E-mailCímlap

Vissza


Photoshop 7

Seybold a Photoshopról

26 és ½ CD

Az Adobe új "űrlapképe"

Adobe hírek

Civilizáció III.

A HP és a Macintosh

Klikktrükkök

Az OS X, az Apple jövôje

Színmenedzsment és PDF

Prágában is kreatív ...

QuarkXpress vs. InDesign

Távfigyelő Mac OS X-hez

Biztonság és szolgáltatásMaces futtatáshoz kell:
 • PowerPC processzor
 • Mac OS 9.1, 9.2 vagy Mac OS X 10.1.3
 • 128 MB RAM (192 MB ajánlott)
 • 320 MB HD
 • színes monitor 16-bites kártyával
 • 800 x 600 felbontás
 • CD-ROM


Windows-os futtatáshoz kell:
 • Intel Pentium III vagy 4
 • Microsoft Windows 98, W98 SE, W ME, W2000 (service pack 2), W NT 4.0 (service pack 6a), W XP
 • 128 MB RAM (192 MB ajánlott)
 • 280 MB HD
 • színes monitor 16-bites kártyával
 • 800 x 600 felbontás
 • CD-ROM
 


Photoshop 7


Talán nincs olyan kiadványszerkesztéssel foglalkozó a Földön, aki ne hallott volna a Photoshopról, ennél csak egy biztosabb, nincs olyan maces vagy winteles képszerkesztô, aki élete során ne használta volna az Adobe leghíresebb szoftverét. A verzióról verzióra új tulajdonságokat elôször kétkedve fogadók - ezt az eszközt, lehetôséget ugyan kinek a kedvéért építették be? - a következô verziótól rendre elvárják, hogy a kezdetben lefitymált szolgáltatások kézhez állóbbá váljanak. Így történt ez most is.

A Fájlböngészô (File Browser) megkönnyíti a kép tartalmáról semmit el nem áruló fájlok közül kiválasztani a megfelelôt, megmutatja a képet kicsiben olyan metaadatok kíséretében, mint a kép használta színtér, módosítás dátuma és a digitális kamerák generálta Exchangeable Image File (EXIF) információk. A Gyógyító Ecset (Healing Brush) a képeken lévô - például fénykép megtörésébôl eredô - képhibák kijavítását teszi lehetôvé, miközben a kép más jellemzôit - árnyékolás, fényviszonyok, színek - nem változtatja meg. Azon nem kevesek számára, akik webes grafika készítésére használják a Photoshopot, hasznos újdonság, hogy a kész kép adott színe vagy színei átlátszóvá tehetôk, akár százalékosan is, így támogatva a webes animációk létrehozását.

Versenyben
A rohanó világ, a felgyorsult információ áramlás, 24 órás pénzpiac - és még sorolhatnánk azokat a frázisokat, amelyek korunkat jellemzik. Az Adobe fejlesztôi képernyôre varázsolják Manet és Monet korát, festhetünk - effektezhetünk - hagyományos eszközökkel, pasztell színeket (bárányfelhôk, Rolling Stones - mert ezek mennek) használva vagy szénrajzokat (bölényeket minden barlang falára) készítve, de még ecsetünk nedvességének, tocsogósságának mértékét is megadhatjuk, nem is említve a sörték méretét, formáját és dôlésszögét. Akár virtuális ecsetgyárat is létrehozhatunk, a hetes megengedi ecsetkészletünk megosztását más felhasználókkal. A Mintakészítô (kisiparos - Pattern Maker) értelemszerűen képünk bármelyik területét képes megjegyezni, és végtelen mennyiségben hibátlanul reprodukálni - jól beszkennelt 500 eurós esetében ez hiba forrása lehet, azonos lesz a sorszám, más esetekben viszont eljuthatunk a dadaizmusig is. A feljavított Liquify plug-in alkalmazásával kész ábráinkat - például műszaki rajz, épület látkép - jól kicsavarhatjuk, eltorzíthatjuk.

Magabiztosan
A hetes Photoshop használatakor nem szabadulhat el a munka, a program eszközeivel mindig gyorsan és hatékonyan oldható meg a feladat, nincs szükség bűvészmutatványokra. Hogy más se tudja galád módon elrontani az alkotás örömét, a munkák jelszóval védhetôk. A szintén fejlesztett Picture Package használatával egy mappa összes képe rendezett formában kinyomtatható, egy kép különbözô méretben is. A Web Photo Gallery képeidet on-line bemutatóvá alakítja. A vektorgrafikus részek és a betűk megôrzik éles határvonalaikat, ha az ImageReady-ben engedélyezett, hogy az érzékeny részeket magasabb felbontással dolgozza fel.

