E-mailCímlap

Vissza


PowerBook G4 napló

Toast 5.0 / HDT 4.5

Kis közgazdaságtan 1.

Orákulum az almáról

A Photoshop története

Kis közgazdaságtan 2.

KPT 6

Logitech

MacOS X - Első ...

Matrox RTMac

OKIrat

Villámgyors renderelés

Nuendo

AppleNews


Előfizetés

Hirdetés

Impresszum

Kótya-Vetye feladás

 
Nuendo

Új megoldás (nemcsak) hang- és utómunka-stúdiók számára


A NAMM Show, majd a frankfurti Musikmesse egyik szenzációja volt a minden elôzetes beharangozás nélkül, szinte titokban kifejlesztett és azonnal rendelhetô termékként bemutatott NUENDO rendszer, amellyel a Steinberg cég lepte meg a professzionális stúdiótechnikai piacot.

A NUENDO egy forradalmian új médiagyártó rendszer, 200 csatornás hangstúdió, 200 csatornás automatizált keverôvel, profi hangeditáló, hangfeldolgozó és mastering funkciókkal, flexibilis surround hangkezeléssel, professzionális videoszinkron támogatással. A program egyformán jól használható hagyományos hangfelvételi- és szinkronfeladatok esetén, mono, sztereó, vagy többcsatornás (surround) környezetben, internethang (mp3, RealAudio) elôállítására, multimédia CD-ROM és videojáték hangjának elkészítésére, rádióreklámok (MPEG II) vagy TV show műsorok, DVD-hang (24 bit/96 KHz, 5.1) gyártására. AIFF, AIFC, WAVE, BWF, MP3, RealAudio, Windows Media Audio, REX, SD2, CD-audio hangformátumokat támogat – praktikusan bármilyen ma használatos formátumból és formátumra közvetlenül dolgozhatunk vele.

Új megközelítés – skálázhatóság és modularitásA célhardverre épülô audió munkaállomások esetén a sávok, hangcsatornák, effektezési és routing lehetôségek, ill. a rendszer korlátai egyaránt a hardver által meghatározottak. A natív elvű NUENDO rendszer nem kötôdik semmilyen hardver konfigurációhoz, páratlan teljesítménye ellenére sem igényel speciális DSP hardvert, hanem a számítógép processzorán működik. Ennek – a kedvezôbb ár mellett – óriási elônye, hogy a program mindig a legújabb, egyre nagyobb teljesítményű technológiákra telepíthetô. Ebbôl adódóan nyitott struktúra, amelyhez lényegesen több külsô fejlesztô terméke illeszkedik, nagyfokú funkcionális flexibilitást kölcsönözve a rendszernek.

A NUENDO esetében a funkcionális és a fizikai szinteket teljesen elválasztották. Ennek eredményeként rugalmasan konfigurálható, skálázható és szoftverben is moduláris rendszer jött létre. A program egymástól függetlenül aktiválható modulokból, ún. „device”-okból épül fel, ezáltal a ténylegesen futó alkalmazás mindig a feladat jellegéhez és a munkakörnyezethez illeszthetô. A NUENDO szinte bármilyen erôforrással működik (pl. egy projekt elkezdhetô egy átlagos hanglehetôségekkel bíró asztali gépen, folytatható az editálásokkal egy laptopon, amely esetleg csak fejhallgató kimenettel rendelkezik a monitorozáshoz, végül effektezhetô, mixelhetô és masterelhetô egy kétprocesszoros munkaállomáson, amely profi I/O-val kapcsolódik digitális környezetéhez).

Többcsatornás, klip alapú hangeditor, korlátlan Undo/Redo lehetôséggel

A korszerű objektum alapú programozástechnika következetes alkalmazása közvetlen (drag and drop) kezelésmódot és teljes mértékben valós idejű működést biztosít a programban. A NUENDO – a világon egyedülállóan – több sávon elhelyezkedô klipeket is kezel, így egységesen és egyszerűen lehet többsávos hangeseményeket (pl. képhez kapcsolódó összetett hangzásokat) is együtt kezelni. Ennek eredményeként pl. a surround klipek többcsatornás plug-inek segítségével együtt effektezhetôk, nem kell az egyes csatornákat külön-külön megmunkálni – természetesen szükség esetén erre is van mód.

