E-mailCímlap

Vissza


ViaVoice Mac OS X-re

A Nap hajtotta repülőgép

Élethű vízfesték eszközök

Hogyan ... az iMovie-ba?

Jobsnak tetszik az új Office


Digitális fényképezőgépek

Magyar oktatási szoftverek

DVD-írók

A Treo kommunikátor

A legújabb DV kamerák

A Corel és a Bryce 5

Itt az új AirPort! 


Jobs-nak tetszik Gates új Office-a


Amikor az Apple elnöke, Steve Jobs rá tudja venni magát arra, hogy egy Microsoft által gyártott terméket dícsérjen, akkor a termékkel szembeni elvárások nagyon magasak.

Múlt hónapban egy publishing konferencián Jobs éppen ezt tette-kijelentette, hogy a Microsoft következő Macintosh-ra írt Office változata, az Office X "talán a legfontosabb alkalmazás lesz a Mac OS X-re."

Egy rövid bemutatót követően, melyet a Microsoft képviselői tartottak, könnyi belátni, hogy miért is volt Jobs ennyire lelkes: a program egyszerien gyönyöri. A Microsoft Mac fejlesztőcsapata az Office megfáradt termelékenységi eszközeit-a mindenható szövegszerkesztőt, az adatbáziskezelőt, a prezentációs és e-mail programokat-egyszerien egy magasabb mivészetté fejlesztették.

Ez persze nem a teljes kép az új Office-ról: minden gyönyörisége ellenére azért az Office X még mindig egy alap termelékenység elősegítő program, így hát nem is szükséges darabokra szedni minden jellemzőjét. Gyakorlatilag mindenki, aki valaha is dolgozott számítógéppel, ismeri a négy hagyományos Office alkalmazást-Word, Excel, PowerPoint és az e-mail program, melyet Outlook-nak hívnak a Windows változatban, a Mac-en pedig Entourage-nak.

Az új Office a régi változat egyfajta nemesített változata, valami olyan szép, ami szinte nem is úgy fest, mintha valódi szoftver volna-inkább olyan, mint egy "álomszoftver", egy termék, amelyről a tervezők csak álmodnak, ám soha nem érik el igazán, a kódok és az operációs rendszer korlátozó tényezői miatt.

Ám az Office X a Mac OS X-hez készült, amelyben a szoftverek mind szépek. A Mac OS X fejlett "Quartz" grafikus motorral és "Aqua" felhasználói felülettel rendelkezik, mely a programozók számára átlátszó menük és könnyen animálható párbeszádablakok készítését biztosítja-ez olyasvalami, amit más operációs rendszerekben elég nehéz lenne megoldani.

A Microsoft 160 fős Mac csapata olyan alkalmazást akart létrehozni, amely teljes mértékben magába foglalja ezen operációs rendszer jellemzőket - mondta el Mike Connolly, az Office csoportvezetője a Microsoft Macintosh egységénél.

Ennek érdekében a csapatnak teljesen újra kellett gondolnia az Office felhasználói felületét. A tervezők körülbelül 800 teljesen új párbeszédablakkal álltak elő-ezek olyan ablakok, melyek felpattannak a képernyőn és valamilyen információ bevitelét kívánják meg-és több, mint 700 ikonnal.

A csapat ezenkívül hozzáadott még olyan funkciókat is a programhoz, melyeket a Microsoft először az Office legutóbbi Windows változatában mutatott be-az Office XP-ben, amely tavasszal jelent meg-"ám ezeknek a hozzáadott funkcióknak körülbelül az 50%-át teljesen az alapoktól építettük fel a Mac-hez" - tette hozzá Connolly.

"Az lebegett végig a szemünk előtt, hogy olyan jellemzőket hozzunk létre, melyek tetszenek a végfelhasználóknak" - tette hozzá. Amit ő ért a végfelhasználó alatt, az "egy teljesen átlagos ember, aki általában az Office-szal dolgozik, szemben a "profi számítógépes fiúkkal"-akik az Office Windows változatainak célcsoportja szoktak lenni általában" - mondta Connolly.

Mindezen erőfeszítések eredményeként az Office X telis-tele van olyan jellemzőkkel, melyekben benne rejlik a lehetőség, hogy irodai munkánkat jócskán megkönnyítsék. A többszörös szöveg-kiválasztás például, mely lehetővé teszi több különböző kifejezés kijelölését a Word-ben és ezek szerkesztését-egyidőben. Vagy a tévedéseket kizáró "listakezelő" jellemző az Excel-ben, mellyel a felhasználók gyorsan adhatnak hozzá formulákat munkalapjukhoz anélkül, hogy on-line segítségre volna szükségük.

Ám a programban az a legjobb, ahogyan a grafikákat kezeli.

Az új Word például elég jó, alapszinti grafikus szerkesztő stúdiót biztosít. Az OS X grafikus jellemzőinek kihasználásával például lehetővé teszi, hogy Ön profi effekteket adjon hozzá fotóihoz-szóval, ha Ön már régen szeretett volna freskó-szeri fotót adni dokumentumához, most megteheti ezt is. Az Excel ugyancsak nagyszeri grafikus képességekkel bír-borotva-éles kördiagramok és átlátszó 3 D-s grafikonok hozhatók létre benne, melyek fantasztikusan néznek ki.

A PowerPoint fejlett jellemzői-mint például animáció hozzáadása a diákhoz-azelőtt csakis a "Powerpoint mániások" számára voltak elérhetők - mondja Connolly -, ám az Office X ezeket a bonyolult jellemzőket is pofonegyszerivé teszi."

"Mostantól mindannyian PowerPoint mániások lehetünk, ha akarunk," teszi hozzá Connolly.

És talán ez lehet az egyetlen gond az Office X-zel. Egyébiránt, az Office X pont úgy néz ki, mint egy klassz Mac alkalmazás. Nehéz volna kitalálni, hogy egy olyan cég készíti, amely egy másik operációs rendszerről híres.

A Mac-es felhasználók örökös kifogása az Office-szal szemben mindig az volt, hogy a benne található programok a Windows programváltozatokhoz képest gyengébbek. Hát, ez most gyökeresen megváltozott-az Office Mac-es változata mellett a Windows-os változat úgy fest, mintha a múlt században tervezték volna.

Persze, ebből rögtön következik a kérdés-miért is van szükségünk a Windows-ra?


Farhad Manjoo


A lap tetejére