E-mail











Címlap

Vissza


ViaVoice Mac OS X-re

A Nap hajtotta repülőgép

Élethű vízfesték eszközök


Hogyan ... az iMovie-ba?

Jobsnak tetszik az új Office

Digitális fényképezőgépek

Magyar oktatási szoftverek

DVD-írók

A Treo kommunikátor

A legújabb DV kamerák

A Corel és a Bryce 5

Itt az új AirPort!



 


Painter 7 - Élethű vízfesték eszközök


Az Adobe Photoshop valószínűleg napjaink legnépszerűbb képszerkesztő programja, ám ha festésről van szó, egyik program sem vetekedhet a Procreate Painter-ével, amely régóta büszkélkedik azzal a hírnévvel, hogy olyan eszköz, amely meggyőzően utánozza a valódi festmények és rajzoló eszközök kinézetét és élményét. A Painter 7 új, realisztikus vízfesték ecseteket tartalmaz régebbi jól bevált eszközei mellett, s ez a program első, teljesen Mac OS X kompatíbilis változata. Bár nagyon izgalmas, hogy egy kitűnő grafikus program futtatható a Mac OS X alatt is, ám a program teljesítménye miatt talán mégis jobb, ha újraindítjuk gépünket OS 9-ben.

Több ugyanabból

A 6. változat (2000 január) akkori tulajdonosa, a MetaCreations új, modern felhasználói felületet adott a Painter-nek-valódi előrelépés volt ez a korábbi hatalmas, képernyő- zabáló paletták után. A Procreate (a Corel egyik részlege) "Aquásította" a 7. változat felhasználói felületét az OS X felhasználók számára, ám a program általános kinézete nem sokat változott.

Ha még sosem használta a Painter-t azelőtt, a kezdet ijesztő lehet; el kell igazodni a paletta-által irányított programban, melyben többszáz eszköz áll rendelkezésre-ehhez bizony kell egy kis idő. Például a Painter 17 különböző ecsetet tartalmaz, mindegyik több variációban is létezik, melyek az ecset működését megváltoztatják. Továbbá, minden ecset változtatható paraméterekkel rendelkezik, melyekkel akár személyre szabott variációk is létrehozhatók.

Friss vízfesték színek

A Painter vízfesték ecsetekkel dolgozik már legelső megjelenése óta, ám a 7. változat teljesen újratervezett vízfesték motorral rendelkezik, amely megdöbbentően valósághű eredményeket képes produkálni. Az előző változatokban a vízfesték ecsetek egyetlen "nedves" felületre festettek a dokumentumban. Ez a réteg nedves maradt mindvégig-azaz az ecsetvonások kölcsönhatásba léphettek egymással-mindaddig, amíg Ön ki nem adta a "Száradás" (Dry) parancsot. A 7. változat esetében annyi nedves réteg hozható létre, amennyit csak akarunk. Az új vízfesték eszközökkel még a száraz eszközökkel készített képek is megváltoztathatók, ha a száraz rétegek tartalmát áthúzzuk olyan rétegekre, melyek nedvesek.

A valódi vízfestékek vízben feloldott festékpigment granulátumokból állnak. Ahogyan mozgatjuk az ecsetet a papíron, ezek a részecskék szétoszlanak az ecset által kicsepegtetett vízben, illetve a már a papíron lévő vízben és így egymással összekeveredhetnek a színek. A Painter 7 új vízfesték motorja ezt a folyamatot szimulálja és számos olyan új paramétert tartalmaz, melyekkel ellenőrizhető, hogy hogyan terüljön szét a víz a papíron, hogyan száradjon és párologjon el.

A vízfesték eszközök használatához egyszerűen csak meg kell fogni az egyik vízfesték ecsetet és elkezdeni festeni; a Painter automatikusan egy új nedves réteget hoz létre az Ön ecsetvonásai számára. A Nedvesség (Wetness) és a Felvétel (Pickup) paraméterek ellenőrzésével megváltoztatható, hogy hogyan terjedjen szét a vonás a virtuális papíron és hogy az aktuális szín hogyan keveredjen és szivárogjon bele a már ott lévő nedves színekbe. Más paraméterekkel ellenőrizhető a festék papíron való szétterülésénk sebessége például.

Amellett, hogy megdöbbentően valósághűek, a Painter 7 vízfesték eszközei nagyszerű szórakozást is nyújtanak. Válasszon ki egy igazán nedves ecsetet, és valós időben nézheti, hogy hogyan terjed és keveredik a virtuális víz és festék a virtuális papíron. Mivel a Painter valójában a víz és a festék fizikai kölcsönhatását szimulálja, a program egy speciális dőlésszög paramétert is tartalmaz, mellyel a vászon dőlésszöge változtatható meg. Ezekkel a kontrollokkal megbillenthető a vászon és a színek ezen szögnek megfelelően fognak keveredni rajta.

Mindez eléggé processzor-igényesnek hangzik és az is. A Procreate G3-as vagy ennél erősebb processzort javasol, és Önnek szüksége is lesz a legnagyobb elérhető órasebességre-valamint legalább 128MB RAM-ra-, ha sok nagyfelbontású képet szándékozik készíteni.