Noha a hetes Photoshop hibátlanul fut Mac OS 9 alatt, éppúgy képes kihasználni az OS X erejét, mint winteles esetben az XP-t (mit jelent a P az X mellett? azt, hogy pilóta vizsga kell hozzá J). Az elgépelt szavakat akár automatikusan is a gép által vélt helyesekre cseréli a Photoshop, ráadásul ez a program több nyelven beszél, az Almalap tudomása szerint magyarul még nem kezdett el tanulni. A munkákat a hetes XMP (Extensible Metadata Platform) formátumban is képes menteni, az XMP az Adobe létrehozta szabvány metaadatot tartalmazó anyagok tárolására. A metaadatok használatának egyik elônye, hogy meglétük esetén a Photoshoppal elkészült állományok automatikus feldolgozása megoldható, az alkotás beilleszthetô a digitális munkafolyamatba. A mobilpiac fejlôdését jelzi, hogy a WBMP formátumot is kezeli, ez a vezeték nélküli eszközök kedvelte fájlformátum.

Az Adobe esetében nem meglepô, hogy programjai jól kommunikálnak egymással, írják-olvassák egymás anyagait - elôbb-utóbb talán jól ellesznek az ôket állandóan zaklató, felesleges műveletekre kényszerítô humanoidok nélkül is. Ez utóbbi, általában felhasználó néven emlegetett csoport egy része viszont ismétli vízióját, mely szerint nem feltétlenül vágyik ô a Photoshop, az Illustrator, a GoLive meg az InDesign összes funkciójára, szívesen venne egy Adobe alapot - értve ezen a File menüt, meg az Edit egy részét (de milyet!) - és vásárolná hozzá az egyes funkciókat. A Photoshop - hogy rendesen felsoroljam - együttműködik az Illustratorral, az InDesignnal, az AlterCasttal, a GoLive-val, a LiveMotionnel, a Premiere-rel, az After Effectscel, az Acrobattal és még jó néhány felsorolatlan Adobe programmal. A Photoshop része az ImageReady 7, amely változatlanul a webre fejlesztô photoshoposok hasznos kiegészítô szoftvere.

Versenyre készen
Rég elmúlt az az idô, amikor a grafikus egy adott médiára szakosodott, és az ahhoz készített programot használta - alig öt-hat éve volt talán. A nyomtatott képek elkészítéséhez szükséges tudás mellé betársult a webes, majd egymással versenyezve jelent meg a video- és vezeték nélküli eszközök grafikai szükséglete. Azok, akik médiára szakosodott programot használtak, szinte minden második évben új programot tanulhattak meg, új eszközpalettával, tulajdonságokkal, fájlformátum konvertálási trükkökkel, és nem egy esetben azonos megrendelô ült az asztal másik végén. Ráadásul amennyivel nôtt az egységnyi idô alatt elvégzendô feladat mennyiség, annyival csökkent a ráfordítható idô. Így egyáltalán nem meglepô, hogy a felhasználó azon programok felé fordult, amely egyetlen felületen alkalmas a különbözô végtermékeket elôállítani, és még kevésbé meglepô, hogy a programgyártatók igyekeztek univerzális programokat megalkotni fejlesztôikkel, elég megemlíteni az adatbázis-kezelô tördelôprogramot vagy a hangeditáló fájlkezelôt. A kevésbé elszállt fejlesztôk igyekeztek kordában tartani képességeiket, így a Photoshop szinte mindenre alkalmas, ami a képmanipuláció körébe tartozik, de igazából nem vágyik tördelôprogrammá válni vagy webszerkesztôként jeleskedni.

Szervezettségben az erô!

