E-mailCímlap

Vissza


ViaVoice Mac OS X-re

A Nap hajtotta repülőgép

Élethű vízfesték eszközök

Hogyan ... az iMovie-ba?

Jobsnak tetszik az új Office

Digitális fényképezőgépek

Magyar oktatási szoftverek

DVD-írók


A Treo kommunikátor

A legújabb DV kamerák

A Corel és a Bryce 5

Itt az új AirPort! 


DVD-írók - Hat külső FireWire-os SuperDrive eszköz


Felejtse el a CD írókat. Napjaink preferált optikai meghajtója a DVD-író, amellyel olyan videó lemezek készíthetőek, melyek a legtöbb otthoni DVD lejátszóban is miködnek. A Mac OS X 10.1-gyel pedig a DVD-író akár állományok biztonsági másolatainak készítésére is használható, a Finder-en keresztül. És természetesen hagyományos CD-k írására is használható a DVD-író.

A DVD-írási divat akkor kezdődött, amikor az Apple belerakta csúcsmodell Power Mac G4-eibe a SuperDrive-ot. A Pioneer által tervezett és épített SuperDrive-ot a két csúcsmodell G4 rendszer tartalmazza ma.

Ám Önnek nem kell új asztali Mac-et vennie, ha DVD-íróra vágyik. Számos gyártó forgalmaz ma már olyan külső meghajtókat, melyek ugyanezt a Pioneer technológiát tartalmazzák és FireWire-ön keresztül kapcsolódnak a Mac vagy Windows számítógépekhez. Habár ezeket nem SuperDrive-nak nevezik, azért ezek szuper kis meghajtók!

A DVD Studio Pro 979MB-os DVD mozit készített, amely 24 perc hosszú. A Toast egy 690MB-os mappát írt meg CD-R és DVD-R médiára. Az MP3 kódolást egy audió CD sávval teszteltük, amely 9 perc 25 mp hosszú volt és az iTunes eyígtségével konvertáltuk át, 160kbps sebességen.

A Macworld laborja hat külső DVD-írót tesztelt: a DVD-R/RW+CD-RW FireWire Pro2-t az APS Tech-től, a DVD Revo-t a CD Cyclone-tól, a ClubMac FireWire DVD-R/RW-t a ClubMac-től, a Boa FireWire DVD-R/RW-t az EZQuest-től, a LaCie DVD/CD Rewritable Drive-ot a LaCie-től, illetve a Que Fire DVDBurner Pro-t a QPS-től. Bár stopperünk azt mutatta, hogy a meghajtók gyakorlatilag egyformák, azért egyéb dolgokban különböznek egymástól, így például árukban, külső kinézetükben és a hozzájuk adott szoftverek tekintetében. A 699 dolláros QPS Que Fire DVDBurner Pro tinik érték és tervezés legjobb keverékének, míg a CD CyClone 1.049 dolláros DVD Revo-ja túl drága és nem képes lejátszani otthoni használatra szánt DVD videó lemezeket.

Gyors írás

Azt vártuk, hogy a hat meghajtó körülbelül egyformán teljesít majd és így is lett: tesztjeinkben minden meghajtó a versenytársakéhoz képest csupán 1-2 másodperces eltérést mutatott.

Az egyetlen kivétel egy eredeti SuperDrive volt, melyet csak az összehasonlítás kedvéért teszteltünk. A DVD-író tesztekben ez csak fele olyan gyors volt, mint az újabb eszközök. Ezt a lassúságot az általunk a teszteléshez használt média fajtája okozta. A korai SuperDrive-ok a dupla-sebességes DVD-írást csak három médiamárka esetében támogatják: az Apple, a Pioneer és a Verbatim esetében. Egyéb márkák használatakor-mi Mitsui-t használtunk-a régebbi SuperDrive-ok lemennek egyszeres sebességi DVD-írásra.

A Pioneer azóta változtatott ezen a gondon, így a Firmware 1.44 változatot vagy újabbat tartalmazó eszközök már széles köri médiák esetében támogatják a dupla-sebességi írást. Ígyhát az Apple-nek nem áll szándékában firmware frissítést kiadni SuperDrive vásárlói számára.

Szép külső

Mindegyik DVD-író egyedi tervezéssel bír és ezek közül néhány mutatósabb, mint a többi. A QPS Que Fire DVDBurner Pro viszi el a pálmát méret tekintetében-külső háza alig nagyobb, mint maga a szerkezet, mely benne ül, s mivel a meghajtó külső tápegységet használ, miködését nem kíséri hangos ventillátor zúgás. A Que Fire drive ugyancsak kisméreti házban foglal helyet.