Folyékony tinták és egyéb effektek

A Painter 7 másik nagy újítása a "Folyékony tinta" (Liquid Ink) jellemző, melynek segítségével sűrű, csöpögős tintával festhet. Csakúgy, mint a vízfestékek, a folyékony tinták is saját rétegekre kerülnek. Ahogyan a vonások egyméshoz közel, vagy egymást keresztezve haladnak, a színek pacákat, foltokat alkotnak és szétterülnek, mint a valódi tinta. Mivel a tinták is rétegekre kerülnek, mint egy sűrű olajfesték, így valósághű vastag vonások is létrehozhatók. Ez a jellemző hasonló a Painter "Impasto" eszközéhez, ám itt nincs a rétegeknek felső határa, vagy hogy milyen vastag rétegben halmozódhat fel a tinta.

A folyékony tinta és a vízfesték eszközök a legjelentősebb új jellemzők a Painter 7-ben, ám egyéb apróságokat és számos továbbfejlesztést is tartalmaz még ez a változat (mint például nem nyomtatódó perspektíva-rácsok). Például, míg régebben a Painter-ben mindig lehetséges volt az eszközök kölcsönhatásba lépése az alatta lévő papír anyagával, addig a 7. változatban az eszközök érzékenyek a papír erezetének irányára: egy vonás egy irányba (az erezettel megegyező irányban) lehet, hogy több festéket hagy a papíron, mint egy vonás a másik irányba (az erezettel ellentétesen).

A "Szöveg" eszköz is jóval fejlettebb lett. Egyetlen palettán kézben tartható minden, a betűktől a szövegárnyékokig, vagy az íven elhelyezkedő szövegig. A Painter fő gyengesége szöveg tekintetében az a hiányosság, hogy nem alkalmazhatók külön színek egy-egy külön betűhöz.

A program mostantól képes megnyitni és elmenteni RGB és CMYK Photoshop állományokat teljes réteg-kezelési támogatással; ugyancsak biztosítja még a JPEG és GIF nézőkép opciót a tömörítés paramétereinek kiválasztásához. Talán a legjobb újítás az, hogy mostantól a Painter script jellemzőjével egy-egy vonás megismételhető egy adott kijelölésben, így gyorsabb és könnyebb lesz a textúrák vagy minták hozzáadása.

Gyors, pontos és ellenőrzött

A Painter 7 frissített színkezelő képessége teljes támogatást biztosít az ICC profilok számára. Az egyetlen színkezelő párbeszédablak segítségével könnyű a szkenner, a képernyő vagy a nyomtató profil kiválasztása, illetve a dokumentum színskálájának megadása; egy külön párbeszédablakkal tartható kézben az egyéb színtartományban elmentett dokumentumok kezelése. Ha pedig dokumentumokat nyomtat vagy rak át a Painter-ből egy képszerkesztő programba, a 7. változat új színkezelő eszközeivel sokkal könnyebb a színhűség megtartása.

Habár nagyon meg voltunk elégedve a Painter teljesítményével 400MHz-es G4 PowerBook-on, Mac OS 9.2.1 alatt futtatva, kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon gyorsabban futna -e OS X 10.1 alatt. Hát, ez már egészen más élménynek bizonyult: az ecsetvonások lassúak voltak, az eszközök csigalassúsággal reagáltak, a program pedig általában nehezebben kezelhető volt, mint az OS 9 alatt.

Például, a Painter "Élesítés" (Sharpen) szűrője majdnem kétszer annyi ideig dolgozott az OS X-ben, mint az OS 9-ben, csakúgy, mint a "Felülettextúra alkalmazása" (Apply Surface Texture) vagy az "Elforgatás" (Rotate) parancsok. A script teljesítmény különösen rossz volt az OS X-ben, körülbelül háromszor-hatszor lassabb teljesítményt mutatva, mint OS 9-ben. Furcsamód azonban, amikor elindítottuk a Painter 7-et az OS X Klasszikus módjában, a teljesítmény megközelítette a normál OS 9 sebességét. A Procreate természetesen tudatában van a problémának, és dolgozik a program optimalizálásán, hogy az az OS X alatt is a legjobb teljesítményt mutathassa.

Habár a Painter 7 használható azért-és nagyon stabil-OS X alatt is, a teljesítményveszteség azért elég nagy. Szóval a javítás megérkezéséig jobb, ha egyenesen OS 9-ben, vagy Klasszikus módban indítja el a Painter-t.

A Macworld vásárlási tanácsa

Új vízfesték eszközeivel és tucatnyi egyéb fejlesztésével, a Painter 7 nem okoz csalódást a festészettel foglalkozók számára. Ha pedig Ön már használja a Painter-t, az új eszközök és fejlesztések miatt megéri ezt a frissítést megszerezni. Ám azon Mac felhasználók számára, akik már az OS X felé kacsingatnak, a 7. változat teljesítménye az új operációs rendszerben nagy visszatartó erő.

Előnyök: Nagyszerű új vízfesték és folyékony tinta jellemzők. Egyszerű színkezelés, számos újdonság és fejlesztés.
Hátrányok: Kiábrándító Mac OS X teljesítmény, komplex felhasználói felület. OS kompatibilitás: Mac OS 9, Mac OS X.


Ben Long


A lap tetejére