E-mailCímlap

Vissza


PowerBook G4 napló

Toast 5.0 / HDT 4.5

Kis közgazdaságtan 1.

Orákulum az almáról

A Photoshop története

Kis közgazdaságtan 2.

KPT 6

Logitech

MacOS X - Első ...

Matrox RTMac

OKIrat

Villámgyors renderelés

Nuendo

AppleNews


Előfizetés

Hirdetés

Impresszum

Kótya-Vetye feladás

 


Logitech


A grafikusok és az operátorok akár napi 8–10 órában is kényelmetlen munkakörülmények között dolgoznak. A Logitech volt az elsô olyan cég, amely felismerte ezt a tényt és ergonomikus termékeket kezdett gyártani. Ezeket saját ipari formatervezô stúdiójában tervezi meg, és több év garanciát is vállal értük. A cég ma már játékokhoz, zenehallgatáshoz, vagy az internetezéshez is gyárt perifériákat (bôvebben lásd www.logitech.com), de a Logitech termékei ma is a precíziós munkavégzés alapvetô eszközei. Az új Logitech egerek Macintosh-kompatibilisak is; két típusa: a MouseMan (a jobbkezeseknek) és a Mouse (a jobb- és a balkezeseknek). A Cordless MouseMan Wheel a vezeték nélküli technológia úttörô példánya. Üzembe helyezéséhez telepítsük a CD-n mellékelt Logitech MouseWare 8.0 programot, a számítógép kikapcsolása után csatlakoztassuk a távirányító dobozt és az egér belsejében helyezzük el a mellékelt két ceruzaelemet. (Ha az elem lemerül, akkor figyelmeztetô üzenetet kapunk.) A számítógép automatikusan érzékeli az új egeret, és felkínálja annak részletes beállításait.

Az egér pontosan a tenyérbe illik, a kéz tartása természetes és kényelmes, így nincs többé íngyulladás, mely a hosszú munkavégzésnél jelentkezhet. A mutató pontosan helyezhetô, és nem szalad el az egér meghúzásakor, mely elsôsorban a szerkesztési munkáknál elônyös. Nincs vezeték sem, ami akadályozná az egér szabad mozgását, és a hosszú ideig tartó munka sokkal könnyebb. Elsôre talán szokatlannak tűnik, de legyenek türelmesek, biztos vagyok benne, hogy nem fogják visszasírni régi egerüket.

Az iFeel MouseMan vezetékes ugyan, de belsejében nem hagyományos golyó, hanem optikai érzékelô található. (A jövô útja a Cordless és az iFeel egértípus kombinációja lesz.) A szoftver segítségével pedig interaktív hatás állítható be, tehát ha a mutatót egy ikon vagy link fölé helyezzük, akkor ezt az egérbe beépített motor vibráló mozgása jelzi. (Internetes és desktop környezetben egyaránt működik.)

A másik csoportba tartozik a Cordless Wheel Mouse, mely egy szintén vezeték nélküli, kisebb méretű, szimmetrikus egér. Itt is, mint ahogy az összes görgetôkerekes egérnél megnyitható egy kör alakú ablak (WebWheel) is, így internetezés közben nem szükséges a billentyűzet használata. Ez tehát minden olyan Logitech egér szolgáltatása, amelyhez a Logitech 8.6 szoftvert mellékelték, kezelését az elsô használatkor a súgóban olvashatjuk el.

A Macintosh-kompatibilis „hanyatt egerek” (trackball) – amelyek marble-optikai technológiával rendelkeznek – a pontos szerkesztési munkák nélkülözhetetlen eszközei (TrackMan Marble Wheel, Marble Mouse). A Macintosh-kompatibilis SoundMan elnevezésű hangfalak (speaker) formatervezése, minôsége a megszokott Logitech színvonalnak megfelelô, egyaránt alkalmasak MP3 vagy CD zenék lejátszására. A részben Macintosh-kompatibilis webkamerákhoz (QuickCam) szoftver is jár, így minden olyan szolgáltatásra alkalmasak, amely az internetes álló- és mozgókép továbbításához és szerkesztéséhez szükséges: a „videochat” internetes csevegésre alkalmas, a „videomail” segítségével felvehetjük és elküldhetjük a videót, a „web albums” segítségével egy honlapra kitehetjük az álló- vagy mozgóképet, a „web cam” egy kültéren vagy beltéren elhelyezett kamera képét továbbítja az internetre, a „web casting” egy magunkról készített on-line adást sugároz a webre, a „video monitoring” által biztosított kép például egy építkezésen védelmet biztosít, az „image editing” a képszerkesztés, a „video editing” pedig a videoszerkesztés szoftvere.

Burkus Sándor

sburkus@hotmail.com

A lap tetejére