Azon olvasónk, aki még nem keresett egy képet hat CD-n különbözô könyvtárakban szerteszét olyan talányos fájlneveket olvasva mint "hulye1.gif", "hulye2.gif" vagy "jfa67008.jpg", miközben a magyar nyelv szépségei keltek életre ajkán, annak nem jelent semmit a Fájlböngészô (FB). Az FB - mint felügyelô bizottság - grafikusan jeleníti meg a mappa képeit, amennyiben metaadatokat használsz, úgy azokat is. (Egy lelkes ismeretterjesztô nemrég vázolta, hogy lassan az emberiség visszatér a kezdetekhez. Az ôskorban is piktogramokat használt, volt bölény meg medve meg szarvas meg pálcika emberke és mostanában is, elég csak a melletted bekapcsolva felejtett - ez az Almalap olvasásakor bocsánatos bűn - gépre pillantanod, minimum ott lesz az Alma, a futó program és a karakterkészlet ikonja vagy a Start menü és mellette továbbiak.) A rosszul álló képek 90 fokos lépésekben elforgathatók (lezárt útvonalnál intézkedô mondta: na forduljon meg szépen 360 fokban, és húzzon gyorsan el!).

A Fájlböngészô természetesen egyéniségedre szabható. Alapesetben négy részbôl áll. A fastruktúrában a látni kívánt könyvtár, azaz mappa választható ki, ahogy illik, itt lehet meghajtót is váltani, másik CD-re, DVD-re, más gépére... A Thumbnail ablakban a kiválasztott mappa képei láthatók, a képek mérete háromféle lehet: kicsi, közepes és nagy. A nagy méret esetében lehetôség van csak a képek megjelenítésére adott szempont szerinti sorrendbe állításra, illetve a képekhez tartozó metaadatok - fájlnév, létrehozás és módosítás ideje, copyright, fájlformátum, színtér, képméret pixelben, fájlméret és besorolás - részletes megjelenítésére is - ekkor kevesebb kép egyidejű megjelenítésére van lehetôség. A harmadik ablakban a kép preview-ja látható nagyobb méretben, mint a Thumbnailben. A metaadat ablakban a Thumbnailben kiválasztott képrôl további metaadatok jelennek meg, ilyen lehet a képaláírás, a kulcsszavak, a bitmélység, digitális kamera esetén az EXIF adatok, a fényképezés ideje, a képhez tartozó beállítási értékek.

Rangsorolás
Az FB-ben a képek csoportosításához, számodra egyszerűbb megtalálásához besorolhatod a képeidet. Például minden képhez megadható, hogy a kép "nyers" vagy "végsô", így ha Besorolás (Rank) szerint kéred le a képeket, látod, hogy melyikkel kell még dolgozni - az elv hasonlatos a Mac OS Label funkciójához (mi az Almalapnál ezt használjuk, hogy megkülönböztessük az angol, már lefordított, korrektort is megjárt és betördelt anyagokat). Az FB-ben természetesen lehet fájlnév, létrehozási vagy utolsó módosítási idô, fájlméret, fájltípus, felbontás, színtér, képmagasság vagy szélesség szerint sorba rendezni a találatokat akár emelkedô, akár csökkenô sorrendben.

Az FB-ben értelemszerűen másolni, törölni, mozgatni lehet a fájlokat, az átnevezés esetében külön megemlítendô a batch Batch Renaming, amely csoportos átnevezést tesz lehetôvé.

Gyógyító Ecset

Ezzel az eszközzel meggyorsul a képretusálás, az idô okozta képsebek, mint a por, kosz, törés, folt tüntethetô el egyetlen eszköz használatával, sôt, még ráncfelvarrásra is alkalmas, mint azt illusztrációnk mutatja. A Clone Stamp eszközzel ellentétben a Gyógyító Ecset megôrzi az eredeti árnyékot, fényt és textúrát használata közben. Ha kiválasztod a kezelni kívánt területet, akkor jelentôsen növeled a hatékonyságot és csökkented a nem kívánt módosítást. Bármely ismert eszközzel vagy módszerrel kijelölheted az operáció területét. A Photoshop ezt követôen automatikusan "kijavítja" a kijelölt terület hibáit, a mintapixelekkel felül írja a kijelölteket. Mint minden megoldás, így ez sem tökéletes, de különben miért várnánk a nyolcas Photoshop megjelenését?Könnyű webet ígér

A Photoshop és ImageReady bioszintézise (most milyen büszke lenne középiskolás biotanárom, aki csupán a fehér és vörös rózsák keresztezésének hibátlan, színes krétával történt táblára felrajzolása okán engedett át, noha egy ideig azt hittem, hogy a rózsák háborúja az Anglia története) eddig is megkönnyítette a webes designerek életét. A két program együttes használatával könnyebb volt döntést hozni a minôség versus fájlméret ügyben, animációt elôállítani. A helyzet nem romlott, mivel hasznos és eddig hiányolt képességekkel ruházták fel Adobe-ék a szoftvereket.

