E-mailCímlap

Vissza


Almahang

FileMaker Pro 5.5 és ...

A G4 teljesítménye nőtt ...

DAVE Mac OS X-re

iDVD 2

Say Hello to iPod!

Komáromy: A Macintosh

Megnyerheti az Apple ...

Media Player Mac OS X-re

Mac OS 10.1


Rigó utcai vizsga Apple ...

iTools, Xtools ...

Virtual PC 4.0

Az új Handspring Visor Neo 


Mac OS 10.1


Amikor a Mac OS X először megjelent márciusban, az Apple azt állítottta, hogy ez a Unix erejét a Mac eleganciájával egyesíti. A gyakorlatban azonban inkább valamiféle keveréknek tint a dolog - inkább ígéretnek, mint valódi teljesítménynek, a kód egyes rejtett részei még befejezetlenek voltak.

A Mac OS X 10.1 megjelenése azután mindezt megváltoztatta és ma már készenáll arra, hogy a felhasználókat sokkal messzebbre vigye, mint az előző Mac operációs rendszerek bármelyike eddig. A pénzünkért a lehető legkompatíbilisebb és legrugalmasabb operációs rendszert kapjuk. Hacsak nem kell feltétlenül klasszikus-alapú vagy számos inkompatíbilis alkalmazást használnunk, akkor tényleg itt van az ideje, hogy a X-re váltsunk.

A Mac OS X teljesítményével kapcsolatban szinte minden tovább lett fejlesztve. Az alkalmazás indítás sokkal gyorsabb - a miveletek, melyek régebben 8-10 Dokk ikon "ugrásba" teltek, most csupán egy-két ugrás alatt indulnak. A Finder ablak átméretezése, amely számos vizuális problémát okozott, különösen az új oszlop nézetekben, mostantól simán zajlik. Az OpenGL teljesítmény becslések szerint körülbelül 20%-kal nagyobb, mint az előző OS X változatban volt; ebből a 3D játékok és olyan magas szinti 3D-s alkalmazások profitálhatnak főleg, mint például a LightWave vagy a Cinema 4D.

Az OS X grafikus jellemzőit már sokszor és sok helyen taglalták, ám van néhány pont, amelyet érdemes megemlítenünk az OS X 10.1-ről. Az Apple PDF formátumának OS X kulcs állománytípusaként való használata több előnnyel jár, mint csupán gazdag grafikus és szövegkezeléssel. Annyit jelent, hogy ma a PDF készítés elérhető minden olyan alkalmazás számára, melyből nyomtatni lehet. Ezt a Nézőkép (Preview) alkalmazás használata kezeli, amelyben a nyomtatási előkép hagyományos PDF dokumentumként elmenthető.

Az OS X 10.1-hez járó szoftverek is továbbfejlődtek. A Mail például kiterjedtebb képességekkel rendelkező postakezelő kliens lett, mint előtte volt, olyan hasznos apróságokkal kiegészülve, mint például az üzenetek állapotát indikáló ikonok. Az Internet Explorer ma inkább az 5.1 verzió végleges változata, mint egy megjelenés előtti verzió. Az OS X-re írt iMovie 2 iDVD-ben való használatra szánt állományokat képes exportálni, ezenkívül természetesen a DVD Player mostantól benne van a rendszerben és a CD írás is újra lehetséges.

Néhány kulcsfontosságú alkalmazás még nem készült el OS X natív formátumban, ám a FreeHand például már elérhető, az Office, az InDesign és az Illustrator már készül és többezer egyéb alkalmazás van még, melyek már futnak teljesen natív módban is.

Bárki, akinek van egy csepp kreativitása, értékelni fogja az OS X betitípusainak széles skáláját. A klasszikusok, mint a Gill Sans és a Helvetica Neue családok természetesen jelen vannak, ám olyan kedves típusok is bekerültek az operáció rendszerbe alaptípusként, mint például a kalligrafikus Zapfino. Az OS X támogatja a Windows TrueType és Macintosh TrueType illetve PostScript betitípusokat is, illetve az új dfont és OpenType formátumokat.

