 5-ös Quark a egyetlen webfejlesztô eszköz, amely ezt a szolgáltatást kínálja.

Ahogy az Illustrator, úgy az InDesign sem támogatja a kerekes egeret. Mivel kevés Machez csatlakozik ilyen hasznos bôvítménnyel bíró egér, így a Quark hiába szép. Az Adobe a kicsinyítés-nagyítás billentűy-kombinációját a leglogikusabbnak tűnô "+" - "-" billentűykre helyezte. A Q5 leutánozta az Adobe PageMaker régóta használt oldalak gyors kiválasztását segítô módszerét - amely XT-ként már megszerezhetô volt. A képernyô bal alsó szélén lenyomva az egeret megmutatkoznak a mesteroldalak és az aktuális dokumentum lapjai is.

Xpress a neten
Az új Quark része az avenue.quark XT, amely használatával XML formátumban menthetô el az oldal. Az XML-rôl még késôbb részletesen írok, most a Quark webfejlesztô eszközeinek gyors értékelése következik.

A Quark érvelése szerint azért került be webdesigner eszköztár a programba, mert a designerek Quarkban járatosak, a nyomtatott és webes anyagok különbözô fájlformátumainak kezelése viszont műszaki feladat, amelyet a programnak kell megoldani. Ha viszont különbözô fájlformátumokat kell alkalmazni, akkor a webre miért nem célszoftverrel - mondjuk GoLive-val - dolgozik a designer?

A válasz valahogy úgy hangzik, hogy noha mások a fájlformátumok, különbözôek az eszközök, az alkotási módszer hasonló - keretekbe és rétegekre bevitt szövegek és képek elrendezése. Így válik egy nyomtatott anyagok tervezésében jártas grafikus számára lehetôvé, hogy álmatlan éjszakák és lelki megrázkódtatás nélkül webdesignerré váljon.

A Quark webes eszközparkja hasonlít a NetObkects Fusinéra. Akik számára ismeretlen lenne ez a figyelmet elkerülô alkalmazás, a Fusion a legjobb WYSIWYG webfejlesztô eszköz. A Fusion használata esetében alig kell foglalkozni az elôálló HTML kóddal, annál inkább a megjelenés grafikus szerkesztésével.

Hasonló a helyzet a Q5-tel, amíg el nem mented a fájlt, addig nincs is mód a HTML kód szerkesztésére, mivel az addig nem is létezik. Ebbôl következôen nem befolyásolható, hogy az elôálló HTML kód mit tartalmazzon, használjon-e CSS-t, vagy vegye-e figyelembe a böngészô típusát, verziószámát. Ennél fontosabb és súlyosabb hiányosság, hogy nincsenek site-kezelô eszközök, ezért az weboldalak kezeléséhez másik alkalmazásra van szükség.

Összegezve a webtervezô felület fölöslegesnek tűnik. Noha a Quark a felhasználók kérésére fejlesztette ki ezt a funkciót, ám ez a kérés öt évvel ezelôtt hangzott el. Az akkori kérôk azóta GoLive-ot, Dreamweavert vagy HomeSite-ot használnak.

A nyomtatott és webes dokumentum között a Quark különbséget tesz, amikor exportálni szeretnéd. Nyomtatott anyagot az alapértelmezett Quark formátumon kívül csupán EPS vagy PDF fájlként, a webes anyagokat viszont csak HTML formátumban tudod elmenteni. Ezen a nem túl kedvezô helyzeten nyilatkozatai szerint a Quark a közeljövôben változtatni készül. (A Quark saját fogalomtára szerint a közeljövô bármi lehet, lásd webtervezô felület igénylése és megvalósítása.)

Mód van nyomtatott dokumentumból kép vagy akár egész oldal áthúzására weboldalra. Ám az áthúzott anyagot a Quark átszámolja és raszteresíti - a szöveget is! Az így nyert raszteres kép természetesen átméretezhetô. Fergeteges!

Az InDesign esetében kedvezôbb a helyzet. A szöveg szövegszerűsége nem módosul, az összes stílus átkerül a CSS fájlba, beleértve a betűcsaládokat is. Mentéskor - ellentétben a Quarkkal - megadható a GIF kezelte színek száma, a JPG tömörítési értéke.

Összetett oldalak
Amikor InDesignból mentesz el HTML oldalakat, akkor a program névként az eredeti dokumentumnevet kínálja fel, hasonlóan tesz további oldalak esetén is. Az oldalak közötti kapcsolathoz egyszerű navigációs utasítások hozhatók létre. A Quark automatikusan a találó Export 1, Export 2 ... fájlnevekre menti az oldalakat.

