E-mailCímlap

Vissza


Almahang

FileMaker Pro 5.5 és ...

A G4 teljesítménye nőtt ...

DAVE Mac OS X-re

iDVD 2

Say Hello to iPod!


Komáromy: A Macintosh

Megnyerheti az Apple ...

Media Player Mac OS X-re

Mac OS 10.1

Rigó utcai vizsga Apple ...

iTools, Xtools ...

Virtual PC 4.0

Az új Handspring Visor Neo

 


Say Hello to iPod!


Ránézésre az Apple új iPod zenelejátszója 5GB Firewire merevlemezével nagyon egyszerű masina, viszonylag magas áron. Ám ha alaposabban megnézzük, ez a lehető legklasszabb audióeszköz, amit csak elképzelhetünk ilyen áron. Először is, az Apple becslése szerint körülbelül 1.000 dalt képes tárolni. Átlagosan 5MB-tal számolva dalonként, ez ésszerű becslésnek hangzik - hány olyan eszközt ismernek, amely ilyen mennyiségű adatot képes tárolni? Így már eléggé versenyképesnek tűnik az ára még akár egy DVD-R alapú eszközhöz képest is, amely ráadásul jelentősen lassabb lenne.

A kulcsjellemzők egyike a Firewire. A legtöbb számítógéphez kapcsolt audió eszköz USB kapcsolattal rendelkezik legfeljebb, amely a Firewire sebességének csupán 1/40-ed részét képes elérni, annak jelenlegi 400Mb/mp-es teljesítményét figyelembe véve - és akkor még nem is szóltunk a jövendőbeli 800, 1.200 és 1.600Mb/mp sebességekről. Azt a bizonyos 1.000 dalból álló gűyjteményt elég gyorsan mozgathatja 400Mb/mp-es sebességen, ha a meghajtó bírja a sebességet. Mindennek tetejébe az iPod még beépített újratölthető teleppel is rendelkezik, amely 10 órán keresztül kitart és újratölthető vagy ugyanazon az új mini-blokk áramadapteren keresztül, ami a legújabb iBook és Powerbook G4 modellekben is megtalálható, vagy a Firewire kapcsolaton keresztül.

Az összes jellemző ellenére, az iPod legnagyobb vonzereje talán a tárolás és méret aránya. Az iPod képességei egy körülbelül kártyacsomag méretű dobozba gyömöszölve nagy előnyt biztosítanak az eszköz számára. Vessünk azonban egy pillantást arra, mit is nyújt valójában az iPod kissé borsos áráért.

Összehasonlításként nézzük meg a Creative Lab NOMAD Jukebox termékét: 6 GB meghajtó és alacsonyabb ár, mint az iPod-é. Ugyanazért az árért, mint az iPod, már egy jóval nagyobb, 20 GB NOMAD Jukebox-hoz juthatunk. Fizikai méreteit tekintve a NOMAD körülbelül 13,8x12,5x3,8 cm és 14 unciát nyom, míg az iPod 10x6x1,9 cm és 6,5 unciát nyom. Ez körülbelül feleakkora méretet és súlyt jelent.

A NOMAD 6,25 cm vastag merevlemezzel rendelkezik, mely általában hordozható számítógépekben és külső FireWire meghajtókban található meg. Ma az 5 GB-os, 6,25 cm-es meghajtók kicsit nehezen kaphatók meg, ám elég olcsók: áruk csupán körülbelül 85 dollár körül van. Ezekkel az árakkal összehasonlítva az iPod 5 GB meghajtókapacitása és ára elég drágának tűnik. Az iPod a Toshiba új 4,5 cm-es merevlemezét tartalmazza. Ez a meghajtó jóval drágább, mint a szabvány 6,25 cm-es merevlemezek. Valójában a Toshiba ugyanezt az 5 GB-os lemezt árulja PC kártya formájában, ugyanazért az árért, mint az iPod. Ám a 4,5 cm-es merevlemez lehetővé teszi az iPod számára, hogy kapacitásához képest viszonylag kisméretű maradjon.

Nyertes lesz vajon az iPod? Hát ezt elég nehéz megmondani előre. Tekintetbe véve technikai adatait, az iPod megéri az árát. A végén valószínűleg úgyis az dönt majd a sikeréről, hogy a felhasználók hajlandók -e viszonylag nagyobb összeget fizetni az iPod szuper jellemzőiért.A lap tetejére