Könnyi hozzáférés

Semmi sem szab határt a telepíthető betitípusok számának, a "Font Collections" jellemzővel pedig praktikusan csoportokba rendezhetők a betitípusok, a könnyebb hozzáférés kedvéért (a klasszikus alkalmazások esetében nem). Az élsimítás mostantól bizonyos mértékben konfigurálható. Az élsimítás minimális mérete 8 és 12 pontos betiméret között állítható be, így az apró, elmosódott betiket megelégelő felhasználó mostantól a tisztán bitmap-alapú renderelés mellett is dönthet.

A Rendszer Beállítások (System Preferences) kiegészítő mostantól logikus csoportokba rendezi a különböző ikonokat - személyes, hardver, Internet és hálózat vagy Rendszer címszó alá. Az Általános Hozzáférés (Universal Access) mostantól teljes értéki tagja a Rendszer Beállítások csoportjának. A billentyizet-alapú egéremuláció ugyancsak elérhető már, és a Billentyizet beállítások panelben lehetőség van a menük és a Dokk irányítására - csakis a billentyizet használatával is. Ez valószínileg nem lesz egy túl sokak által használt funkció, ám azt jelenti, hogy például a különböző mozgássérülésekkel élők is könnyebben tudják majd használni a Mac OS-t.

Az OS X elhozta a valódi hosszú állománynév támogatást a Mac-re. A névnek immáron nem kell 32 karakter hosszúságra korlátozódnia - mint például a Windows modernebb változataiban, a Mac-en elérhetik akár a 255 karakteres hosszúságot is. Az OS X 10.1 Finder-e meg is tesz mindent annak érdekében, hogy ezeket a hosszú neveket helyesen mutassa. Ennek megfelelően az állománynevek az adott nézetbeállítás lehetőségei között a lehető legjobb formátumban tinnek fel a képernyőn. Ikon nézetben akár két soros is lehet az állománynév, amennyiben szükséges, az oszlop nézetben pedig átméretezhetők az oszlopok, így minden egyes oszlopnak nagyobb szélesség is adható. Ha szükséges, a hosszú nevek úgy is megjelenhetnek, hogy középső részük helyén három pont áll (...), a megcsonkított nevek kijelölésekor pedig a teljes név tinik fel egy apró, eszköztipp-típusú címkében.

Egy tényező, mely némi zavart okozhat esetleg az OS X 10.1-ben, az az állományok felismerésének kiterjesztés-névre (például .doc, .text, .xls és így tovább) való alapozásának erős támogatása. Az OS X jobban kedveli az olyan állományokat, melyek kiterjesztéssel rendelkeznek és mindent meg is tesz azért, hogy a már meglévő kiterjesztések eltávolítását megakadályozza. Mivel így az OS X operációs rendszer szinten támogatja az állományok alkalmazásokhoz való kapcsolását, a Windows felhasználókkal való kapcsolattartás is sokkal könnyebb lesz. Az állománynév kiterjesztések alapesetben el vannak rejtve a Finder-ben, ám előhívhatók egyes állományok, vagy az összes állomány esetében is.

Az állományok beazonosításának ez a módja kevésbé rugalmas és megbízható, mint a hagyományos beágyazott állománytípus kódok, és a kiterjesztések elrejtése zavaros helyzeteket teremthet, ha azonos névvel rendelkező elemek találhatók egy mappában. Ennek ellenére az Apple módszere még mindig jobb, mint az olyan operációs rendszerek állománykezelése, amelyek maximum 12 karaktert engedélyeznek.

Akik vegyes hálózatban dolgoznak, ezentúl sokkal könnyebbnek fogják találni az életet, ugyanis az OS X 10.1 teljes SMB kliens (a Windows állománymegosztó protokollja) támogatást tartalmaz. Egyszerien írja be az smb://-t és a Windows doboz címét, és már helyben is van. Az egyéb alapvető támogatott hálózati protokollok között szerepel még a WebDAV (az iDisk teljesítményének növelésére). Az NFS és egyéb szabványok direkt támogatást élveznek. Az XML széles körben felhasználásra kerül operációs rendszer-szerte a díszletek mögötti dokumentumok kezelésére, mint például a beállítási állományok, így a fejlesztők dolga is könnyebb Mac OS és kereszt-platformos támogatás és fejlesztés esetén egyaránt.