Mindkét alkalmazás CSS rétegeket használ az elemek pozícionálásához - átlátszó GIF képekkel operál. A Quark elônyösebb helyzetben van, hiszen minden anyaga képformátumú - így nincs is szüksége stílusokra! Az űrlapok generálása körül mutatkoznak némi gondok a Quarkban. Szakértôk egybehangzóan megkérdôjelezik a weboldalszerkesztô Quarkba, illetve InDesignba való beépítésének szükségességét.

SVG támogatás
Az InDesign egyik fontos újdonsága, hogy képes az XML alapokra támaszkodó SVG (Scalable Vector Graphics) formátumban menteni az anyagot. Az SVG a Macromedia Flash formátumának vetélytársa. Noha az Adobe mindent megtesz, hogy az SVG elterjedjen, jelenleg a Flash tarol a webes designerek körében, ha animációról vagy vektoros állományról van szó.

Az SVG fájlokban a grafikus objektumok csoportba rendezhetôk, stílussal ruházhatók fel, átalakíthatók, és más elemekre kivetíthetôk. Olyan műveleteknek lehetnek alanyai és tárgyai, mint áttűnés, körberajzolás, alfa-maszkolás, effektezés, kernelés. A legtöbb böngészôhöz letölthetô SVG plug-in.

PDF minden határon túl
Az Adobe, mint a PDF megalkotója és fejlesztôje, az InDesignt ellátta minden jóval és lehetôséggel, amely PDF ügyben elképzelhetô. Az elektronizálódó prepress folyamatok alapjává vált PDF-kezelés akár döntô is lehet a kiadványszerkesztô alkalmazások harcában.

Az Acrobat piaci elfogadottsága rohamosan nô. Így nem meglepô, hogy a Quark az 5-ös verzióban közelebb engedte felhasználóit a PDF-hez. Mód van számos, a megjelenést, nyomtatást befolyásoló változó állítására PDf-generálás elôtt.

Mindkét programban mód van a dokumentumból kimutató hivatkozások - linkek - elhelyezésére. Az Acrobat által megnyitható PDF-en belül a link viselkedési szabálya szintén megadható mindkét alkalmazásban. A cikk írójának ugyan nem állt módjában letesztelni egyik alkalmazás PDF fájlját sem, az Indesign írta PDF 1.4-et a környékbeli prepress vállalkozások visszaküldték, még nem upgrade-elték az 1.3-as verziót.

Táblázatok...

Végre megszabadultak a kiadványszerkesztôk a táblázatkészítés rémétôl. Egyszerre két megoldás is akadt.

Eddig talán nem is volt olyan program, amellyel normális külalakú táblázatot lehetett egyszerűen létrehozni. Ez tág teret engedett a különbözô cél plug-in gyártóknak, az egyetlen rendes alkalmazás szintű megoldás a PageMakerrel árusított Adobe Table Editor volt. Úgy tűnt azonban, hogy a szoftverfejlesztôk több évvel ezelôtt lezárták a Macjüket, és elmentek szörfözni a tengerre. Az Adobe Table - talán páran emlékeztek rá - két formában tudta elmenteni a kész művet, Windows Metafile Formatban és az EPS olyan korai változatában, amelyet talán utoljára a 6-os Illustrator ismert csak fel. Egy dologban azonban szenzációsan jó volt: táblázattervezésben. És alapvetôen ez volt a küldetése.

Persze, mondhatod, ott van a Corellé lett Ventura és az Adobe FrameMakere, csakhogy ezek az alkalmazások valahogy nem váltak a kiadványszerkesztésben meghatározó maces programokká. És még mindig volt és van egy megoldás, a Microsoft Word. A Wordot még véletlenül sem nevezném kiadványszerkesztô programnak - nincs az a marketinges, aki errôl meg tud gyôzni -, ám a használatával elôállított táblázat PDF-ként elmentett változata behívható volt inDesignba vagy Illustratorba. Nem egy elegáns megoldás, viszont működô. A QuarkXPress 5 és az InDesign 2 megjelenésével vége eme pünkösdi királyságnak.

Az eminens InDesign
Az InDesign táblázat kezelése kifinomult megoldások gűyjteménye. A szövegdobozon belül létrehozott táblázat átméretezhetô szemre, pontos számértékre és a Shift lenyomásával egységenként. A cellába beírt szöveg formázható bekezdés vagy szöveg stílussal. Magának a táblázatnak nincsen stílusa - pedig lehetne -, a szükséges plug-in viszont már rendelkezésre áll.

