E-mailCímlap

Vissza


FigyelNet érdemel ...

2400 mérföld ...

Digitális fényképező...

Kreatív Apple

6 website grafikusoknak

A színkezelés ...

Almalap vacsora

Fireworks 4

Melissa visszatért

Új iMac modellek

Váltás folyamatban

DynaMO

Kütyü

AppleNews

 


Melissa visszatért


A híres-hírhedt Word makróvírus, a Melissa visszatért. A vírus a számítógép elektronikus levelezését kihasználva felhasználók tucatjainak továbbította magát.

Az Outlook program segítségével több e-mail szervert is sikerült bizonyos idôre működésképtelenné tennie, ezenkívül pedig a felhasználóknak is elég problémát okozott.

A vírus most újra feltűnt a színen. A Melissa-X vírus most állítólag a Macintosh platformról jött át a PC-s platformra, ugyanis a híresztelések szerint egy Macintosh Office 2001-et használó user elmentett egy állományt – mely mint késôbb kiderült az említett vírussal volt megfertôzve –, majd ezt a dokumentumot egy elektronikus levélben elküldte ismerôsének, aki pedig Windows-os platformon, Office 97-et használt. Az ismerôs persze gyanútlanul megnyitotta a dokumentumot, és innentôl kezdve a vírus elindult PC-s hódító útjára. Szakértôk szerint a Melissa-X egy régi vírus, amely most új formában járja körbe a világot, és fertôz minden „útjába kerülô” számítógépet.

Most pedig néhány információval szeretnénk szolgálni a Melissa-X-rôl, hogy a vírus idôben történô felismerésével elkerülhetôek legyenek a különbözô galibák. A Melissa-X vírus, mint azt már említettem, elektronikus levelezés útján terjed. A fertôzést magában rejtô e-mail tárgyában (subject) a következô angol szavak állnak: „Important Message From [felhasználó neve]” (Fontos üzenet xy-tól). A levél maga a következô üzenetet tartalmazza: „Here is that document you asked for ... don’t show anyone else;–)” (Itt a dokumentum, amit kértél, ne mutasd meg senkinek).

A levélhez csatolva (attachment) pedig a következô fájl érkezik: ANNIV.DOC.

A Melissa mostani legfrissebb változata a következô üzeneteket tartalmazhatja a makró kódban: „WORD/Melissa written by Kwyjibo” „Works in both Word 2000 and Word 97” „Worm? Macro Virus? Word 97 Virus? Word 2000 Virus? You Decide!” „Word –> Email | Word 97 <--> Word 2000 ... it's a new age!”.

A vírust legegyszerűbben úgy kerülhetjük el, hogy nem nyitjuk meg a gyanús levelek csatolt állományait. Megoldást jelenthet az Outlook 98 Security Patch, vagy az Outlook 2000 Security Patch letöltése és feltelepítése is, ezenkívül az antivírus szoftverek adatbázisait sem árt naprakészen tartani, és ezeket a programokat idônként érdemes lefuttatni.


Internetto


A lap tetejére