E-mailCímlap

Vissza


Photoshop 7

Seybold a Photoshopról

26 és ½ CD

Az Adobe új "űrlapképe"

Adobe hírek

Civilizáció III.

A HP és a Macintosh

Klikktrükkök

Az OS X, az Apple jövôje

Színmenedzsment és PDF

Prágában is kreatív ...

QuarkXpress vs. InDesign

Távfigyelő Mac OS X-hez

Biztonság és szolgáltatás
 


Az OS X, a forráskód és az Apple jövôje


A Macintosh rajongól mindig találtak valamit az általuk favorizált cég jövôképében, amely erôsítette az Apple-be vetett hitüket. És Steve Jobs és az Apple rendre bebizonyította, hogy a technológiai piac vevô a megálmodott jövôre. Az Apple minden más piaci szereplônél gyakrabban mutat be valóban új terméket, az iMac-kel kezdôdött forgószél jóval több potenciális felhasználót szipkázott be, mint amire bármely hagyományos reklámkampány lett volna képes. ám minél többet gondolkodtam ezen, arra a következtetésre jutottam, hogy az Apple sikeres jövöjének nem az iMac a kulcsa.

Mit vélek fontosabbnak a forradalmian új megjelenésű iMacnél? Gondolj a Unixra! A munkaállmáson futó Unixra. A felhasználóbarát felületű Unixra. Azon nyitott forráskódon dolgozó fejlesztôk egyelôre kis seregére, akiket megérintett az Apple új operációs rendszere.

Gondold el, a Mac, a Linux és a szabadon hozzáférhetô forráskódra fejlesztôk közössége egyenként pont azt kapja, ami után régóta vágyakozik! Ez az OS X.

Társra lelni

Gyorsan szaporodnak az Apple és a szabad forráskódú és/vagy Unixos közösség közti kapcsolatok. Az OS X olyan - e közösség érdeklôdésére számot tartó - szoftverek futtatására alkalmas, mint az Apache web-, a Sendmail e-mail- és a BIND DNS-szerver. Persze, ha jobban szeretsz illesztôprogramokkal küzdeni, akkor itt a Windows szerver. Perlt, Pythont, GNU-t vagy Emacs-ot futtatnál? Semmi akadálya, mindegyiknek van OS X változata. Unod a Photoshopot? OS X alatt kipróbálhatod a Linuxosok által sokratartott GIMP-et!

Ha az OS X lelkét jelentô Darwinon fejlesztôket vizsgáljuk, hasonlóan bátorító a kép. A FreeBSD prodzsekt egyik alapítója, Jordan Hubbard az Apple-nél dolgozik - a Darwinon. A Linux közösség egyik legrégibb vezetôje, Brian Coll, aki a szintén Unixos Sun Microsystems fejlesztôje volt, most az Apple-nél dolgozik - a Darwinon. Az Apache Software Foundation és a BSD közösség mostanra az Apple harver és szoftver fejlesztôivel együtt dolgozik a Darwin jövôjén.

De nem csak a fejlesztésben érnek össze a Unix és az Apple erôforrásai. A legutóbbi Macworld Expón feltűnôen sok pingvin-rajongó bóklászott a standok között és hallgatta az elôadásokat, már ha hinni lehet a polók feliratának és a viselt kitűzôknek. Ezt az érzést erôsítette, hogy a kiállítók közt feltűntek a szabd forráskódú fejlesztôk, akik OS X alá kínálták szoftvereiket. Elbeszélgettem Linuxos és BSD-s rendszerüzemeltetôkkel. Ôk is érzik az OS X-ben rejlô lehetôségeket, némelyikük már fel is telepítette gépének egyik partíciójára az OS X-t.

Nincs üzlet kockázat nélkül. Az Apple-nek óvatosan kell mozognia, ha meg akarja tartani új híveit. A Darwin ugyan nyitott forráskódú, ám az OS X többi eleme nem. E tényre nem egy Linux fejlesztô utalt, amikor indokolták, miért vélik úgy, hogy a nyitott kódú társadalom kapcsán az Apple a kecskét és a káposztát is akarja (a kis Vuk pedig a háttérbôl figyel). Ezek a gondolatok most még csak egy kisebbség gondolatai. Ha az Apple nem figyel oda, akkor elvesztheti ennek a közösségnek a lojalitását, és felerôsödhet a "megmondtuk elôre" kántálás.

Az Apple kivételes fejlôdési lehetôség elôtt áll, nem csak új felhasnálókat és fejleszthetôket nyerhet meg, de új piacokra is kiléphet. A cég máris rendelkezik valamivel, amire ennek a közösségnek feletébb szüksége lenne: elegán kezelôfelületű, sokat tudó Unix alapú operációs rendszerrel, amely alkalmas a professzionális felhasználói piac és a szerver oldali adatbázis feladatok kielégítésére és az asztali számítógépen is futtatható.

Ha az Apple beváltja fejlesztési ígéreteit, akkor az OS X lehet az az eszköz, amellyel kiszabadulhat jelenlegi piacrészesedésébôl.


Matthew McKenzie


A lap tetejére