E-mailCímlap

Vissza


PowerBook G4 napló

Toast 5.0 / HDT 4.5

Kis közgazdaságtan 1.

Orákulum az almáról

A Photoshop története

Kis közgazdaságtan 2.

KPT 6

Logitech

MacOS X - Első ...

Matrox RTMac

OKIrat

Villámgyors renderelés

Nuendo

AppleNews


Előfizetés

Hirdetés

Impresszum

Kótya-Vetye feladás

 Toast 5.0 / HDT 4.5

Valahogy úgy van ezzel az ember mint a kéthetes kefirrel a hűtôben: Ha van frissebb, akkor a régi már nem is jó. A nagy gonddal összeválogatott segédszoftvereink szavatossági ideje idônként lejár. Természetesen ettôl ezek még ehetôk, akarom mondani használhatók lennének, de hát ugye az újdonság varázsa! Jól ki van ez találva!

Toast 5 Titanium

Elôször is ennek a Titániumnak semmi köze ahhoz a Titániumhoz. Mármint a PowerBookhoz. Bár az is igaz, hogy egy idôben jelentették be ôket.

A gyártó a Roxio. Ne ijedjenek meg ha a cégnév nem cseng ismerôsen, ez a cég az Adaptec, digitális médiával foglalkozó, elôretolt harcálláspontja.

A Toast 4 Deluxe nagy elôrelépés volt a program történetében. Szinte hihetetlen, hogy ezek után még lehet újat mutatni a CD-írásban.

Lehet! Indításként csak egyetlen új tulajdonságot említenék: a Toast 5-tel olyan videoCD-t írhatunk az iMove filmjeinkbôl, amit szinte bármelyik asztali DVD lejátszó le tud játszani.

Tudjuk, hogy ma már mennyire egyszerű DVD-t készíteni akár otthon is, feltéve, ha van egy SuperDrive-val rendelkezô G4-esünk (1.651.130 Ft), és természetesen nem árt egy FinalCut Pro (310e Ft) és egy DVD Studio Pro (310e Ft). Ezzel szemben az említett DVD-lejátszón megtekinthetô videoCD elkészítéséhez elég akár egy CD írós iMac és a Toast 5 (az árat lásd kicsit lejjebb). Ez az érv már önmagában elég meggyôzô, úgyhogy kár is folytatni az okfejtést, de sajnos legalább másfél oldalt várnak tôlem. Szóval lássuk a részleteket:

A Toast 5 Titánium szinte minden, a piacon megtalálható CDR, CDRW, DVDR és DVDRW íróval képes együttműködni, legyen az akár SCSI, IDE, USB vagy FireWire.

Igen, ezzel a szoftverrel DVD-t is írhatunk! Ezenkívül adat, audio, multimédia, videó és hibrid CD-ket is. A CD írása háttérben is történhet, szóval az eddig megszokottal ellentétben CD írás közben folytathatjuk a munkánkat. Tudom ez szépen hangzik, de a gyakorlatban is működik. A Toast lefoglalja a szükséges erôforrásokat, és közben akár Photoshopban is konvertálgathatunk, a CD tökéletes lesz.

A szoftver automatikusan konvertál iMovie vagy más formátumú videoanyagokat olyan videoCD-vé, melyet minden PC-n, Macintosh-on illetve az otthoni DVD lejátszók többségén megtekinthetünk.

Az iView Multimédia nevű program, amely a Toast 5 része, egyszerű megoldást kínál a fotók, mozik és hangok rendszerezésére. Egy gombnyomással készíthetünk slide show-t, videó képeslapot vagy QuickTime mozit. Meglévô fotóinkról kisméretű, úgynevezett „thumbnail” változatot készíthetünk, így amíg böngészünk a képek között, nem kell a nagyfelbontású fotóval küzdenünk. Természetesen a program biztosít mindenféle keresési lehetôséget anélkül, hogy az eredeti képet tartalmazó CD éppen elérhetô lenne. Ha megtaláltuk a kívánt fotót, a program majd megmondja, hogy melyik CD-nket tegyük a CD ROM-ba. Arra is van lehetôség, hogy a képanyagokból web-es galériát konvertálhassunk mindenféle web fejlesztôi ismeret nélkül. Elég ha tudjuk, melyek a közszemlére szánt képek.

A QDesign nevű program miatt valószínűleg nem érdemes megvenni a Toastot. Szinte ugyanazt tudja, mint az Apple iTune szoftvere. Ez utóbbi ráadásul ingyen van, de ha már egyszer befektettünk a Toast 5-be, jó ha tudjuk, hogy ilyenünk is van.

A QDesign az audio- és videoformátumok széles skáláját támogatja. Lehetôség van MPEG-3 kódolásra vagy dekódolásra, tehát egy CD-rôl beolvasott számot azonnal átkonvertálhatunk MP3-ba, vagy MP3 nótákat audioCD formátumba. További formátumok közötti konverzió is lehetséges. Átalakíthatunk például WAV file-okat AIFF-re vagy fordítva. Eldönthetjük, hogy audioCD-t vagy MP3 CD-t szeretnénk írni. Ez utóbbi eddig nem volt lehetséges. Persze le is tudja játszani a zenei és videó file-okat. Kereshetünk vele a web-en, letölthetjük a megtalált zenéket és rendszerezhetjük a nótákat.

