E-mailCímlap

Vissza


Almahang

FileMaker Pro 5.5 és ...

A G4 teljesítménye nőtt ...

DAVE Mac OS X-re

iDVD 2

Say Hello to iPod!

Komáromy: A Macintosh

Megnyerheti az Apple ...


Media Player Mac OS X-re

Mac OS 10.1

Rigó utcai vizsga Apple ...

iTools, Xtools ...

Virtual PC 4.0

Az új Handspring Visor Neo 


Megnyerheti az Apple ...


Egy ideig nem lehetett az Apple PowerMac G4-et exportálni Észak-Koreába és számos más, nem NATO-tag országba, mert alkalmatlannak találtattak az amerikai hadi hardver használatára; a PowerMac G4 volt a világ első asztali szuperszámítógépe, mely képes volt egymilliárd lebegőpontos műveletet elvégezni egyetlen másodperc alatt - azaz egy gigaflop teljesítménnyel bírt! Az Apple ezt nagyszerű eredménynek tartotta és G4 tornyát már egy sor hadieszköz társaságában látta büszkén állni. A gigaflop, nem pedig a szerény megahertz a teljesítmény valódi fokmérője a személyi számítósátechnikai eszközök terén - gondolta az Apple.

A közvélemény azonban úgy tűnik, nem volt meggyőzve. Ahogyan az ezt a szuperszámítógépet hajtó Motorola G4 processzor lassan feljebb kúszott 400-ról 500MHz-re, az Intel, mely a chipek elsőszámú gyártója a Windows-alapú PC-k körében, jócskán elrugaszkodott ettől a számtól; egyre több és több hertzet gyömöszölve bele Pentium chipjébe, egészen addig a pontig, hogy lassan az első két gigahertzes chip is megjelenik.

Olyannyira sikertelen volt az Apple gigaflopot hangsúlyozó politikája, hogy a cég taktikát váltott. Most az Apple "Megahertz mítosz" nevű stratégiájával próbál érvelni olyannyira, hogy Steve Jobs elnök a legutóbbi Macworld Expo-n nyitóbeszéde folyamán a színpadra hívta Jon Rubinstein-t, a hardver részleg vezető alelnökét, hogy ő elmagyarázhassa pontosan, miért is gűyri le teljesítményében a G4 az Intel Pentium 4-t, mely láthatólag kétszeres sebességgel fut.

A Megahertz mítosz

Eléggé veszett fejsze nyele olyan vitában próbálni meggyőzni a többieket igazunkról, amelyben már régen veszítettünk, legalábbis a nagyközönség körében. Ám az elmúlt néhány hétben hirtelen mindenki a Megahertz mítoszról kezdett el beszélni. Az egész az AMD-vel kezdődött, mely cég az Intel versenytársa a Windows piacon. Hirtelen ráébredtek arra a tényre, hogy kevés hasznát látja annak a teljesítmény, ha csupán az Intel megahertz szintjét próbálják utolérni. Az AMD felfedezte, hogy a chip sebességének felpörgetése végülis lecsökkenti a valódi teljesítményt, ígyhát nem is erőltették ezt tovább. Most úgy tűnik, hogy az AMD kicsit kétségbeesett a sebesség visszaesése miatt és az iparág megfigyelői szerint a cég nagy marketing kampányra készül, melyben a Megahertz mítoszról szeretné felvilágosítani a nagyközönséget.

Az új processzor

Az Intel, azt gondolhatnánk, nyugodtan ül babérjain, processzorai látszólag egyre gyorsabbak és erősebbek, mint legfőbb versenytársaié. Ennek ellenére az Intel aggódik. Az architektúra, melyet Pentium chipjeikhez használnak - CISC - öregszik, így új architektúra fejlesztésébe kezdtek a RISC egyik variációjával. A RISC a hosszú, bonyolult utasításokat feldarabolja több kisebb utasításra, melyek azután gyorsabban feldolgozhatók. A RISC az a technológia, melyet a Motorola és az Apple használ a G4-ben.

Az Intel számára mindebből az következik, hogy mivel a RISC chipek hatékonyabbak, éppen ezért nem olyan "gyorsak". Így ennek a fejlesztésnek az eredménye, az Itanium processzor csupán 800MHz-re képes jelenlegi formájában. Azonban a teljesítmény egy dolog laboratóriumban és más dolog valós körülmények között. A chipek általában magasabb órajelen működnek tesztelés során, mint majd a valódi gépben fognak. Így az Intel, mely erősen a "megahertz marketing"-re támaszkodott eddig, most saját reklámja áldozatává válhat.

Cél a csúcs

Visszatérve az Apple, Motorola, IBM (AIM) társulásra és G4 processzorukra. Az Apple a múlt hónapban megjelentette legújabbját, a 867MHz processzort, s a közeljövőben várható az 1GHz is. Ehhez jön még az OS X, az új UNIX-alapú operációs rendszer, mely lehetővé teszi a valódi többprocesszoros teljesítményt függetlenül attól, hogy az alkalmazás speciálisan erre lett -e tervezve vagy nem. Persze az Apple "leggyorsabb" G4 gépe nem az egyprocesszoros, 867MHz modell, hanem a dupla-processzoros 800 MHz modell.

Ahogy az Intel az Itanium megjelenésére készül, az AIM társulás előkészíti következő generációját, a G5-öt, mely valószínűleg 2002 közepén jelenik majd meg. Bár sokáig egyeduralkodó volt sok tekintetben, az Intel egyre inkább csak az előtte levők után próbál majd loholni. Nemrégiben szivárgott ki a hír, hogy az Internet-rendszerek egyik óriása, a Cisco G4 processzorokat vásárolt a Motorola-tól, saját routereiben való alkalmazásra, mely eszközök az Internet építőköveiként ismertek. A megfigyelt eredmények fényében valószínű, hogy az Intel nem tarthatja már sokáig egyeduralkodó pozícióját.


Simon Aughton


A lap tetejére