E-mailCímlap

Vissza


Almahang

FileMaker Pro 5.5 és ...


A G4 teljesítménye nőtt ...

DAVE Mac OS X-re

iDVD 2

Say Hello to iPod!

Komáromy: A Macintosh

Megnyerheti az Apple ...

Media Player Mac OS X-re

Mac OS 10.1

Rigó utcai vizsga Apple ...

iTools, Xtools ...

Virtual PC 4.0

Az új Handspring Visor Neo 


FileMaker Pro 5.5 és ...


Az Apple adatbáziskezelő programozó leányvállalata, a FileMaker bemutatta a Mac OS X alá készült új szoftverét a FileMaker Pro 5.5-öt, és a New York-i Macworld kiállítás látogatóinak ízelítőt adott a Mac OS X-en futó FileMaker Server 5.5-ből is.

Míg Dominique Goupil, a FileMaker Inc. elnöke, bemutatta a Mac OS X alá készült FileMaker Pro 5.5 és FileMaker Server 5.5 programokat, Steve Jobs, az Apple elnöke a forgalmazási stratégiáról beszélt. Elmondta, hogy a Carbonized FileMaker Pro 5.5-ből májusban 50 ezer példányt dobtak a piacra. Július vége óta már a Cocoa fejlesztői környezetben készült FileMaker Server 5.5 is az üzletekben van. Ősszel a FileMaker az egyik első cég volt, amelynek az összes terméke Mac OS X-natív.

"Bár a FileMaker termékcsalád Mac OS X-re adaptálása nem volt különösen nehéz feladat - állítja Andy LeGates szaktanácsadó - a társaság meglepően nagy összeget fordított a feladat teljesítésére. Viszont megérte a fáradságot." "A Mac az OS X rendszer irányában fejlődik tovább, és ez kielégíti mind a gyártó, mind a fogyasztók igényeit" - nyilatkozta ugyanő a MacCentral-nak.

"A FileMaker 5.5-öt egyszerűen átírtuk, de a FileMaker Server 5.5-öt a Cocoa fejlesztői környezetben alakítottuk át. Így a program ki fogja használni a Mac OS X Unix gyökereit, például lehetőséget nyújt PDF fájlok FileMaker adatmezőkbe történő bevitelére" - mondotta LeGates.

Goupil szerint a FileMaker Server 5.5 ideális a FileMaker munkacsoportos adatbázisok tárolására és védelmére, és úgy tervezték, hogy megfeleljen az üzleti munkacsoportok fejlődő szerver platform beállításainak. A Mac OS X-en kívül a FileMaker Server 5.5 Linux (Red Hat©) támogatást is tartalmaz. A Linux szerver-platformként is gyorsan terjed, különösen munkacsoportok felállításához használják, és ezért igénylik is a FileMaker felhasználók - állítja Goupil. A FileMaker Server 5.5 futni fog Windows 2000, Windows NT, Mac OS 8.6 és 9.1 alatt is.

"A Mac OS X nagy teljesítménye és kezelhetősége tovább növeli a FileMaker Pro munkacsoportok termelékenységét" - tette hozzá Goupil. "A FileMaker büszke rá, hogy a legelső szoftverkereskedők között lehet, akik Mac OS X-et támogató termékeket dobnak piacra." A cég standján az érdeklődők láthatták a FileMaker Pro 5.5 és a Mac-es Microsoft Office 2001 integrációját, valamint a Palm OS-re készült FileMaker Mobile-t is.

A FileMaker Mobile-t egy egyszerű "töltsd-és-vidd" mobil felhasználómodellre alapozták: a felhasználó csak kiválasztja és betölti a szükséges FileMaker adatokat az asztali komputerből a Palm rendszerű mobil készülékére. Később a kézi számítógép adatai a Palm HotSync technológia segítségével bármely asztali gépen futó FileMaker Pro 5.5 adatbázissal összhangba hozhatók.


Dennis Sellers


A lap tetejére