Az új páratlan páros egyik újdonsága, hogy tetszés szerinti színt kijelölve az áttetszôvé tehetô, ez egyidejűleg több színnel is megtehetô. Ráadásul a program nem felejt, ha döntésünk megalapozatlannak minôsül, vissza lehet állítani az eredeti színt.

KÉPHEZ: A Save for Web opciót választva a kép felsô részén látható kék csíkot átlátszóvá teheted a Color Table ciánjára klikkelve vagy az új transzparensizáló gombra kattintva. Az új áttűnési lehetôség - dithered transparency -, módja megfelel a webfájlok színhasználati szabályának, segít, hogy a grafika kijelölt része adott lépésközzel a háttérgrafikába beolvadjon, áttűnjön. A háttérnek nem kell egyszínűnek lenni, mint a hatos verziónál, hanem bármilyen más grafikai elem, kép lehet.

Amikor webre mented el a képet, akkor beállítástól függôen elkeni az éles vonalakat, ez különösen a betűk, vektoros grafikák esetén figyelhetô meg. Ha megengeded, akkor a Photoshop és ImageReady az ilyen típusú elemeket tartalmazó területeket kiemelten kezeli, azaz itt nem alkalmaz közelítô eljárásokat, ami persze a fájlméretet növeli.

Mint azt a bevezetôben is kiemeltem, támadnak a vezeték nélküli eszközök. Az ilyen eszközök kedvelte fájlformátum a WBMP, amely megtekintésére és írására alkalmassá vált a Photoshop-ImageReady.

Képeket a webre!

A Web Photo Gallery képeid csoportját teszi webesen megjeleníthetôvé. A hetesben elôtervezett templatekbe öntött képek alá rövid szövegek is kerülhetnek, az állományt másolásvédô vízjellel láthatod el.Mozgó Világ

Régen, az Üveghegy elôtt a grafikusok ImageReadyben az animációknak csupán egyetlen kockáját látták egyszerre, ez nem könnyítette meg munkájukat, viszont nehezítette és hátráltatta. Mostantól ez - persze - megváltozott, minden képkocka, imagemap és alkotóelem egyidejűleg elérhetô az új Rollovers palettáról. A fejlesztés nem volt túl nehéz feladat, egyetlen fülecskét kellett beilleszteni, amely megmutatja az animáció alkotórészeit, viszont rendesen megkönnyítette a felhasználók élete. Az új palettán a szokásos vagy elvárt funkciók is rendre működnek, az egyes elemeket jelzô csíkok össze-vissza csereberélhetôk, kidobhatók és új elem is létrehozható.

Az ImageReady új palettáján minden megtalálható, ami odatartozik: animációs fázisok, imagemapek, animációk, kitakarások.A hetes ImageReady jó néhány elôre megírt JavaScript sort tartalmaz, amelyeket szabadon felhasználva még mozgalmasabbá tehetjük grafikai remekművünket, így alkothatunk nulla programozói ismerettel navigációs menüsort is.

Álmodtam egy világot magamnak

A hetesben új Workspace paranccsal elmenthetô a paletták elrendezését jelentô munkafelület. Amikor racionális gazdasági kényszerbôl a csúfos kapitalista kizsákmányolás emblematikus példájaként kénytelen vagy 1GB RAM-os duál G4-eseden más felhasználókkal osztozni, akkor eljô az a pillanat, amikor ráunsz, hogy minden alkalommal, amikor visszafoglalod géped, a Photoshop indítása után rendet tegyél, mindennek ott a helye, ahol Te szereted, és nem ott, ahol a másik használja. Persze az is megeshet, hogy más a munkakörnyezeted print és más webes munkánál. Nos ekkor jó az elmenthetô környezet.

A hetesben az eszközöket is átformálhatod, a kialakított készletet elmentheted és elôhívhatod - kiváló eszköz gyanútlan munkatársak ôrületbe kergetéséhez (mint a lefotózott desktop, amelyet betettél háttérnek, és kattogtatott szerencsétlen kollegád az ikonra). Például gyakran használsz két képméretet, akkor elkészíted az erre a méretre vágó saját Crop-pod vagy a számodra kedves festôeszközt, és mentsd el! A kész szettek az Eszközbôl hívhatók elô, vagy az új Presets palettáról aktiválhatók, ahol a módosításaid gűylnek szép hűs halomba.

