E-mailCímlap

Vissza


PowerBook G4 napló

Toast 5.0 / HDT 4.5

Kis közgazdaságtan 1.

Orákulum az almáról

A Photoshop története

Kis közgazdaságtan 2.

KPT 6

Logitech

MacOS X - Első ...

Matrox RTMac

OKIrat

Villámgyors renderelés

Nuendo

AppleNews


Előfizetés

Hirdetés

Impresszum

Kótya-Vetye feladás

 


MacOS X - Az elsô tapasztalatok


Végre. Március 24-én, hét évnyi várakozás után végre megérkezett az Apple új, modern operációs rendszere. Ígértek nekem a hét év alatt minden szépet és jót, mindenféle hangzatosat, de amikor megláttam, szinte hihetetlen volt, hogy végre itt van. A doboz, amelyben lakik, három CD-t tartalmaz, ebbôl egyet már ismerek régrôl, a MacOS 9.1-es install CD-jét. A másik két lemezen a már ismert kék X díszeleg. Kellemes meglepetés, hogy az Apple a csomagban adja a fejlesztôi eszközöket, bár nyilván a legtöbb felhasználó ezt a kezébe sem fogja venni. Az elsô dilemma, hogy vajon szabad-e egy már létezô és működô 9.1-es rendszerre rátelepíteni, vagy külön partícióra van szükség. Mivel semmi kedvem a lemezt particionálgatni, újraformázni, ezért a döntés egyértelmű.

Az installálás simán megy, bár néhány bizalmaskodó kérdést azért feltesz, és megpróbálja beállítani az internetkapcsolatot is. Az egész művelet nem tart tovább fél óránál. Most már elmondhatóm magamról, hogy installáltam egy unix rendszert fél óra alatt, és közben meg is reggeliztem, ez a világrekord közeli teljesítmény mindenesetre biztató. Installálás után az elsô, ami szembetűnô, hogy gyakorlatilag semmilyen program nincs a rendszerhez. Még egy egyszerű CD-lejátszó sem. Van benne QuickTime 5, InternetExplorer 5.1 (ebbôl is csak preview), az Apple új levelezôszoftvere a Mai, és ezzel vége is a listának. De én speciel valamire használni is akarom, nálam a szépsége kevés a sikerhez! Nosza, irány az internet, az iTunesnak van is OSX alá optimalizált változata.A programot installálni nem kell, egyszerűen csak bemásolja oda az ember, ahova neki tetszik, és már működik is. Majdnem. CD-t írni nem lehet vele, de hallgatni legalább igen. Az iTunes úgysem CD-írásra való, az csak amolyan nagyzási mánia benne. Vannak profi programok, amelyek erre szakosodtak, mint például a Toast. Igen ám, de a Toast-nak egyenlôre nincs MacOSX alatt futó változata.

Ígérik, hogy hamarosan lesz, de azt nekem most nincs idôm kivárni. Nem baj, itt van ez a Classic nevű dolog, ami ugye emulálja a 9.1-es rendszert és arra szolgál, hogy ha egy program fejlesztôi lusták voltak átírni a portékájukat OSX-re, én akkor is tudjam azt használni. El is indul a Toast, igaz kicsit lassan, mert elôtte még elindítja egy ablakban a régi rendszert.

Csakhogy ez a fránya nem látja a CD-írót, sôt egyáltalán nem lát semmilyen eszközt, még a CD-olvasót sem. A CD-író nyilván nem romlott el, hiszen egy órája még vígan működött, más baja sem igen lehet, hiszen ugyanaz a 9.1-es rendszer, ugyanazokkal a beállításokkal fut, csak immáron egy modern operációs rendszer keretein belül. Azért biztos, ami biztos, újraindítom a gépet a már megszokott, és a remélhetôleg még mindig jól működô 9.1-es rendszeremmel, és lôn csoda, ott a Toast látja a CD-írót, és még írni is hajlandó. Ez az észrevétel egy kis nyomozásra sarkall, és fél óra vad szörfölés után kiderül, hogy a Classic ugyan majdnem minden régi program futtatására képes, de a gépem bizonyos részeit ezek a programok nem láthatják. Szóval CD-t írni egyelôre nem fogok, és mint kiderült DVD-t nézegetni sem. Viszont a régi rendszert az installálás nem bántotta, úgy látszik a két rendszer képes egymás mellett barátságban élni. Talán nem is a CD-írogatás a legfontosabb dolog, amire az ember a gépét használja, ezzel még együtt lehet élni.