A sorok, oszlopok és cellák együtt és egyenként színezhetôk, keretezhetôk - az e célra szolgáló eszköz kissé hasonlatos az MS Wordéhez. Az egzakt beállítás négyfülecskés párbeszédablak kitöltésével lehetséges.

Külön paletta van sorok és oszlopok beszúrására, törlésére, méretek állítására. A szöveg zárása, színezése és elforgatása is e palettán található eszközök segítségével oldható meg. Az elforgatás valamilyen különös ok miatt - talán csak kódírói figyelmetlenség? - 90 fokonként lehetséges, a Quarkban nincs ilyen korlátozás.

Célratörô Quark
A Quark nem hozott létre mindent tudó és mindenre megoldást kínáló külön programrészt a táblázatok kezelésére, csupán a hiányzó funkciókat írta meg. A cellák, sorok vagy oszlopok kezelése a meglévô eszközökkel oldandó meg - a végeredmény pedig a várakozásnak megfelelôen jó. A táblázatoknak - a szöveghez és képhez hasonlóan - külön doboza van. A doboz átméretezhetô és módosítható az ismert módszerekkel, csupán háttérszínt nem kaphat. Ehhez elôbb ki kell jelölni az összes cellát - ez is egy jellegzetes Quark megoldás.

A táblázat minden cellája egy meghatározandó típusú - szöveg, kép vagy táblázat - doboz. A táblázat létrehozásakor kötelezôen megadandó cellatípus késôbb módosítható.

Cella meg- és kitöltés
A Quarkban szebb a képeket és szövegeket tartalmazó táblázat. Az InDesignban is lehetséges grafikus elem cellába helyezése, de a cella nem válik a grafikus elem befoglalójává. Ha a teljes cellát szeretnéd kitölteni a képpel, akkor a képet érdemesebb a cellán kívül a kívánt méretűvé átalakítani. Ha a cellába behívott kép nagyobb, mint a cella, akkor arra vékony piros pontsor figyelmeztet. Ez a jelzés nem könnyen vehetô észre, ráadásul a Windows 2000, amelyen teszteltem a programot, bemutatott pár feleslegesnek tűnô képernyôfrissítést is. Szintén a tesztrendszeren tapasztaltam, hogy a szöveg cellába folyatása után a cella nem vette fel a szükséges méretet, a szöveg törlése után a cella mérete nem állt helyre viszont a túlfolyás jelzés megmaradt.

A Quark megoldása, hogy minden cellának típusa van, kicsit macerás, amikor a táblázat elég vegyes, ugyanakkor üzembiztos megoldásnak tűnt. A cellák újraméretezésére csupán egyetlen megoldás van, ha a Modify Cell párbeszédablakban megadjuk a kívánt numerikus értékeket.

Az egész táblázat átméretezése a Quarknál kerülendô művelet, sem a képet, sem a szöveget tartalmazó cellák nem méretezôdnek át. Az InDesignban viszont minden hibátlanul működik köszönhetôen a szabványos Adobe Scale eszköznek.

Adatok bevétele
Az InDesign vidáman olvas be tabulált adatokat és Excel táblázatot. Utóbbi esetében nem csak a cellák értékei, de a színek és a szövegformázások is "átjönnek". A táblázat formája hibátlanul megôrzôdik és alakul át InDesign táblázattá. A Quarknak nincs táblázatbeolvasási menüpontja, ám a hírek szerint a közeljövôben (vö. Quark és a közeljövô) elkészül ez a kiegészítés.

A táblázat összegzés
Noha a Quark és az InDesign nagyot lépett elôre a táblázat kezelésében, mégis maradt magyarázatra szoruló megoldás mindkét programban. Az InDesign precíz és mindenre kiterjedô beállítási lehetôségei mellett ott van a bosszantó képkezelés és a zavaró tartalomtípus jelzés. Amíg az InDesign erôssége a tipográfiai szabályok messzemenô alkalmazhatósága, addig a táblázatokban lévô szövegek rendre rácsra illeszkednek, mintha a szövegbevitel csak rácsra illesztett lehetne.

A Quark problémamentes táblázatkezelése a kiadványszerkesztô programok irigységének tárgya lenne, ha nem létezne az InDesign kifinomultabb megoldása. Ami igazán kellemetlen, az a táblázatok átméretezése körüli problémák. A felhasználók munkáját könnyítené a különálló táblázatpaletta. A táblázatimport hiánya - amely az InDesign erôssége - elôbb-utóbb sikeres XT megjelenését ígéri.


Craig Kirkwood


A lap tetejére