E-mailCímlap

Vissza


FigyelNet érdemel ...

2400 mérföld ...

Digitális fényképező...

Kreatív Apple

6 website grafikusoknak

A színkezelés ...

Almalap vacsora

Fireworks 4

Melissa visszatért

Új iMac modellek

Váltás folyamatban

DynaMO

Kütyü

AppleNews

 


2400 mérföld az Antarktiszon átBancroft és Arnesen 3800 kilométert tett meg sítalpakon Drinning Maud-földtôl a McMurdo Kutatóállomásig átszelve a Déli-sarkvidéket.

Amikor történetünk két fôhôse – két hölgy – november 1-én nekivágott 3800 km-es Antarktiszt átszelô sítúrájának, a Déli-sarkon éppen nyár volt. Az átlaghômérséklet –60şC helyett csak –34şC volt.

Mind az amerikai Ann Bancroft, mind a norvég Liv Arnesen korábban tanárként dolgozott – ma a világ legkiválóbb sarkkutatói közé tartoznak. Úgy tervezték, több mint 3 hónapot a jégbe fagyott kontinens átszelésével töltenek, 160 km/h sebességű széllökésekkel szállnak szembe sítalpaikon – a végtelen fehérségen át útjuk a tengerszintrôl több mint 3 ezer méterrel a tengerszint fölé vezet és vissza.

Mit vittek magukkal mázsás szánjaikon? Szöveges üzenet-átviteli eszközöket, egy Canon digitális videokamerát, és egy PowerBook-ot, amelyek – Bancroft szavaival élve – arra szolgálnak, hogy általuk „magukkal vigyék a gyerekeket.”

Valóra váltott álom


Ann Bancroft (balra) és Liv Arnesen, az elsô csak nôkbôl álló Antarktisz-expedíció tagjai.

A Minneapolis-i székhelyű yourexpedition.com által támogatott expedíció „jó alkalom arra – meséli Bancroft –, hogy az álmokról beszélgessünk a kisiskolásokkal. Nem akarom elveszíteni azt az érzést, amelyet 12 éves koromban éreztem: a tudatot, hogy szeretem, amit csinálok. Lehet nagyon keményen dolgozni a munka élvezetének elvesztése nélkül is. A lényeg: „azt tedd, amit a szíved diktál.”

Ann Bancroft álmait követve eljutott a Föld legzordabb tájaira és felkerült az amerikai nôk dicsôségtáblájára. Ô volt az elsô nô, aki a jégmezôkön átkelve elérte mind az Északi-, mind a Déli-sarkot – 1986-ban Bancroft 1600 kilométert tett meg kutyaszánon Kanada északnyugati részétôl az Északi-sarkig, mint a Steger Nemzetközi Sarkexpedíció egyetlen nôi tagja.

Arnesen akkor került az újságok címlapjára, amikor 1994-ben 1200 kilométert síelt egyedül a Déli-sarkig. De vezetett ô már nôi expedíciót Grönland jégtakaróján át, Tibetbe és Nepálba, valamint megmászta a Mount Everest északi oldalát is.

Globális osztályterem


Hogy útjuk során folyamatosan tarthassák a kapcsolatot az egész világ diákjaival, Bancroft és Arnesen szöveges üzenet-átviteli eszközeik segítségével naponta küldtek helyzetjelentést támogatóiknak – tôlük majdnem 15 ezer kilométernyire – a yourexpedition.com-ra. A PowerBook-ot és a Canon digitális kamerát pedig – amelyek sarkvidéki körülmények között is működôképesek – arra használták, hogy hósivatagi élményeiket megörökítsék és a felvételeket továbbítsák diákjaiknak, akik a www.yourexpedition.com címen követhették figyelemmel az expedíciót.

Az elkészült videofelvételeket Bancroft és Arnesen FireWire-ön át betöltötte a PowerBookba, és a Final Cut Pro segítségével QuickTime-ba exportálta. Ezután már csak rá kellett húzniuk a fájlt egy AppleScript program ikonjára, amelyet John Tuttle, a yourexpedition.com műszaki vezetôje írt. A program rövid minifilmekre bontja fel a videót, amelyek azután a déli-sarki kutatóállomásokról – kutatóállomásokról a Fimbul-jégen Drinning Maud-földön, az Amundsen-Scott kutatóállomásról a Déli-sarkon és a McMurdo Kutatóállomásról a Ross-jégen – műholdon keresztül könnyedén a Föld bármely pontjára sugározhatók.

Amikor a minifilmek elérik a yourexpedition.com-ot, egy másik AppleScript program újra összeállítja a videót – Internetre készen, eredeti formájában. „Csak Mac-en dolgozunk – mondja Tuttle –, mert így sokkal többre vagyunk képesek sokkal kevesebb fáradság és fejfájás árán. A történetre akartunk koncentrálni, nem arra, hogyan mondjuk el, és ehhez az Apple termékek és a Mac-es szoftverek képességeire volt szükségünk.”

A tanítóknak a tanulókért

A Bancroft Arnesen Expedíció az általános iskolai tanítókat is szeretné elérni szerte a világon – ingyenes tananyagot biztosít számukra, amelyet a Nemzeti Egészségnevelési Központtal közösen dolgoztak ki. A yourexpedition.com-on és az Apple Learning Interchange-en keresztül elérhetô tananyag az életre próbál nevelni és különbözô projekteket tartalmaz a tudományok, a nyelvművelés, a művészet, az egészségnevelés, a társadalomtudományok, a földrajz, a matematika, a történelem és a testnevelés körébôl.

