E-mailCímlap

Vissza


FigyelNet érdemel ...

2400 mérföld ...

Digitális fényképező...

Kreatív Apple

6 website grafikusoknak

A színkezelés ...

Almalap vacsora

Fireworks 4

Melissa visszatért

Új iMac modellek

Váltás folyamatban

DynaMO

Kütyü

AppleNews

 


Kütyü

Dazzle Hollywood DV-Bridge


Néha hajlamos vagyok elfeledkezni róla, hogy ennek a rovatnak az elsôdleges feladata, a Macintosh-hoz fejlesztett legújabb szoftverek és perifériák ( magyarul: kütyük ) ismertetése. Általában ez akkor jut eszembe, amikor valami számomra is érdekes újdonságról szerzek tudomást. Tehát itt van két, szerintem figyelemre méltó termék.

A 2000-es évet az Apple kifejezetten a videószerkesztésnek szentelte. Egymás után dobta piacra a különbözô tudású és minôségű hárdver és szoftver megoldásokat, lefedve szinte a teljes palettát, az amatôr otthoni videózástól a professzionális megoldásokig. Ezt az óriási váltást a FireWire és a DV technológia kifejlesztése tette lehetôvé, amelyek felhasználóközelivé és nem utolsó sorban, az átlag ember számára is elérhetôvé tették a filmkészítés varázslatos világát.

Ha az ember rendelkezik a FireWire kapuval felszerelt Macintosh-án kívül a megfelelô DV kamerával, akkor egy teljes kis videóstúdiót tudhat magáénak.

De mi van akkor, ha csak egy "hagyományos" ( nem DV ) kamerával rendelkezük, vagy ha az eredeti, vágásra szánt anyag egy VHS kazettán van, vagy ha a megvágott anyagot több példányban szeretnénk eljuttatni olyanoknak, akiknek természetesen csak VHS lejátszó csücsül a TV alatti polcon? Az Apple-nek, mint mindenre, erre is meg volt a válasza. Igaz, kicsit drága, meg hát nem is Apple termék, de a Sony által gyártott analóg-DV konverter tökéletes megoldást kínált a problémára. Vagyis kínált volna, mert arról sajnos elfeledkeztek, hogy az USA-nak nevezett földterületen kívül is élnek értelmes ( értsd: videószerkesztésre vágyó ) lények. Ugyanis az említett konverter csak NTSC szabványú videójelet képes fogadni illetve kijátszani. Tehát az óceánon innen a legritkább esetben használható.

És ez így ment több mint egy évig! A kitartóbb ügyfelek hónapról-hónapra érdeklôdtek az esetleges megoldás után. Aztán egyszer csak, egy népmesei fordulattal, minden egy csapásra megoldódott. Végre valaki ráeszmélt, hogy errefelé is akadnak olyan emberek, akik alig várják, hogy a pénzüket egy konverterre konvertálhassák. A Dazzle cég sok más, a DV videózással kapcsolatos terméke mellett végre kirukkolt egy egyszerű, könnyen kezelhetô és ugyanakkor normálisan kinézô kis készülékkel. Nem is gondolná az ember, hogy egy ilyen szerkezet mennyi problémára jelent megoldást. Vegyük sorra a lehetséges alkalmazásokat!

A Hollywood DV Bridge lehetôvé teszi számunkra, hogy a legkülönbözôbb videóforrásokból közvetlenül a Macintoshra készítsünk felvételt. Csatlakoztathatunk hozzá analóg videókamerát, TV-t, VHS videómagnót, DV/D8 videókamerát.

A videóanyag szerkesztését DV formátumban végezhetjük, ami azt jelenti, hogy az anyag vágása közben nem változik a minôség, nincs semmi veszteség és maga a szerkesztési folyamat gyorsabb mint azt más formátumok esetében tapasztalhattuk. Lehetôségünk van kombinálni az analóg és DV felvételeket a szerkesztés közben. Az analóg anyagokat DV formátumúra konvertálhatjuk, ami a jelenleg ismert legjobb megoldás a videók arhiválására. A DV szabvány által nyújtott minôség jobb az eddig félprofiként használt S-VHS minôségnél! A konverter természetesen visszafelé is működik, tehát a DV anyagokat visszaalakíthatjuk analóg videókká is. Ez azért nagyon fontos, mert napjainkban az analóg videókamerák illetve lejátszók a legelterjedtebb eszközök a világon. Í egyszerűen és olcsón juttathatjuk el az elkészült végterméket partnereinknek, akik ráadásul még meg is tudják nézni azt.

A Hollywood DV Bridge számítógép nélkül is képes működni, így az analóg és DV eszközök között anélkül konvertálhatunk, hogy szükség lenne a komputer közelsége. Ez a készülék kis mérete és hordozhatósága miatt rendkívül elônyös lehet.

Amikor videót szerkesztünk a Macintosh-on, a gép a QuickTime szoftver segítségével szoftveresen dekódolja és jeleníti meg a mozit a képernyônkön. Ez ugyan alkalmas arra, hogy körülbelül lássuk mi is fog történni a valóságban, azonban a kép idônként darabos, pixeles, töredezett lesz. Természetesen ez a szoftveres és hárdveres dekódolás sebessége közötti különbségbôl adódik. Ez a kis kütyü viszont erre a problémára is megoldást nyújt. Felvétel vagy lejátszás közben lehetôségünk van egy külsô monitoron kontrolálni az anyagot teljes méretben, tökéletes minôségben.