A felhasználónak lehetôsége van a grafikus editálás mellett edit-lista alapú (EDL-based) szerkesztésre is, sôt kétképernyôs üzemmódban a kétféle editor-funkciót akár párhuzamosan is lehet használni, így mindig a megoldandó feladat jellegéhez illeszkedô munkamódszerrel és felülettel dolgozhatunk.

Páratlan – és versenytárs nélküli – segítség a korlátlan számú undo/redo lehetôség. Ez önmagában sem hétköznapi, azonban a program ezt felvételszakaszonként (klipenként) is szolgáltatja. Bármely klipen végzett bármely művelet bármely sorrendben visszavonható, módosítható, ill. újraalkalmazható. Erre az ún. edit-history lista ad lehetôséget, amely az adott klipen végrehajtott összes műveletet tartalmazza. A listában elôre-hátra lépegetve (undo-redo) az éppen érintett műveleteket a program sorra „megmutatja”, így nem kell emlékeznünk arra, hogy mit is csinált eredetileg az adott lépés. Eléggé nem dicsérhetô segítség ez pl. különbözô vágási, felvételi, processzálási variánsok kipróbálása során. (Persze lehetôség van a hangállományok végleges módosítására is.)

MIDI funkciók

Bár a Nuendot alapvetôen audió alkalmazásokra fejlesztették ki, rendelkezik teljes körű és kiváló MIDI funkciókkal is. A MIDI felvételek ellenôrzésére, pontosítására és szerkesztésére szolgál a MIDI Editor, a sokoldalú tempóeditor segítségével pedig precíz és egyértelmű kötés létesíthetô a relatív és az abszolút idôviszonyok között. A Nuendoban használhatunk belsô, ún. virtuális hangszereket, melyek révén olyan funkciók is megvalósíthatók kizárólag szoftverben, amelyekhez eddig drága külsô céleszközökre (sampler, dobgép, szintetizátorok) volt szükség. A belsô hangszerek MIDI vezérelhetôk, és minta pontossággal idôzíthetôk, így zenei alkalmazások mellett kiválóan használhatók pl. a képhez kapcsolódó hangeffektusok programon belüli megvalósítására is.

Professzionális surround keverés és effektezés

A felvett és editált sávok keverése és effektezése a max. 200 csatornás virtuális keverôpulton történik, amely csatornánként 4 sávos EQ-val (parametrikusan állítható, grafikus kijelzôvel), 4 csatornaspecifikus effekt-bekötési ponttal, 8 globális effekttel ill. 8 aux send kimenettel rendelkezik. A keverés folyamata teljesen automatizálható (total recall – hangerô, panoráma, EQ, surround hangkép, effektek és hangszerek paraméterei, stb). Az automatizált paraméterek sávonként vizuálisan is megjeleníthetôk és utólag grafikusan editálhatók. A keverô csatornáiból tetszôleges csoportok képezhetôk, ill. azok szabadon irányíthatók a csoport-, a segéd- és a master-kimenetekre, valamint a fizikai hangkimenetekre. A mixer nem csupán mono, vagy sztereó, de többcsatornás, surround keverésre és masteringre is alapkiépítésben használható.

A NUENDO keverôjének funkcionalitása szoftver-processzorokkal szabadon bôvíthetô. A program VST plug-in struktúrával dolgozik, így már ma is több száz hangprocesszor közül választhatunk. (A program nyitottságát bizonyítja, hogy a VST 2.0 spe cifikáció szabadon letölthetô, így a NUENDO alá bárki fejleszthet plug-ineket.)Surround hanganyagok kezelése – maximális rugalmasság

