E-mailCímlap

Vissza


Almahang

FileMaker Pro 5.5 és ...

A G4 teljesítménye nőtt ...

DAVE Mac OS X-re

iDVD 2

Say Hello to iPod!

Komáromy: A Macintosh

Megnyerheti az Apple ...

Media Player Mac OS X-re

Mac OS 10.1

Rigó utcai vizsga Apple ...

iTools, Xtools ...

Virtual PC 4.0


Az új Handspring Visor Neo 


Virtual PC 4.0


A Connectix Virtual PC 4.0 programja a szoftver legújabb, jócskán felfejlesztett PC emulátora. Ültessünk bátran egy átlagos PC felhasználót egy Virtual PC-t futtató (teljes képernyős módban) iMac elé, és nagyon nehezen fogja tudni megkülönböztetni a kettőt.

Sajnos, a futtatásához legalább egy G3 processzor kell, így a régebbi Mac-kkel rendelkező felhasználók kénytelenek a 3.0 változat mellett maradni. Mindezzel együtt, azok akik elegendő lóerővel rendelkeznek a feladathoz, a Connectix fantasztikus munkát végzett a sebesség növelése terén. A több, mint 100%-os sebességnövekedésről szóló kijelentések nem tűnnek túlzásnak, hiszen a vázlatos tesztelések során, melyben néhány FileMaker scriptet futtattunk egy 400MHz-es G3 iMac DV-n, a kezdeti eredmények 60-70%-os sebességnövekedést mutattak a 3.0 változathoz viszonyítva. Ha Ön G4 gépet használ, akkor a Virtual PC mostantól az AltiVec utasítókészletet is támogatja, így Ön még jobban jár. Bármi is legyen a pontos eredmény a végleges tesztek után, a 4.0 változat semmiképpen sem lomha.

Alapvető fejlesztések is találhatók az alkalmazásban. A Virtual PC lemez- és memória felhasználási módja megváltozott. A Virtual PC számára elkülönített lemezhely mostantól egy rugalmas lemezképben tárolódik; a PC-s lemezképet tartalmazó állomány aszerint bővül, ahogyan szükség van rá - csak a felső határt kell beállítani.

A "Merevlemez-bővítő" kiegészítő funkcionalitása elérhető magán a Virtual PC alkalmazáson belül, ám nevet változtatott: ezentúl "Virtuális lemezsegítő" a neve. Mostantól Ön létrehozhat akár új virtuális lemezeket is anélkül, hogy kilépne az alkalmazásból. Ugyanez érvényes a memóriára. Már nem a Finder Get Info ablakában kell beállítani a Virtual PC számára szükséges memória mennyiségét. Ehelyett magán a Virtual PC programon belül beállítható a PC számára kívánatos memória menyiség.

Ezek a változások nem egyszerűen az alkalmazás könnyebb használata érdekében történtek alapvetően-bár az is igaz, hogy ezt is elősegítik-, hanem annak érdekében, hogy a Virtual PC több virtuális gépet is képes legyen egyszerre futtatni. Így mostantól Önnek két különböző virtuális PC-je is lehet, az egyiken akár éppen Windows 98 alatt futó könyvelőprogrammal a másikon pedig a DOS alatt futó DOOM programmal, és még az alkalmazás két példányát sem kell hozzá futtatnia.

Minden egyes virtuális gépnek saját merevlemez képre van szüksége, illetve saját dedikált memóriára, így hát a két 64Mb-os PC futtatása legalább 135Mb memóriát és 700Mb szabad lemezhelyet igényel. Váltogathat is a különböző virtuális gépek között az új Virtual PC "Lista" párbeszédablak segítségével. A lista megmutatja minden elérhető gép adatait, így Ön láthatja a gép aktuális állapotát, vagy azt az állapotot, amelyben a gép volt, mielőtt leállította.

Ez egy nagyszerű jellemző a gyakorlatban; a gépek között való váltás csupán ablakok közötti váltás kérdése. Az alkalmazás beállításai lehetővé teszik, hogy Ön a háttérben futtasson egy PC-t, vagy leállítsa azt egy időre. Lezárhatja az egyik PC-t úgy is, hogy a Virtual PC elmenti annak akkori állapotát, így amikor Önnek legközelebb megint van egy kis ideje, ugyanott folytathatja munkáját, ahol abbahagyta. Az egész folyamat csupán körülbelül hét másodpercbe telik.

A Virtual PC valódi PC emulátor, így Ön futtathat rajta egyszer Windows 95-öt, egyszer Windows Me-t máskor pedig akár Linuxot is. A program mostantól támogatja a CD-ről való indítást is, így ha más operációs rendszert szeretne használni, mint amit Virtual PC programjához kapott, akkor létrehozhat saját virtuális lemezeket és ezekre telepítheti a kiválasztott operációs rendszert CD-ről.

A Connectix ezenkívül hamarosan megkezdi az úgynevezett "OS-csomagok" készítését is - ezek előre telepített rendszerlemezek - PC-DOS-ra, Windows 95-re, Windows 98-ra, Windows 2000-re, Windows Me-re és Linux-ra.

A fentieken kívül akadnak még egyéb apróságok is itt-ott a programban. A Virtual PC 4.0 továbbra is ugyanúgy scriptelhető az AppleScript-tel, mint korábban, és egy továbbfejlesztett Mac segítő rendszert is tartalmaz. A beállítások ezentúl külön-külön minden virtuális gépre elvégezhetők, illetve a Virtual Disk Assistant integrálásával, a Mac-szerű beállítás segítővel, valamint a méretezhető ablakokkal a használat még barátságosabb.

Van azonban néhány gond is a programmal. Először is, az USB támogatás általában jónak mondható, ám akadnak problémák például az USB soros adapterrel való együttműködés során.

Azután, bár a Virtual PC 4.0 még mindig támogatja a 3.0 változat kiváló IP megosztó jellemzőjét, az IP hálózat használata az egyidejű virtuális gépek esetében nem egyértelmű. Nem használhat virtuális gépet szerverként, mialatt IP címeket oszt meg, és bár létezik egy megadott IP opció, ez csupán egyetlen virtuális gép IP kapcsolatot tesz lehetővé ám az a gép elérhetetlen lesz erre az időre a Mac számára. Kár ezért az apró hibáért, mivel a többszörös virtuális gép jellemző ideális megoldássá tenné ezt a beállítást a webfejlesztés esetében olyan szerver eszközökre, melyek csak PC-n futnak.

Ezektől eltekintve, az új jellemzők és a továbbfejlesztett teljesítmény olyan frissítéssé teszik a Virtual PC 4.0-t, amelyért mindenképpen érdemes leszurkolni a pénzt!


Richard Dyce


A lap tetejére