Egy normál felhasználó nyilván leveleket írogat, internetezik, esetleg játszik a számítógépén. Az internettel nincs is probléma, eltekintve attól, hogy az Internet Explorer azért hozza a formáját és el-elszáll, de ilyenkor a rendszer vidáman közli, hogy az Exploreren kivűl ez senkit nem zavar. Engem nagyon, de legalább a gépet nem kell újraindítani. Az Explorer arra azért tökéletesen megfelel, hogy lecibáljam vele az OmniWeb nevű böngészôt, ami jóval stabilabb. E-mailezni is tudok, a már említett Mail nevű program erre tökéletes, kicsit szokni kell, de egyszer még a megboldogult E-mail-er méltó utódja is válhat belôle.A játékokkal már korántsem ilyen egyszerű a helyzet. Tudomásom szerint két komolyabb játéknak is létezik OSX-re átírt változata, de egyiket sem sikerült életre kelteni. Az ONI (pedig ôt még az Apple is ajánlja a saját weboldalán) csúnyán elszáll, és meglepô módon magával rántja a rendszert is. Persze ilyenkor már nem annyira vidám üzenettel áll elô, sôt igazából teljesen érthetetlen betű- és számhalmazt ír ki, valami kernel pánikra hivatkozva. Újraindítom, még egy kísérlet, persze a gép újra lefagy. De legalább következetes! Nem baj, talán a Quake3 menni fog, de ô sem akar, bár ezt jóval kulturáltabban teszi, mint az ONI. Nem zavar senki mást. Talán igaza van, egy ilyen modern és szép operációs rendszert nem is szabad játékokkal terhelni. „Ô” nyilván dolgozni akar, én kevésbé, de legyen neki igaza. A csúnya Microsoft természetesen a Wordöt nem írta át OSX-re, de classic alatt fut, és még a billentyűzetrôl jövô jeleket is megérti, egyszóval működik. A sebességére sem igazán lehet panasz. Néha ugyan elszáll, de ezt már megszoktam. Itt az idô, az AppleWorks most bizonyíthat. El is indul szépen, nem is kell neki mankó (classic), csak állandóan elszáll, illetve csak akkor, ha csinálni akarok valamit. Természetesen mást nem zavar. Irány az Apple weboldala, hátha ott kiderül valami. Szóval a 6-os AppleWorks elindul ugyan OSX alatt, de mégsem arra való. Ahhoz le kell töltenem a 6.1-es upgrade-et.

Ezen nem múlik! Letöltöm, és lôn csoda, működik is, sôt még az MS Office állományokat is képes megnyitni. Igaz, néha ugyan beletörik a bicskája, lefagyogat (persze senki mást nem zavar), de azért biztató, és különben is, ez nem a végleges verzió, hanem amolyan elôzetes. Egyszer az Apple-nek is lesz ideje átírni a programjait a saját rendszerére, addig azonban egy kicsit várni kell. Magyar billentyűzetkiosztás természetesen nincs, és az interneten sem fellelhetô. Majd egyszer a magyar Apple képviseletnek is lesz ideje ilyesmikkel törôdni.

Konklúzió: Amint látszik a rendszer még korántsem tökéletes. A legnagyobb gond, hogy kevés az olyan program, ami rendesen, natív módban fut rajta. Nyilván a szoftvercégek nemigen akartak olyan programokat kiadni, amelyek egy nem létezô operációs rendszeren futnak, ezen a helyzeten segíthet az, hogy az Apple végre kiadta az OSX-et. A nagyobb szoftverházak sorra jelentik be termékeik MacOSX-re hangolt változatát, az egyetlen kivétel talán a Quark. Az Apple is keményen dolgozik a hibák kijavításán, nyilván el kell telnie egy kis idônek, hogy a dolgok összeérjenek, de addig is érdemes az új rendszert tanulmányozni, ismerkedni vele. Tanulnivaló pedig akad bôven!

Taracque

taracque@applecorner.hu

A lap tetejére