A program flexibilitását semmi sem mutatja jobban, mint a surround hang kezelésének módja. Mivel a surround technikában jelenleg több, egymással vetélkedô ajánlás és szabvány is létezik, különbözô csatornaszámmal és hangszóró-elrendezéssel, a NUENDO rendszer nem köti a felhasználót egyetlen surround konfigurációhoz sem. Ehelyett ún. „speaker set”-ekkel dolgozik. Szabadon definiálhatjuk saját surround-elrendezésünket tetszôleges számú és elrendezésű hangszóróval. Ez a lehetôség egyedülálló és a jövôre nézve is garantálja a program korlátlan használhatóságát. Segítségképpen a ma elterjedt formátumokra (pl. 3/2, 2/2, 5.1, 7.1) gyári preseteket kapunk. Mivel a hangszóróelrendezés a projekt készítése során is bármikor átdefiniálható, az egyszer egy adott formátumban elmentett munka egyszerűen „átkonfigurálható” más surround-formátumokra is. (Ne becsüljük le ennek jelentôségét, inkább gondoljuk át, hogy más eszközökkel hogy juthatnánk el pl. egy 5.1-es formátumról a Dolby Surround EX formátumra ! A NUENDO-ban ehhez egy újabb hangszórót kell csupán a setupban elhelyezni, s máris keverhetô az új formátum.)A surround keverés speciális követelményeket támaszt az effekt-processzorokkal szemben is. Többsávos diszkrét processzorok és limiterek használata igen költséges és komplikált lehet. A NUENDO rendszert speciális többcsatornás mastering plug-inekkel szállítják, amelyek a speaker setekre épülve automatikusan kezelik a hangkép eltolódását/kiegyenlítését a hangszórók módosítása esetén. A program függetlenül kezeli az LFE (Low Frequency Effects) mélyhang-csatornát, amely így külön szűrhetô és kezelhetô. Ez a keverôpanelrôl közvetlenül is elérhetô aux.send formájában.

A surround hangképszabályzást (panning) illetôen több vélemény és szokás terjedt el. Egyes rendszerek a távolsággal és a korai visszaverôdésekkel operálnak, mások csak a jelszintekkel dolgoznak. A NUENDO itt is flexibilis: a panoráma-szabályzók plug-inként is rendelkezésre állnak, ami a piacon éppen legjobb megoldás kiválasztását, vagy a késôbbi fejlesztések egyszerű integrálását egyaránt lehetôvé teszi.

Videoanyagok integrált kezelése, szinkron

A NUENDO egyik erôssége, hogy hatékony eszközöket és egységes környezetet biztosít a videó hang- és utómunkálatok elvégzéséhez, így alapvetô fontosságú a videoanyagok integrált és rugalmas kezelése, amelyre több lehetôségünk is van: 9 tűs Sony csatlakozóval profi VCR-ekre szinkronizálhatunk, használhatjuk a QuickTime, DirectShow és az AVI digitális formátumokat és a program képes hardvergyorsított MPEG lejátszásra is. A grafikus kezelôi felületen megjelenô VideoTrack frame-pontos indexképekkel segíti a pozícionálást. A QuickTime, vagy AVI állományok hanganyagát könnyedén „kibonthatjuk”, majd a szükséges módosítások után egyszerűen „visszacsomagolhatjuk” a videó mellé úgy, hogy a szinkronitás változatlan marad. Megtehetjük azt is, hogy külön monitoron jelenítjük meg a képet – tökéletes szinkronban a hozzá tartozó és megmunkálandó hanganyaggal.

A NUENDO bármilyen MTC-re konvertálható idôkódhoz szinkronizál. A saját TimeLock Pro szinkronizátor segítségével tökéletes chase-szinkront biztosíthatunk külsô eszközeink és a program között. LTC, VITC és videó szinkronjelekre szinkronizálhatunk ötféle bemeneti kombinációban. A szinkronra álláshoz szükséges idô kevesebb, mint 0,4 másodperc. A program az ASIO 2.0 szabványt támogató hangkártyák szinkronlehetôségeit is támogatja.

