E-mailCímlap

Vissza


ADSL

Könyvajánló - ...

FreeHand 10, a telitalálat

Honlap-tervrajz gyorsan...

Virtuális hangszerek

OKI 7400

Szépítsünk táblázatot ...

3D a multimédiában

Melyiket válasszam?

OSX akták I.

ArchiCAD-alapú DB CAD

AppleNews

 


Szépítsünk táblázatot Quarkban

Öltöztessük adatainkat csinos csíkosba!


Lássuk be, egy adatokkal teli táblázat nem valami szép látvány. A táblázatok készítése mégis gyakran része a tördelô-grafikusok mindennapjainak. Nem kis feladat olyan tetszetôs táblázatot készíteni, amelynek láttán az olvasó nem lapoz azonnal a következô oldalra, és amely ugyanakkor nem is gusztustalanul csicsás. Egyszerű trükk és jól mutat, ha minden második szövegsor alá egy színes csíkot teszünk.

A csíkos QuarkXPress táblázatok készítésében többféle eszköz is a segítségünkre lehet – http://www.tableworks.com, vagy a TableMaker a Gluontól – http://www.gluon.com.

Ha nagy mennyiségben kell táblázatokat produkálnunk, akkor ezek a bôvítmények igencsak megérik az árukat. De mi van, ha csak elvétve kerülnek az utunkba táblázatok, és azok sem túl bonyolultak? Ez esetben a QuarkXPress saját tabulátorainak felhasználásával is csinos, jól áttekinthetô táblázatokat készíthetünk. Sokan a Rule Above (bekezdés fölé helyezett lénia) segítségével vonalazzák be a táblázatot, de ezt a módszert én túlságosan idôigényesnek tartom. Ehelyett egy olyan Quark-eszközt használok, amelyet a legtöbben a táblázatoktól igen távol állónak tartanak: a Dashes & Stripes (léniák) menüben szaggatott vonalból készítek színes csíkokat a táblázat mögé. Egyszerű, gyors és rugalmas megoldás.

1. Készítsünk egyedi szaggatott vonalat

A QuarkXPress 4 lénia eszköze sokkal hasznosabb, mint gondolnánk. Ebben a példában olyan szaggatott vonalat készítettem, amely pontosan akkora, mint az adott táblázat (amelyet két külön szövegdobozban hoztam létre a Quark Paragraph Attributes/Tabs menüjével).

Az eredeti táblázat

Nézzük meg a Formats párbeszédablakot és jegyezzük fel, mekkora távolság van táblázatunk sorai között (a Leading értéke plusz a Space Before vagy Space After értéke). Erre az adatra késôbb – a szaggatott vonal definiálásakor – még szükségünk lesz.

Ezután az Edit menübôl válasszuk a Dashes & Stripes menüpontot. Az ekkor megjelenô párbeszédablak New legördülô menüjébôl válasszuk a Dash menüpontot; ennek eredményeként megnyílik az Edit Dash párbeszédablak.

A szaggatott vonal kialakítását azzal kezdjük, hogy az ablak felsô részében az 50% beosztásra kattintunk, vagy a Position mezôbe 50-et írunk, majd az Add gombra kattintunk.

Az ablak Dash Attributes részének mezôi nagyon fontosak. A Repeats Every legördülô menüjébôl válasszuk a Points menüpontot, és bizonyosodjunk meg arról, hogy a Stretch To Corners opció nincs kiválasztva (így a vonalak hosszúsága nem változhat). Vegyük a korábban kiszámolt táblázatsorok közötti távolság dupláját és azt írjuk be a Repeats Every mezôbe. Ha például 12 pont a távolság a sorok között, akkor 24-et írjunk. Adjunk nevet a vonalunknak és kattintsunk az OK gombra. Mentsük el az újonnan létrehozott vonalunkat és lépjünk ki a Dashes & Stripes párbeszédablakból.

