E-mailCímlap

Vissza


FigyelNet érdemel ...

2400 mérföld ...

Digitális fényképező...

Kreatív Apple

6 website grafikusoknak

A színkezelés ...

Almalap vacsora

Fireworks 4

Melissa visszatért

Új iMac modellek

Váltás folyamatban

DynaMO

Kütyü

AppleNews

 


Fireworks 4 – újdonságok tűzijátéka


Az Adobe és a Macromedia nem igazán puszipajtások: olyan megvetéssel viseltetnek egymás iránt, amilyet csak politikusok és rivális futballcsapatok között tapasztalhatunk. A Macromedia Fireworks 4 megjelenésével ez a rivalizálás csak fokozódni fog. A Macromedia kiadványa egy sereg olyan újdonsággal dicsekedhet – az automatikus JavaScript generálástól az Adobe Photoshoppal való nagyobb kompatibilitásig –, amelyek az újoncoknak és a grafikus-zseniknek egyaránt kedvükre lesznek.

Újratervezték a felhasználói felületet, hogy egységesebb képet mutasson a Macromedia más termékeivel, például a Dreamweaverrel és a Flash-sel. A professzionális webtervezôk hasonló kezelôfelületet alakíthatnak ki és azonos parancsokat alkalmazhatnak a Macromedia Flash, FreeHand, Dreamweaver és Fireworks programokban. A billentyűkombinációk, eszközpaletták, színkiválasztó modellek, plusz az eszközök és menüpontok egy része egységes ezekben az alkalmazásokban, a leggyakrabban használt eszközöket pedig egy indítósáv teszi gyorsabban elérhetôvé.

Ezen felül a Fireworks 4 oda-vissza kompatibilis táblázatszerkesztési környezetet tartalmaz, amely megkönnyíti a grafikusok és a HTML programozók együttműködését. Ennek segítségével a tervezôk átadhatják felszeletelt képeiket a programozóknak, akik Dreamweaverben interaktívvá alakíthatják a képszeleteket. Ezután a programozók visszaküldhetik az egészet a tervezônek, aki Fireworksben tovább szerkesztheti a képet anélkül, hogy a kódokat ezzel felülírná.

A Fireworks 4 a JavaScriptek elkészítését is hihetetlen módon megkönnyíti. A Fireworks segítségével a JavaScriptet nem ismerô felhasználók is megoldhatnak egyszerű JavaScriptes feladatokat – mint például rolloverek és pop-up menük készítése – anélkül, hogy meg kellene írniuk magát a scriptet. Az elôbukkanó menük készítéséhez a tervezôknek egy Pop-up Menu Creator áll rendelkezésükre, amelyben meghatározhatják a menü tartalmát és kinézetét, a kód megírását pedig rábízhatják a Fireworks-re. Sôt, a rollovereket sem kell többé a Behaviors panelben összeeszkábálni, hanem a képek áthúzásával létrehozhatók és szerkeszthetôk.

A Fireworks egy másik újdonsága a grafikusokat célozza meg: az eredeti Photoshop fájlok – amelyek régóta grafikai szabványnak számítanak – immár szabadon importálhatók és exportálhatók. (Bár a Fireworks jobb az exportálásban, mint az importálásban.) A közös projecten dolgozó tervezôk díjazni fogják, hogy a Fireworksben készült szövegek, rétegek, effektek és maszkok Photoshopban is szerkeszthetôk.

Ugyan a Flash hamarosan feledésbe taszítja majd az animált GIF-eket, sok tervezô még mindig szeret velük dolgozni. A Fireworks 4 elképesztôen megkönnyíti az egyszerű animációk képkockáról-képkockára történô elkészítését. A képek átméretezéséhez, mozgatásához, forgatásához és elhalványításához módosíthatjuk az egyes képkockák tartalmát is, de változtathatjuk az Object Inspector több képkockára vonatkozó beállításait is.

A műveletcsoportokkal való munka is jócskán egyszerűsödött a Fireworks 4-ben. Az egyszerű kezelôfelülettel még az új felhasználóknak sem okozhat gondot a parancssorok létrehozása – az Export, Scale, Find, Replace, Rename, vagy Commands parancsok tetszôleges sorba rendezése. A továbbfejlesztett export varázslónak hála, a Fireworks 4-ben az exportálás beállítása is gyerekjáték. A varázsló anélkül vezeti át az újoncokat a JavaScript parancsok és HTML fájlok létrehozásának útvesztôjén, hogy akár csak egyetlen sor kód kerülne a szemük elé.

Végül, de nem utolsó sorban, a Fireworks 4 lehetôvé teszi a szelektív JPEG tömörítést is: a kép különbözô részeit mostantól különbözô mértékben tömöríthetjük. Így a képek lényeges része éles és tiszta maradhat, míg a hátteret a fájl méretének csökkentése céljából nagyobb mértékben is tömöríthetjük.


Mathew Honan


A lap tetejére