E-mailCímlap

Vissza


PowerBook G4 napló

Toast 5.0 / HDT 4.5

Kis közgazdaságtan 1.

Orákulum az almáról

A Photoshop története

Kis közgazdaságtan 2.

KPT 6

Logitech

MacOS X - Első ...

Matrox RTMac

OKIrat

Villámgyors renderelés

Nuendo

AppleNews


Előfizetés

Hirdetés

Impresszum

Kótya-Vetye feladás

 


Orákulum az almáról


Aki kérdez: Business Week, magyar hangja a Figyelô, aki válaszol: Larry Ellison, az Oracle elsô embere. (Az alábbi interjúrészlet a Figyelô 2001. március 7-i számában jelent meg, az Interneten a teljes interjú megtalálható a http://fn.hu/hetilap/cikk.cmt?id=3044 oldalon.

BW: – Steve Jobs az ön barátja.

LE: – A legjobb barátom.

BW: – És Ön az Apple igazgatóságának tagja.

LE: – Igen.

BW: – Sokszor elmondta, hogy Steve Jobs megmentette az Apple-t. Most viszont az Apple gondban van. Milyen jövô vár a cégre?

LE: – Az Apple a klinikai halál állapotában volt, amikor Steve odakerült, és sikerült visszahoznia onnan egy sor csodás új termékkel. Ott van az iMac, és most jön ki az új laptop. Volt egy rossz negyedévük, elôtte viszont nagyon, nagyon jó negyedévek sorozata. Az egész személyiszámítógép-ipar gondban van. Általános a baj. Úgy értem, bajok vannak a Dellnél, és bajok vannak a Compaqnál. Az Apple nemsokára elôáll egy új szoftvercsaláddal, System 10 a neve. Nagyon optimista vagyok az Apple jövôjét illetôen, mert ott van az az ember, aki a PC-ipart feltalálta. Az egész ágazatot ô találta fel. Andy Grove-tól megkérdezték, ki az, akit a PC-iparban a legjobban csodál, amire ô azt felelte: Steve Jobs, mert a PC-iparban mindent Steve talált fel. Vagy ha nem is ô találta fel, ô népszerűsítette, legyen az a lézernyomtató, a kijelzô, az egér: az összes mögött Steve áll. Na és a káprázatos ipari formatervezés – azt hiszem, az Apple-nek a jövôben a Sony lesz a legnagyobb vetélytársa. És szerintem ezen az új piacon az Apple lehet a digitális eszközök legfôbb gyártója.

BW: – Érdekes, hogy digitális eszközöket mond, nem pedig személyi számítógépeket. Néhány évvel ezelôtt a hálózati eszközök ötletét propagálta és úgy vélekedett, hogy az Apple-nek itt van keresnivalója. Miért nem vágott bele az Apple a hálózati eszközök gyártásába?

LE: – Azért, mert Steve-nek csak rövid idô állt rendelkezésére, hogy megmentse a céget. Az rendben van, hogy én fantáziálgatok arról, milyen lesz a világ x év múlva. Steve-nek a következô negyedévvel kellett törôdnie, aztán a rákövetkezôvel, aztán megint a rákövetkezôvel. És van rengeteg lojális Mac-használójuk. Csodálatos rendszer ez, és nekik gondoskodniuk kell a magas minôségrôl. Sokat kellett javítaniuk termékeiken, és ki kellett szolgálniuk a létezô használói bázist. Steve-nek a meglévô üzletet kellett megmentenie, mielôtt új tevékenységekbe foghatott volna.

Almalap


A lap tetejére