Csak csöndben jegyzem meg, hogy a Hollywood DV Bridge PC-n is működik, ha az rendelkezik a szükséges FireWire porttal illetve megfelel a készülék követelményeinek. ( jó esetben! )

A konverter együtt tud működni az összes vezetô videószerkesztô szoftverrel, tehát nem szükséges egy új programot elsajátítani a már jól megszokott helyett. Ide tartozik, hogy a Mac-es verzióhoz nem is mellékelnek szoftvert, hiszen minden FireWire kapuval felszerelt Macintosh-hoz ingyenesen érkezik az iMovie. Ez a program és a Final Cut Pro is teljesen kompatíbilis a berendezéssel.

A Hollywood DV Bridge számunkra talán legfontosabb tulajdonsága, hogy automatikusan felismeri és támogatja mind az NTSC mind a PAL formátumot.


A Hollywood DV Bridge használatához a következô paraméterekkel rendelkezô Macintosh-sal kell rendelkeznünk:
CPU: 300 MHz vagy nagyobb G3/G4 asztali gép vagy PowerBook G3, iMac DV+/SE, iBook SE
OS: Mac OS 9.04
RAM: 64 MB
Monitor: 800 x 600 pixel felbontás
Interfész: Beépített FireWire/1394 kapu
Szoftver: DV videószerkesztô szoftver

A készülék csatlakozási lehetôségei:
DV Be/Ki:
Jel: DV 1394
Csatlakozó: 6 tűs 1394/iLink/FireWire
Analóg bemenetek:
Composite videó: NTSC (525/60), PAL (625/50)
S-Videó: S-Videó (Y/C)
Audió bemenet: Sztereó vonal bemenet
Analóg kimenetek:
Composite videó: NTSC (525/60), PAL (625/50)
S-Videó: S-Videó (Y/C)
Audió kimenet: Sztereó vonal kimenet
Tömörítés: DV formátum 25 Mbps


UltraTek/66 ATA RAID kártya

Azt hiszem mindenkinek eszébe jutott már, aki közelebbi ismeretségbe került szerverekkel vagy gyors elérést igénylô alkalmazásokkal, hogy milyen jó is lenne az SCSI RAID-ekhez hasonló, de fele annyiba kerülô, IDE merevlemezekbôl felépülô RAID megoldás.

Nos, ebben az esetben, a már jól ismert VST Technologies lepett meg minket valami finomsággal. A cég által piacra dobott UltraTek/66 ultra ATA kontroller kártya lehetôvé teszi, hogy a jelenleg leggyorsabb Ultra-ATA/66-os merevlemezeket, belsô RAID megoldásként használjuk az Apple G4-es és G3-as számítógépekkel. A gyártó szerint ez a konfiguráció akár 50%-kal gyorsabb lehet a G4-es saját belsô Ultra-ATA merevlemezénél. A kártya és a vele szállított SoftRAID szoftver által biztosított adatátvitel a G3-asoknál a 35 MB/sec írási és 45 MB/sec olvasási, míg a G4-eseknél a 48 MB/sec írási és 65 MB/sec olvasási sebességet is elérheti, amennyiben csak két merevlemezt használunk. Azonban ezt a teljesítményt csupán egy Ultra2 SCSI megoldás feléért kínálja. Ami ugye nem mindegy!

A konfiguráció kiváló költségtakarékos megoldást jelenthet számos alkalmazás esetében. Ilyenek például a szerverek, adatbázisok, PhotoShop, vagy audió-, videóeditáló alkalmazások.

A megoldás támogatja a 0-ás és az 1-es RAID-et is, tehát tükrözni illetve összefűzni is lehet a kiválasztott merevlemezeket.

A szükséges hárdverek illetve az operációs rendszer az Apple G3, G4 és a Mac OS 8.6 vagy ennél késôbbi kiadás. A kártya illetve a szoftver lekezel minden IDE/ATAPI perifériát és sok más konkurens megoldással szemben ezekrôl a perifériákról boot-olni is lehet!

Egyszerre 4 eszközt akaszthatunk a kártyára, de természetesen két merevlemezzel tudjuk a legjobb teljesítményt elérni.

Automatikusan felismeri és konfigurálja a különbözô meghajtótípusokat, felismeri és támogatja az UltraDMA adatátviteli módot. Ezenkívül képes megkülönböztetni 80-wire/40-pin és a 40-wire/40-pin IDE kábeleket. Az UltraTek/66 kártya felületén egy flash ROM található, mely egyszerűvé és olcsóvá teszi az esetleges késôbbi FirmWare frissítéseket.

A telepítés is nagyon egyszerűen hangzik. Elôször fel kell telepíteni a Macintosh-ra a SoftRAID szoftvert, kikapcsolni a gépet, installálni a PCI-os UltraTek/66 kártyát majd beszerelni és csatlakoztatni a használni kívánt eszközöket. Az újraindítás után már minden megy magától, csak a kívánt paramétereket kell beállítani a SoftRAID-ben.


Abonyi Péter
www.macabc.hu

A lap tetejére