E-mailCímlap

Vissza


PowerBook G4 napló

Toast 5.0 / HDT 4.5

Kis közgazdaságtan 1.

Orákulum az almáról

A Photoshop története

Kis közgazdaságtan 2.

KPT 6

Logitech

MacOS X - Első ...

Matrox RTMac

OKIrat

Villámgyors renderelés

Nuendo

AppleNews


Előfizetés

Hirdetés

Impresszum

Kótya-Vetye feladás

 


A Photoshop története 1987–2000


Az egész 1987 ôszén kezdôdött, amikor Thomas Knoll egy olyan programkódon kezdett el dolgozni, mely a szürkeárnyalatú képeket képes volt megjeleníteni egy fekete-fehér monitoron. A kódot Displaynek nevezte el. Ugyanebben az idôben testvére, John Knoll a Lucasfilm számítógépes vizuális hatások részlegének munkatársaként dolgozott. Ekkorra tehetô a Star Wars sikere is, mely bebizonyította hogy a számítógépes vizuális hatások egy filmet biztos sikerre visznek. A két testvér közösen dolgozott tovább a programon, mely több elnevezés után a Photoshop munkanevet kapja.

Az elkészült program értékesítése azonban nem kis nehézségekbe ütközött, de végül felkeltette egy szkennergyártó cég, a Barneyscan érdeklôdését. A Photoshop 0.87 program verzióból a szkennerekkel együtt 200 példány fogyott el.

John Knoll a kezdeti sikerek után bemutatót tartott az Apple, majd az Adobe cégeknél, végül 1988 szeptemberében az Adobe megveszi a terjesztési jogot. (Az Adobe ekkor még nem vette meg a szoftver teljes jogát.) Az egyezmény után a Knoll-testvérek hozzáláttak egy eladható program elkészítéséhez, és 1990 februárjában kijött a Photoshop 1.0. (A program kisebb hibáit az 1.0.7 verzió javította ki.)

Ebben az idôben a Fractal Design által fejlesztett ColorStudio volt a Photoshop elsô számú versenytársa, mely rendelkezett néhány olyan szolgáltatással is, amivel a Photoshop nem. Ezért a Photoshop 1.0 további fejlesztésre szorult. A Photoshop új szolgáltatásokkal bôvült ki: Rasterizer eszköz (az Illustrator fájlok raszterizálásához), CMYK színmód (mely a nyomdai elôkészítéshez nélkülözhetetlen), Duotone, Pen eszköz. A Photoshop 2.0 verzió 1991 júniusában került piacra. A nyomdaipar hamar felismerte a Photoshop elônyeit, hiszen egy olyan program állt rendelkezésre, amely képes színre bontást készíteni. Ennek a forradalmi újításnak köszönhetôen a programeladások száma ugrásszerűen megnôtt.

A sikerek után az Adobe úgy döntött, hogy a programot ezután Macintosh és Windows verzióban is fejlesztik. A Photoshop 2.5 verzió lett az elsô Windows verzió, kibôvült a palettákkal, és 16 bites fájl támogatással.

A Photoshop 3.0 Macintosh verzió 1994 szeptemberében jött ki, a Windows verzió pedig novemberben. Ennek a programverziónak a legjelentôsebb újítása a Layers paletta volt.

A következô programverzió fejlesztésekor elsôdleges szempont volt az egységes interfész elemek kialakítása az Adobe többi programjával. Ez a program teljes átalakítását eredményezte, de új szolgáltatások is megjelentek a programban: Actions, Adjustment Layers, Grids and Guides, Free Transform. A Photoshop 4.0 1996 novemberében jött ki, és bár a sajtó megkérdôjelezte a program teljes átalakítását, az Adobe ismét jelentôs gazdasági sikert könyvelhetett el. Ez idô tájt történt, hogy az Adobe, mely cég idáig csak a program forgalmazási jogát birtokolta, megvette a Knoll-testvérektôl a program teljes és örökös jogát.

A Photoshop 5 legfontosabb újításai a History paletta, és a Color Management voltak. De a program az internet eszközeit nem tartalmazta, ezért volt szükség az 5.5 verzió elkészítésére, mely az ImageReady 2.0 programmal együtt került eladásra. A Photoshop 6, mindenki képszerkesztô programja, 2000 végén jelent meg a piacon.

Burkus Sándor

sburkus@hotmail.com

A lap tetejére