2. Alkalmazzuk az új vonalfajtát

Szinte hallom, ahogy néhányan azt kérdezik magukban: „Mi köze egy vonaltípusnak a csíkos táblázatokhoz?” A megoldás a vonal vastagságában rejlik – olyan vastag vonalat kell rajzolnunk, hogy a táblázat mögé helyezve a szaggatott mintázat színes sorokat hozzon létre.

Válasszuk ki a szövegdobozt, amelyben a táblázatunk van, és nézzük meg a szélességét (a Measurements paletta W mezôjébôl egy szempillantás alatt kiolvasható). Most az egyik vonal eszközzel rajzoljunk egy függôleges léniát (legkönnyebb a Orthogonal Line rajzeszközzel). Úgy állítsuk be a léniánk paramétereit, hogy olyan magas (hosszú) és széles (vastag) legyen, mint a táblázatunk. Kattintsunk az Item menü Modify menüpontjára, a Style legördülô menübôl válasszuk ki az imént létrehozott vonaltípust, majd jelöljük ki a táblázat mögé szánt színt. Az OK-ra kattintva léniánk színes csíkokká változik.

3. Igazítsuk el a léniát

A vonalak hozzáigazítása a táblázathoz igényel némi vacakolást, de a QuarkXPress-nek ehhez is megvannak a megfelelô precíziós eszközei.

A Bring To Front paranccsal (az Item menüben) hozzuk a szöveget a vonalak elé. Ezután gyôzôdjünk meg arról, hogy szövegdobozunk háttérszíne None-ra van állítva (ezt a Modify párbeszédablak Box fülecskéjénél állíthatjuk be) – a csíkok ugyanis csak így lesznek láthatóak.

A szövegdoboz és a lénia pontos egymáshoz igazításához jelöljük ki mind a két objektumot, majd az Item menübôl válasszuk a Space/Align menüpontot, és igazítsuk vízszintesen középre (Horizontal position = Centers), függôlegesen pedig a fölsô élükhöz (Vertical position = Top Edges – a Space értéke mindkét esetben 0p legyen. Kattintsunk az OK gombra.

Ezután csak a szövegdobozt jelöljük ki, és válasszuk az Item menü Modify menüpontját. A Text fülecske alatti dialógusablakban írjuk be a sorok közötti távolságot, majd írjuk be a First Baseline Offset mezôbe: *.75. Ez annyival lejjebb tolja a szövegünket, hogy pontosan igazodjon az elsô csíkhoz.

Kattintsunk az OK gombra, és el is készült a csodás csíkos táblázatunk. Az a legjobb ebben a technikában, hogy ha a táblázatunk néhány sorral rövidebb vagy hosszabb lesz, egyszerűen csak rövidebbre vagy hosszabbra kell állítanunk a léniát.

4. Díszítsünk tovább

Miért érnénk be szimpla csíkokkal? Miért ne dobhatnánk fel a csíkjainkat színátmenettel vagy akár egy képpel? Hiszen a QuarkXPress képes bármely objektumunkat másfajta objektummá alakítani; például konvertáljuk a szaggatott vonalat Bézier képdobozzá, majd töltsünk bele egy színátmenetet és egy képet.

Elôször ellenôrizzük, hogy a lénia mérete pontosan megfelel-e a táblázatunk méretének, mert ha a léniát dobozzá alakítottuk, már nem tudjuk megváltoztatni a tulajdonságait. A dobozzá alakításhoz jelöljük ki a léniát és az Item menü Shape menüpontjából válasszuk a Bézier képdobozt. Van a QuarkXPress-ben egy kis bibi, amely miatt e művelet során kissé elmozdulhat a létrejövô képdoboz – ez esetben igazítsuk újra egymáshoz a két objektumot a Space/Align menü segítségével (amint azt a 3. lépésben tettük).

Miután a léniánkat képdobozzá alakítottuk, a Colors paletta segítségével töltsük ki valamilyen színátmenettel. Vagy tegyünk a dobozunkba egy képet: válasszuk (az Item menün belül) a Content menü Picture menüpontját és hívjuk be a dobozba a kiválasztott képet.

David Blatner
A „The QuarkXPress 4 Book” szerzôje


A lap tetejére