Már a Toast 4 Deluxe-ban is volt lehetôségünk a régi lemezeken vagy kazettán meglévô felvételeket bedigitalizálni és feljavítani a kor szükségleteinek megfelelôen. Nos, a Toast ezen a téren sem fejlôdött vissza. Az elôzô verzióból jól ismert Spin Doctor itt is visszaköszön ránk.

Felvehetünk bármilyen analóg forrásból: lemezjátszó, magnó vagy mikrofon. Speciális hangszűrô effektek állnak rendelkezésünkre, melyek megszüntetik a legkülönbözôbb zajokat és CD tisztaságú hangzást eredményeznek.

A mono felvételbôl sztereót varázsolhatunk és jól használható a magas és mély hangok kiemelése is. A Toast magától felismeri a számok közti szüneteket és állítható a két nóta közti üres hely mértéke. Mindehhez a Macintosh beépített audioját és mikrofonját is használhatjuk.

Az már csak hab a tortán, hogy CD címke illetve CD borító tervezô programot is kapunk ajándékba, sok-sok elôre elkészített mintával és ötlettel, valamint néhány profik által készített fotót és MP3 muzsikát, hogy lássuk és halljuk, hogyan is kéne ezt csinálni tulajdonképpen.

Szükségletek:
Mac OS 8.6 vagy késôbbi
12 MB RAM (24 javasolt)
100 MB HDD
QuickTime 4
CDR, CDRW, DVD RAM, DVDR, DVDRW
Megnevezés: Toast V5.0 Titanium software for mac
Gyártó: ROXIO


Hard Disk ToolKit 4.5

Nem is értem miért, de az Apple valahogy nem nagyon akarta soha, hogy az operációs rendszer részeként érkezô Drive Setup képes legyen ismeretlen merevlemezek megformázására. Érdemes utánanézni, mennyiért juthatunk hozzá egy Apple által szállított HDD-hez! A dologban persze az a legszebb, hogy azt is Fehérvár mellett készítik.

A világ fejlôdik, a számítástechnika pedig minimum rohan. Újabb és újabb tárolóeszközök és új típusú merevlemezek kerülnek a piacra és ezeket az eszközöket bizony használni is kell valahogy. Sôt, ha lehet a leggyorsabb átviteli sebességet elérve. Merthogy errôl szól az egész.

Az FWB nevezetű cég piacra dobta a Hard Disk ToolKit 4.5-ös verzióját. A szoftver képes formatálni, inicializálni, konfigurálni és az íróasztalra felhozni (mounting) több mint ezer fajta SCSI, IDE és FireWire merevlemezt, valamint a legtöbb kivehetô eszközt (ZIP, JAZ, SyQuest, MO).

A HDT 4.5 egyben egy Raid szoftver is, ami a Raid két típusát, a 0-ás és az 1-es Raid-et tudja. Nem csak az SCSI, de már a FireWire eszközökhöz is! A 0-ás Raid két vagy több merevlemez összefűzése oly módon, hogy a felhasználó azt egy összefüggô egységként láthassa. Az okosság viszont nem ez, hanem az, hogy a raid szoftver egyszerre ír két merevlemezre. Az információ egyik részét az elsô, a másik részét pedig a második lemezre. Ez azt jelenti, hogy egy lépésben kétszer annyi adat kerül kiírásra vagy beolvasásra, tehát megnô az írás illetve az olvasás sebessége.

Az 1-es Raid a tükrözés. Itt mindkét lemezre azonos információ kerül, és ha valami probléma adódik az egyikkel, azonnal rendelkezésre áll egy teljesen azonos biztonsági másolat.

Az egyik új tulajdonság, hogy háttérben is képes végrehajtani a formázást, ami ugye egy mostanság használatos merevlemez méretét figyelembe véve, nem utolsó dolog. Meghajtót (driver) pedig anélkül tudunk telepíteni egy lemezre, hogy azt újra kéne formáznunk. Ugyancsak érdekes a szoftver driver szintű titkosítása, kódolása és a jelszavas védelem. Illetéktelenek gyakorlatilag képtelenek hozzáférni az így védett lemez tartalmához.

Ha a HDT 4.5 mellett döntünk még a rendszerünk is biztonságosabb lehet. Mivel ez a szoftver több mint ezer eszközt tud meghajtani, nem szükséges minden perifériánkhoz különbözô meghajtókat feltelepíteni. A HDT 4.5-ös „intelligens” drivere és az S. M. A. R. T. megfigyelôrendszere segítségével automatikusan észreveszi az eszköz esetleges hibáit, és figyelmezteti a felhasználót, még mielôtt bármilyen komolyabb probléma bekövetkezhetne. Így tehát egyszerűbbé, átláthatóbbá, biztonságosabbá válik a külsô eszközök kezelése. A HDT 4.5 által létrehozható legnagyobb egybefüggô „volume” 2.000 GB!

Hogy ellenôrizhessük az általunk eszközölt beállítások eredményét, a CD tartalmaz egy BenchTest nevű programocskát, mellyel grafikus formában hasonlíthatjuk össze a 10 féle mérést tartalmazó tesztünk eredményét (többek között az átlagos elérési idôt, az írás és olvasás sebességét), más mérési tesztek eredményével.

Szükségletek:
Mac OS 8.1 vagy késôbbi (FireWire 8.6)
Power Macintosh
8 MB RAM (24 javasolt)
Merevlemez
CD ROM meghajtó
A Raid megoldásokhoz több lemez szükséges
Megnevezés: Hard Disk Toolkit 4.5
compatibility w/ mac os 9.0
Gyártó: FWB Software

Abonyi Péter

Info@macabc.hu

A lap tetejére