Hosszú búcsú a hosszú út elôtt

Ann Bancroft és Liv Arnesen négy napos „búcsúbulija” október 19-én kezdôdött Cape Townban, Dél-Afrikában. Az Apple technológiája által támogatott búcsúzkodás egy sor különleges eseményt, kiállítást és iskolalátogatásokat foglalt magában, ráadásul a résztvevôknek arra is volt lehetôségük, hogy QuickTime klipeket és digitális képeslapokat küldjenek haza. További részletek a búcsúról: www.yourexpedition.com.

Félúton

Még a műholdas telefon recsegésén át is hallani Ann Bancroft sarkkutató hangján, milyen fáradt mégis milyen boldog. 64 napot töltöttek a végeláthatatlan jégmezôn: 2000 km jégvitorlázás és síelés után Bancroft és Liv Arnesen megérkeztek mázsás szánjaikat húzva a Déli-sarkra az Amundsen–Scott Kutatóállomásra.

Új-zélandi idô szerint 2001. január 16-án, kedden, délután 4 órakor ért el a két kutató útjuk feléhez, az Antarktiszt átszelô elsô nôi expedíció pszichológiai felezôpontjához.

A jégvitorlázást lehetetlenné tevô szélcsend ellenére – amely igencsak lelassítja az elôrehaladásukat – Ann és Liv jó hangulatban érkeztek a Déli-sarkra, és már alig várták, hogy folytathassák vándorlásukat.

Bár a két nô egyedül járta a jégmezôket, több ezer diák és „foteles-felfedezô” kísérte figyelemmel az útjukat a http://www.yourexpedition.com oldalon, amely naponta újabb híreket, videókat és háttér-információkat közölt a jeges kontinensrôl. Ezen felül az Apple Learning Interchange – egy tanároknak szóló forrás-site – az expedícióhoz kapcsolódó tananyagot tett közzé.

A PowerBook is utazik


A Canon digitális videokamera és a PowerBook, amelyeket Bancroft és Arnesen multimédiás beszámolóikhoz használt, hasznos útitársnak bizonyultak. „Hoztunk magunkkal egy PowerBook-ot – jegyezte meg Bancroft az egyik műholdas telefonbeszélgetés során –, rákapcsoltuk a napelemre, és még ebben a kevés kis fényben is feltöltôdött.”

Bancroft hálózsákjába csomagolva a PowerBook is velük utazik a szánon. Az expedíció fôhadiszállásán, Minneapolis-ban a nyers videó- és hangfelvételeket a Final Cut Pro segítségével megvágják, szerkesztik, és QuickTime video- és hangklipek formájában felteszik a webre.

„Be kell vallanom – teszi hozzá Bancroft –, a PowerBook folyton újabb és újabb meglepetésekkel szolgál. Két napja felborult a szánom, engem meg csak úgy Mary Poppins módra felkapott a szél. Több mint másfél méternyire emelkedtem, a PowerBook-ot is vonszolva magam után. Jónéhányszor alaposan összeráztuk már, de még mindig remekül működik. Hát nem csodálatos?”

125 km 14 óra alatt


Ha a körülmények lehetôvé teszik, a kutatók sílécen vitorlázva haladnak elôre.

Az út elsô fele, amely 2000 november 13-án vette kezdetét, „sokkal nehezebbnek bizonyult, mint gondoltuk” – meséli Bancroft. Ennek ellenére töretlen a sarkkutatók lelkesedése. Lenyűgözte ôket az ezerszínű ég és – Bancroft szavaival élve – „az idegôrlô csend, amely erre a kietlen tájra jellemzô.”

De szélcsendes napok, vállsérülések, a felszerelés megrongálódása, gleccserszakadékok, hóviharok és hófúvások lassították a haladásukat. Újév napján – bár aznapra tervezték az érkezést – Bancroftot és Arnesent még két hét választotta el a Déli-sarktól. Gondosan adagolva az ételt és az üzemanyagot, az utolsó pár napon lankadatlan optimizmussal csokoládén és granulaszeleteken tengôdve meneteltek elôre. De akkor – céljuktól mindössze 160 km-re – a szél végre megkegyelmezett nekik. A két nô mázsás szánjaikat húzva 14 óra alatt elképesztô maratoni távot, 125 km-t tett meg sítalpaikon jégvitorlázva.

„Kivételes nap volt – jegyzi meg Bancroft, – Varázslatos. Az egész nap mesébe illô volt.”

A következô állomás: McMurdo

Miután az Amundsen–Scott kutatóállomáson magukhoz vették a repülôvel odaszállított élelmet és felszerelést, Bancroft és Arnesen elindult következô állomásuk felé: a 1500 km-re levô McMurdo Kutatóállomásra a Ross-jégen. Elôször átsívitorláztak a Titan Dome-on – expedíciójuk legmagasabb, 3048 méterrel a tengerszint fölött található pontján – majd le a Shackleton gleccseren. Ezután már csak a Ross-jégen kellett keresztülvonszolniuk szánjaikat, hogy még február vége elôtt vándorútjuk végére érjenek, mielôtt a fagyos kontinensen beköszönt a téli sötétség.

Gyermekkorában Bancroftot és Arnesent egyaránt elbűvölte Sir Ernest Shackleton legendás Antarktisz-expedíciója. De útjuk során a két nônek olyan kihívással kell szembenéznie, amelyrôl Shackleton még csak nem is álmodhatott: napi 16 órás síelés után Bancroft és Arnesen rendszeresen leültek, hogy megosszák gondolataikat a világ diákjaival.


Almalap
almalap@mail.datanet.hu


A lap tetejére