Hogy az ember pótolhatatlan, arról öröm meggyôzôdni. Azon kevesek, akik a Photoshopot - szinte érthetetlen módon - színkorrigálásra használják, hiszen annyi minden másra van lehetôség, megnyugodhatnak, noha a fejlesztôk megálmodták az automatikus színkorrekciót elvégzô parancsot, az Auto Color Commandot, ez azért nem fenékig tejfel, a tesztelôk egybehangzó véleménye szerint az emberi szem pótolhatatlan - különösen egy kalibrált monitor elôtt ülôé.

Az elsô kép némileg sárgában tobzódik. A középsô kép az Auto Levels utasítást követô eredményt mutatja, a kontraszt javult, de a színhelyesség nem. A harmadik képen az Auto Color parancs megszüntette a sárgaságot, és kihozta a kép valódi színeit.


Adatvezérelt grafika

Már az Illustrator bemutatásakor is majd egy oldalt szenteltünk az adatvezérelt grafika ecsetelésének, ez irányzat erôsödését jelzi, hogy az Adobe legfontosabb programjában is helyt adtak ennek a lehetôségnek. Az adatvezérelt grafika lényege, hogy designer elkészíti azt a templatet, amelybe az adatokat jelentô képek, ábrák bekerülnek. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, minden képhelynek névvel kell rendelkeznie, ezt teszi lehetôvé az IR új Variables utasítása. Példával is szemléltetve, az Apple gépeit kívánja bannerben hirdetni névvel, árral, de csak egyszer fizetne a grafikai munkáért. Elkészítteti a bannert, benne a termék képének, nevének és árának helyével. Majd a webszerkesztô GoLive-val vagy a képszerver AlterCasttal összerendeltetik az ODBC alapú képadatbázis és a banner. Ha változik a termékpaletta, elég az adatbázist frissíteni. Hogy más lehetôségeket most ne találjak ki, ugye MacABC?

Akit az ecset megcsapott
Aki imád festeni, de utál festékekkel bíbelôdni, vásznakat cipelni és maga után takarítani, annak megváltás a Photoshop festményszekciója. (Lehet, hogy félezer év múlva a restaurátorok korunk számítógépét fogják megépíteni, hogy helyreállítsák a lassan töredezô fájljaink rejtette műalkotásainkat?) Festhetô kép akvarell technikával - szépen lefolyik a szín a kép aljára, ha túl itatod az ecsetet -, de szénrajzot is álmodhatsz a papírra. És ott vannak a speciális effektek, példának okáért a rézkarcodat kissé füstössé is teheted. Már nem szükséges beszkennelni üres papírt vagy vásznat, hogy némi ügyeskedés árán képed ezekre festetnek tűnjön, a Photoshop állományok közt találsz ilyet. Hogy pontosan a kívánt hatást érd el, számos segédeszköz áll rendelkezésedre. Az Ecset (Brushes) palettán állíthatod ecseted formáját (több tucat elôre megadott közül is választhatsz), dôlésszögét (a felülethez képest), kiterjedését, szórását, fröcskölését, átmérôjét, sörtefajtáját és más hasonló, ecsetvásárláskor kézzel, tapogatással ellenôrzött jellemzôket. A kitalált ecsetet elmentheted, hogy a rád jellemzô eszköz és kezed munkája együttesen váltson ki csodálatot majd az árverô csarnokban, és tegye munkádat messzirôl felismerhetôvé. Mód van ecsetek kombinálására is. Ha mindezt ötvözöd egy tablettel, akkor a valódi festéshez közeli élményben lehet részed.

Az Ecset palettán megnézheted melyik ecset milyen nyomot hagy. Alul például a boltban is kapható Lebegô Csillagok ecset rántásával nyert képet élvezheted.

Egyetlen vázlatból a Photoshoppal varázslatos alkotás hozható létre az ecsetek megfelelô forgatásával, a bal oldali képhez lehet hasonló a földi paradicsom. A paradicsom legközelebbi megvalósulása 3D-s kivitelben a Valencia környéki Bunolban zajlik - öltözz fehérbe!