Hálózatos működés

A NUENDO-t komoly médiaprojektekhez fejlesztették, amelyeken a stúdiók gyakran részfeladatokra lebontva dolgoznak, egyszerre több munkaállomáson, különbözô stúdióhelyiségekben – akár különbözô épületekben – így a munkafolyamat szervezése, koordinálása és a hatékony csapatmunka létfontosságú a projekt szempontjából. A Nuendo tökéletes megoldást nyújt a számítógépes hálózaton keresztül végzett csapatmunkára is. Lehetôség van pl. arra, hogy minden szükséges forrásanyagot, adatot egy központi gépen tárolva hozzáférhetôvé tegyünk minden stúdió és munkaállomás számára, így az egyes részfeladatokat minden csapat a saját stúdiójában végezheti el, ugyanazt a forrásanyagot, munkakörnyezetet és programot használva.

Az, hogy az egyes munkafolyamatok egységes környezetben készülnek el, kimagasló elônyökkel jár: a hálózaton keresztül az egyes munkafázisok részeredményeit könnyen és közvetlenül össze lehet hasonlítani, különbözô megoldási variációkat azonnal ki lehet próbálni, a különbözô stúdiók közti információ- és adatcsere korszerű, pontos és gyors, így a menet közbeni változtatások (pl. a videó átszerkesztése utáni hang újraillesztése) érvényesítése, valamint az adattárolás is hatékony és megbízható.

Bár a NUENDO komplett többcsatornás eszköztárral rendelkezik, az OMF formátumú mentés lehetôsége biztosítja a kompatibilitást a régebbi, vagy más professzionális rendszerekkel is.

A NUENDO és a külvilág kapcsolata

Jóllehet a NUENDO natív alkalmazás, a külvilággal kapcsolatot kell tartania. Ehhez bármilyen ASIO-driverrel rendelkezô hangkártya használható, azonban saját audio interfészek is rendelkezésre állnak.

A Nuendo 96/52 hangkártya 52 digitális hangcsatornát kezel 24 bit/96 kHz minôségben (3xADAT I/O, 1xSPDIF I/O, 1x ADAT Sync, 1x WordClock) és bármely AD/DA konverterrel kiegészíthetô, amely ADAT csatolóval rendelkezik.

A Nuendo 8-I/O 24-bites, 8 csatornás, referencia minôségű AD/DA konverter a 8 analóg I/O mellett ADAT és TDIF (Tascam) interfészekkel is rendelkezik.

Mindezek a lehetôségek – egy PCMCIA kártyának köszönhetôen – mobil környezetben is rendelkezésre állnak. Szinkron-alkalmazásokhoz fejlesztett saját hardver a Nuendo TimeLock Pro szinkronizátor, minta pontosságú MIDI-idôzítést biztosít a 8 csatornás MIDEX-8 MIDI-interfész.

A könnyű és hatékony munkavégzés érdekében a NUENDO mixere (és természetesen más funkciói, így a processzorok és a szoftver-hangszerek is) vezérelhetô külsô kezelôfelületekrôl. Az alábbi vezérlôk teljes körűen támogatottak: Houston, MotoMix, JLCooper MCS-3000 és CS-10, Roland MCR-8, Yamaha O1V. Tekintettel arra, hogy a programban a külsô vezérlôk egy-egy kezelôszervéhez szabadon rendelhetünk programfunkciókat, a fenti listában nem szereplô vezérlôket is hozzáilleszthetjük a programhoz, ill. egy-egy vezérlôfelülettel többféle vezérlési feladatot is megoldhatunk (pl. készíthetünk különbözô konfigurációkat a mixer, a hangprocesszorok és a virtuális hangszerek vezérlésére, amelyeket névvel ellátva bármikor elôhívhatunk).

Az újszerű megközelítés, az elôremutató programstruktúra, a kínált teljesítmény, a hálózatos és már alapkiépítésben is többcsatornás működés, a szabad konfigurálhatóság abszolút professzionális termékre utal, amely a kedvezô árat és a NUENDO pillanatnyi monopolhelyzetét is figyelembe véve rövid idô alatt átformálhatja a piacot.

Horváth Zoltán
MIDISOFT


A lap tetejére