A DVD Revo ugyancsak külső tápegységgel rendelkezik, ám a többi négy masina belsővel, mely ventillátort is tartalmaz. A leghalkabb ezek közül az EZQuest Boa-ja, mely szilárd, fémes házban helyezkedik el. A FireWire Pro2 viszi el a "rút kiskacsa" címet nem túl kellemes, bézs színi házával.

A ClubMac FireWire, a Boa FireWire és a DVD Revo hátoldali audió kimeneti dugókat is tartalmaz. Bár nem feltétlenül szükségesek-a hang a Mac audió berendezésein keresztül is hallható-az audió dugók azért nagyobb rugalmasságot biztosítanak, ha külső hangszórókhoz kapcsolja őket.

Írhat, de nem szerkeszthet

Mindegyik tesztelt meghajtó miködik az Apple DVD Studio Pro és iTunes szoftvereivel is. Ugyancsak írtunk DVD-ket a Mac OS X 10.1 Finder-e segítségével is.

Minden meghajtó, kivéve a ClubMac modell, tartalmaz szoftvert is az íráshoz; sajnos a LaCie és az APS meghajtók csak a Windows szoftvert tartalmazzák. A legjobb szoftvercsomagot a DVD Revo mellé kapjuk, melyben Windows szoftver és a Roxio Toast 5 Titanium-a van benne. A Que Fire DVDBurner Pro Windows szoftvert és Toast 5 Lite-ot kínál.

Olyan DVD-k készítéséhez, melyek egy hagyományos lejátszóban is használhatók, szükségünk van szerkesztő szoftverre is, a menük készítéséhez és a videó MPEG formátumba való kódolásához. A néhány meghajtót kísérő Windows szoftver egyszeri szerkesztő eszközöket is tartalmaz, ám egyik meghajtóhoz sem kapunk Mac szerkesztő szoftvert. Hacsak az Apple nem rukkol elő egy egyedülálló iDVD változattal, mely támogatja a külső cégek DVD-íróit, kénytelenek leszünk a meglehetősen drága DVD Studio Pro-t használni a szerkesztéshez.

Az ezekben a meghajtókban található Pioneer mechanizmus képes az otthoni használatra szánt DVD-ket is lejátszani. Ám a CD CyClone DVD Revo-ja nem tud megbirkózni az olyan DVD-kkel, melyek egyes földrajzi régiók szerint vannak lekódolva, mint a legtöbb otthoni DVD is. A CD CyClone tervezi egy olyan szoftverfrissítés kiadását, mely orvosolja ezt a gondot.

Vásárlási tanács

Az egyetlen meghajtó, melyet nem tudunk megvételre javasolni, a CD CyClone DVD Revo-ja-elég drága és nem képes a hagyományos, otthoni használatra szánt DVD-ket lejátszani. A többi öt közül a QPS Que Fire DVDBurner Pro kínálja érték és teljesítmény viszonyának legjobb keverékét. 699 dolláros ára a legalacsonyabb az öt közül, kisméreti doboza vonzó pluszt jelent, a hozzá kapott szoftvercsomag pedig jó-habár a komolyabb felhasználók esetleg a Toast 5 Titanium teljes változatára vágynának.

DV írók összehasonlítása
Cég Termék Kb. ár OS komp. Előny Hátrány
APS Tech DVD-R/RW+CD-RW FireWire Pro2 890 dollár Mac OS 9, Mac OS X Windows író és szerkesztő szoftvert tartalmaz nincs hozzá Mac szoftver, zajos ventillátor, bézs ház
CD CyClone DVD Revo 1 049 dollár Mac OS 9, Mac OS X Toast 5 Titanium és Windows szoftvert tartalmaz* nincs ventillátora, drága, otthoni DVD-ket nem tud lejátszani
ClubMac ClubMac FireWire DVD-R/RW 699, 749 dollár Toast Titaniummal, 859 dollár Toast 5 Titanium-mal Mac OS 9, Mac OS X legolcsóbb tesztelt meghajtó nincs hozzá szoftver, túl nagy ház, zajos ventillátor
EZQuest Boa FireWire DVD-R/RW 799 dollár Toast Lite-tal Mac OS 9, Mac OS X szilárd házkidolgozás, Windows és Toast 5 Titanium szoftverrel* kicsit zajos ventillátor, gyér dokumentáció
LaCie LaCie DVD/CD Rewritable Drive 889 dollár Mac OS 9, Mac OS X Windows író és szerkesztő szoftverrel nincs Mac szoftvere, zajos ventillátor
QPS Que Fire DVDBurner Pro (*) 749 dollár Mac OS 9, Mac OS X Toast 5 Lite és Windows szoftvert tartalmaz*; legkisebb ház; nincs ventillátora nincs Mac DVD-szerkesztő szoftvere
* A kapcsolt szoftver nem fut Mac OS X alatt.


Jim Heid


A lap tetejére