Hasonlóan a Személyes Webmegosztás (Personal Web Sharing) jellemzőhöz, az állománymegosztás is az Apache felügyelete alatt áll, mely a világ kedvenc webszerver motorja. A Mac OS X 10.1 nem biztosít SMB-alapú állománykiszolgálást a Windows kliens gépek számára, erre a célra az OS X Server 10.1 alkalmas, de az FTP kiszolgálás biztosítva van. Ehhez egy jelölőkockán keresztül férhetünk hozzá, mely a Megosztási beállítások (Sharing preferences) panelben található és a hagyományos Felhasználói beállítások (Users settings) felületen keresztül kezelhető.

A Java 2 Standard Edition, mely a Sun JDK 1.3.1-n alapul, alaprésze az operációs rendszernek és a szabvány Java alkalmazások változatlan formában fognak futni az OS X alatt, a megfelelő Aqua felülettel és érzéssel. Ez teljesen ellentétben áll az új Windows XP-vel, melyben a Java támogatást a felhasználóknak maguknak kell a rendszerhez hozzáadni és a Java alkalmazások egyáltalán nem úgy festenek, mint a hagyományos XP programok. Mivel az Apple beépítette az ilyen és hasonló elterjedt szabványok támogatását operációs rendszere szívébe, világosan látszik, hogy melyik operációs rendszer a nyitottabb.

A Dokk ikonok helyét, melyek olyan beállításokat jeleztek, mint például a képernyő mélység és méret, mostantól az új, összetettebb Rendszermenük (System Menus) veszik át. Ezek apró ikonok, melyek a menüsor jobb szélén tinnek fel, betöltve ezzel a régi, Mac OS 9-ből ismert Beállítósáv (Control Strip) szerepét. Ezen belül változtatható mostantól a hangerő, konfigurálható az AirPort kábelnélküli hálózat, vagy ellenőrizhető éppen az iBook és PowerBook telep töltöttségi szintje, illetve sok egyéb funkció. Az AirPort Rendszermenü további eszközöket szolgáltat az AirPort Támaszpontok kezelésére, melyben megváltoztathatók az adminisztrátor beállítások és különböző hálózati csoportok háttérbe helyezhetők.

A hardver támogatás drámaian kibővült az OS X előző változataihoz képest. Többféle USB nyomtatót és kamerát támogat a rendszer alaphelyzetben, illetve a "Szoftver frissítés" automatikusabban történik. A többgombos és a pörgetőtárcsás egér támogatása automatikus és mostantól a Wacom táblák is beépített támogatással bírnak.

Képek és hangok

A CD írás és DVD lejátszás végre elérhető és az új DVD lejátszó sokkal könnyebben kezelhető, mint az előző változat. A CD írás támogatja a külső hardvert, illetve a beépített mechanizmust egyaránt, a Finder gombpalettáján pedig egy CD-író ikon jelenik meg az írás időtartama alatt. Tesztjeinkben gond nélkül miködött ez a funkció egy közönséges FireWire íróval és egy régi G3 Power Mac-kel.

Az OS X 10.1 teljes Mac OS 9.2.1 telepítő CD-vel kerül forgalomba. Az OS X jobban kedveli az OS 9.2.1 használatát klasszikus módban, de a Mac OS 9.1-gyel is boldogul, ha szükséges. Az OS X 10.1 megszerzése roppant egyszeri: az Apple viszonteladóknál beszerezhető a frissítő CD, mely a már telepített Mac OS X rendszert frissíti, és ezek a CD-k bárki számára elérhetőek. Egy teljesebb frissítő csomag, mely tartalmazza az OS 9.2.1 frissítőt is, megvásárolható az on-line Apple Boltból, illetve a teljes OS X 10.1 csomag is itt érhető el.

Az Apple tudatában van annak, hogy a felhasználóknak segítségre lesz szükségük az OS X-hez való átálláshoz, legyen szó tapasztalt Mac felhasználóról vagy újoncról. A teljes verziót tartalmazó OS X 10.1 dobozában éppen ezért megtalálható egy 33 oldalas segítő kézikönyv, mely hasznos információkkal szolgál az új operációs rendszer különböző sajátosságairól. Ha eddig nem volt biztos benne, hogy átváltson -e az OS X-re, talán volt rá némi oka. Ám most, hogy megérkezett az OS X 10.1, itt az ideje továbblépni a Mac operációs rendszer jövendőbeli útján.


Keith Martin


A lap tetejére