E-mailCímlap

Vissza


ViaVoice Mac OS X-re


A Nap hajtotta repülőgép

Élethű vízfesték eszközök

Hogyan ... az iMovie-ba?

Jobsnak tetszik az új Office

Digitális fényképezőgépek

Magyar oktatási szoftverek

DVD-írók

A Treo kommunikátor

A legújabb DV kamerák

A Corel és a Bryce 5

Itt az új AirPort! 


ViaVoice Mac OS X-re


Az 1986-os "Star Trek IV: The Voyage Home" című film egyik jelenetében a főmérnök Scotty visszafelé utazik az időben és megpróbál egy régi Macintosh-sal elboldogulni. Az egeret mikrofonnak nézve, szóbeli parancsot ad ki az egérbe-és természetesen semmi sem történik. Ha az Enterprise űrhajó 2001-ben landolt volna, Scotty bizonyára sikerrel jár-az IBM új beszéd-felismerő szoftverével, a ViaVoice for Mac OS X-zel.

A legfrissebb változat, a ViaVoice Mac OS X-re, az elegáns Aqua tervezést és érzést adja vissza és egy sor olyan új jellemzőt sorakoztat fel, melyeket csakis a Mac OS X felhasználók élvezhetnek. Egészen egyszerűen a ViaVoice for Mac OS X olyan magasságokba viszi Önt, ahol még beszéd-felismerő szoftver sohasem járt.

Több alkalmazással együttműködik

A ViaVoice így működik: Ön beszél, a program pedig leírja. Ön a normál beszédhangját használhatja a szöveg alkalmazásokba való bediktálásához, egy USB mikrofonon keresztül. Míg a program korábbi változatai csak meglehetősen korlátozott számú szöveges alkalmazással voltak képesek együttműködni, addig a ViaVoice for Mac OS X gyakorlatilag bármelyik Mac OS X alkalmazással működik.

Ám ez nem minden: az egyszerű hangparancsok lefordításával a ViaVoice for Mac OS X az íróasztal rendbentartásában is segít. Alkalmazásokat nyithat meg és csukhat, vagy akár a világhálón is barangolhat: csak megnyitja az Internet Explorer-t és Kedvencek listájáról válogathat. Ha valaha új parancsokat akar készíteni és hozzáadni a Mac kiterjedt repertoárjához, akkor ezt AppleScript-ek írásával-vagy diktálásával-nagyon egyszerűen megteheti.

Könnyen megtanulható

Könnyen beállíthatónak és megtanulhatónak fogja találni a ViaVoice-ot. Beépített Beállítási kalauza végigvezeti Önt minden egyes lépésen, egy sor könnyen követhető utasítással és gyakorlattal pedig percek alatt működőképes lehet a program.

A Beállítási kalauz először leteszteli az Ön mikrofon szintjeit, majd felkéri néhány bekezdés hangos felolvasására. Ez a lépés Önre szabja a ViaVoice-ot, így lesz a program képes rá, hogy megértse az Ön által kiejtett szavakat. A Mac OS X architektúra alapjaként szolgáló többfeladatúsági képesség révén a ViaVoice for Mac OS X még ugyanakkor feldolgozza az Ön beszédét, mialatt Ön beolvassa a minta bekezdéseket, amely felgyorsítja a beállítás idejét. Gyakorlatilag Ön 15 perc elteltével elkezdheti a szövegek bediktálását a különböző alkalmazásokba.

Megtalálni a helyes kifejezést

A korábbi beépített szótárak kétszeresére nőtt mostani szótár, illetve az extra szakszótárak (számítástechnika, üzlet és pénzügyek) segítségével a ViaVoice for Mac OS X hatalmas mennyiségű szót ismer fel, meglepően nagy pontossággal. Új szavakat is hozzáadhat szótárához munka közben. Vagy, ha úgy akarja, az Ön utasítására a ViaVoice automatikusan végigszkenneli az Ön dokumentumait az Ön által rendszeresen használt szavak kikereséséhez.

A ViaVoice fejlett nyelvi modell alapján határozza meg, hogy mi is volt a szó, amit Ön használt. A program elemzi, hogy Ön mit mond egy adott szó előtt és után, s megnézi annak a valószínűségét, hogy ez a szó megjelenjen bármely másik két szó között. Ennek a technológiának a használatával a ViaVoice meg tud olyan szavakat különböztetni, mint a "to", a "too" és a "two", vagy a "there", a "they're" és a "their" például (ezek az angolban majdnem egyformán ejtendők). A beszéd-felismerés sebessége függ az Ön processzorának sebességétől és processzorai számától, ám még egy G3-as PowerBook használatával is (a ViaVoice for Mac OS X G4-re van optimalizálva), a diktálás utáni megjelenéshez szükséges idő meglepően rövid volt.

Ha javítania kell diktálás közben, a ViaVoice-ban könnyen elvégezhetők a szerkesztések is: szóbeli parancsokkal húzhat ki szöveget, vághat, másolhat vagy szúrhat be, illetve érvénytelenítheti az utolsó parancsot.

Termelékenységi plusz

Nem nehéz elképzelni, mennyivel termelékenyebbé tehet a ViaVoice bárkit, aki lassan gépel. De még a legprofibban gépelők is előnyét élvezhetik, mivel kevés ember tud olyan gyorsan gépelni, mint amilyen gyorsan beszél. Nem is beszélve arról, hogy hány megfáradt ujj és ín pihenhet így végre egy kicsit. A termelékenységi előnyök mellett persze fontos még a teljesen szabad munka elégedettsége is. Képzelje csak el, hogy egy hintaágyban ül, PowerBook-jával vagy iBook-jával és a ViaVoice segítségével nyitja meg e-mail programját majd bediktálja üzeneteit. Ezután, AirPort kapcsolata és ViaVoice parancsai segítségével csak kimond néhány szót és az e-mail már száguld is a címzettek felé. Mindezt egyetlen billentyű leütése nélkül, onnan, ahol csak akarja. Nem túl régen ez még a sci-fi birodalmába tartozott. Ám, mára már szerencsére mindez valósággá vált.

Rendszer-követelmények

  • Power Mac G4 számítógép (javasolt) vagy 1998 augusztusa után bemutatott Power Mac G3 számítógép
  • Mac OS X 10.1 változat
  • 300 MHz-es G3 processzor vagy újabb
  • 192 MB RAM (256 MB RAM javasolt)
  • 600 MB szabad lemezhely
  • USB kapu
  • Audió kimeneti dugó vagy USB hangszórók
  • CD-ROM vagy DVD meghajtó


A ViaVoice for Mac OS X a szoftvert, egy felhasználói kézikönyvet és egy zajszűrős digitális USB headset mikrofont tartalmaz.


Nancy Eaton


A lap tetejére