E-mailCímlap

Vissza


ViaVoice Mac OS X-re

A Nap hajtotta repülőgép

Élethű vízfesték eszközök

Hogyan ... az iMovie-ba?

Jobsnak tetszik az új Office

Digitális fényképezőgépek


Magyar oktatási szoftverek

DVD-írók

A Treo kommunikátor

A legújabb DV kamerák

A Corel és a Bryce 5

Itt az új AirPort! 


Csúcsmodell digitális fényképezőgépek


Cikkünk egy, a Számítástechnika lapban megjelent teszt alapján készült, melyben tizenegy digitális fényképezőgép került összehasonlításra. A mellékelt táblázatban megtalálhatók az összes tesztelt gép jellemzői, ám mi itt most csak az általunk is használt és javasolt Konica gép jellemzőire térünk ki bővebben.

A digitális fényképezés megjelenésekor rövid időn belül egyre-másra jöttek ki, a korábban a fényképezéstől távolálló cégek, saját digitális fényképezőgépükkel. Sok minden szabványosodott-így például a tárolók és használatuk (DCF), a nyomtatás-vezérlés (DPOF) vagy egyéb szolgáltatások. Vannak alapszolgáltatások, amelyek mára már a legtöbb gépben benne vannak, ezzel együtt a választék még ma is sokszíni és nagyon széles. A CCD-k képpontszáma egyre növekszik, de a kisebbeket is gyártják, így sok fényképezőgép kapható az egy és két megapixeles kategóriában is. Ez a technika azonban nem jutott még el arra a pontra, hogy kiderüljön, melyik megoldás állta ki az idő és a felhasználók próbáját.

Nézzük hát a Konica versenyzőjét közelebbről is!

Konica Revio

Egy kis ékszerdoboz. A hatalmas fényképezőgépek után ez a masina egy pehelykönnyi-talán még női kezekbe is kicsiny játékszer. Ezzel együtt pofonegyszeri a kezelése, a gépkönyvet elő sem kell venni. Átlátható, egyszeri gép. Bekapcsolása után, ha felvétel állásban van a kicsiny beállító karocska, akkor kiemelkedik az objektív, azaz két csövecske. Kitolódásakor az objektívet védő lemezkék szétnyílnak és már lehet is fotózni. A fényképezendő téma a kisméreti (1,5 hüvelykes) kijelzőn, vagy az optikai keresőn nézegethető. Ha az elsütőgomb félig való lenyomásakor az automatikus élességállító sikeresen beállítja az objektívet és a vezérlést, akkor folyamatos zöld fény világít. Ekkor éles kép készül. Ha ez a fény villog, akkor is engedélyezi a gép az expozíciót, de ekkor már nincs garancia arra, hogy az SD kártyára technikailag tökéletes kép kerül. Az SD kártya ajtaját először kinyitva, a gép a kártyát egy méternyire kirepítette. Tehát Önök gondosabban járjanak el, mert ha behelyezéskor nem pattintjuk be teljesen, akkor az ajtócska tartja a helyén a kártyát és nyitásakor önvédelmi fegyverként viselkedik. A gépben van vaku is, a szokásos beállítási lehetőségekkel, időzítő, megvilágítás eltolás. Nincs viszont benne sok olyan kallantyú és szolgáltatás, amelyet a nagyobb térfogatú és tömegi társak nyújtanak: kézi beállítások (kivéve az élesség állítást), többféle program, sorozatfelvétel, az optikai kereső állíthatósága, illetve a kijelző sem hajtogatható. Ezzel szemben a kis felületen elhelyezett, kisszámú gomb kézreálló és mellényomás nélkül kezelhető. Itt a tervezők kompromisszuma a kis tömeg és méret felé mozdult el, ezzel a profi fotósok helyett a fényképezést inkább a könnyen alkalmazható technika szintjén igénylőket célozták meg. Egy külföldi úton, ahol sok időnk nincsen az egymás után felbukkanó nevezetességek megörökítésére, ez a gép a csúcs lehet. Befér a zakózsebbe és ezzel együtt 3,1 megapixeles képet készít. A masina táplálását egy lapos kis Lítium-ion cella biztosítja, ezt a fényképezőgéphez csatlakoztatható töltővel lehet felpumpálni. Az SD kártya olvasását a számítógép mellé költöztetett kiolvasóval oldotta meg a tervező, USB csatoló azonban nincs hozzá, de egy TV-kimenettel rendelkezik. Feleségeknek, barátnőknek kiváló ajándékl lehet, de ha csak mi szeretnénk használni, arra is jó, hogy állandóan a zsebünkben legyen, hiszen bármikor rátalálhatunk egy-egy érdekes témára.

Javaslat: ár-teljesítmény viszonya alapján érdemes beruháznunk egy ilyen kis gépbe, mert bőven megtérül.

A cikk a "Számítástechnika" cími lapban megjelent Krizsán György cikk felhasználásával készült. A Konica Revio gépről az InterIroda Kft.-től (250-3260) kaphat bővebb tájékoztatást.


A lap tetejére