Minden képbôl lehet háttér!
Egy kép tetszés szerinti részébôl készülhet háttérkép az új Mintakészítô (Pattern Maker) plug-innel. A kiegészítô a kijelölt területbôl úgy vesz mintát a háttérképhez, hogy a háttér véletlen elrendezettségűnek és széltelennek tűnjön. Egyetlen hétköznapi képbôl - fűbôl-fából, sziklából, és homokból - valós és elvont háttérkép állítható elô. Természetesen minden paraméterezhetô, az áttetszôségtôl a méretig. Ezzel a metódussal elegáns webháttér, meghökkentô alnyomat hozható létre.

A bal oldali kép alsó sarkából kiválasztott részbôl háttérminta genráltatott. Kezdetben volt 244 x 66 pixeles képünk, amely végül 600 x 900 pixelt fedett be.


Kifordítom és eltorzul
A programozók továbbfejlesztették a Liquify plug-in képnyúzó, torzító, nagyító és ismételt visszavonást megvalósító (multiUndo) képességét. Ügyes és idôtakarékos megoldás, hogy elmenthetô a háló (mesh). Így lehetséges a kép gyenge felbontású változatán kikísérletezni a megfelelô torzítást, majd azt az eredeti nagyfelbontásúra alkalmazni, vagy megszakítva a munkát ott folytatni, ahol abbahagytad, vagy ugyanazt a hatást képek során végrehajtani. Ez utóbbi esetben igazán felhasználóbarát megoldás, hogy a háló ráfeszül a képre, felveszi annak méreteit.

Új eszköz a Turbulence is, amellyel a kép pontjai keverhetôk meg rendesen, a nagyon ügyesek új képet kapnak. A szintén új Backdrop funkció képes rétegenként és egyesítve is megmutatni alkotásodat. Ez segít, amikor rétegenként végzel torzítást, a pontosabb munkát és a könnyebb áttekintést biztosítja.

Biztosítás - biztonság

A Photoshop hetet elérte a nagykorúság, az alkotók szeretnék, ha munkájuk nem lenne közpréda és tegnapi munkájukon az éjszakás kollega nem tesztelné az Internetrôl letöltött új effekteket. Teljes a PDF 1.4 támogatás az új Photoshopban, mielôtt megtörténne a PDF-írás, jelszóval és más védelmekkel látható el a létrehozandó állomány, amely akár a PDF munkafolyamat részét is képezheti. Például jelszóval tehetô védetté a Photoshop PDF állomány, amelyet ezután Photoshopot vagy Acrobatot használó csak a jelszó ismeretében tud megnyitni. Szintén megadható, hogy az állomány nyomtatható-e, szerkeszthetô-e, részei másolhatók-e...

A nyelvi ellenôrzés alkalmas rétegenként eltérô nyelvek szintaktikai és szemantikai ellenôrzésére.

Nyomtatás
A nyomtatási költségek mérséklésére alkották meg a Picture Package parancsot. A hetes különbözô lapméretekre képes nyomtatni, a képeket kísérôszöveggel ellátni - kiemelten a szerzôi jogokra vonatkozóan. Ami a spórolást jelenti, egy lapra több képet is nyomtat.

Workflow
A Photoshop 7 támogatja a munkafolyamat-menedzsmentet és az ehhez szükséges metaadat-kezelést. A metaadatot úgy érdemes elképzelned - hacsak nem tudod, hogy pontosan mi az -, mint a képhez csatolt kísérô információkat. Amennyiben ezek a csatolások más programok által is ismert módon, véletlenül valamilyen szabvány szerint, történnek, akkor az egyik alkalmazás által írt metaadatokat egy másik alkalmazás el tudja olvasni. Ilyen nyelv az XMP, amelyet a Photoshop mostantól beszél az Acrobat 5, az InDesign 2.0 és az Illustrator 10-hez hasonlóan. A megfelelô programok, szkriptek, szerver oldali alkalmazások így lehetôvé teszik, hogy az adatok részbeni vagy teljes feldolgozása automatizálódjon a metaadatokra támaszkodva. Az így létrejövô munkafolyamatok segítik a nyomtatott, Internetes, eBookos és más termékek létrehozását, frissítését. Az XMP-rôl bôvebb információ az Adobe honlapján található.A lap tetejére