E-mailCímlap

Vissza


ADSL

Könyvajánló - ...

FreeHand 10, a telitalálat

Honlap-tervrajz gyorsan...

Virtuális hangszerek

OKI 7400

Szépítsünk táblázatot ...

3D a multimédiában

Melyiket válasszam?

OSX akták I.

ArchiCAD-alapú DB CAD

AppleNews

 


FreeHand 10, a telitalálat!


Itt van a Macromedia FreeHand 10, és hogy ilyen gyorsan kijött, azt elsôsorban annak köszönhetjük, hogy a programot kompatíbilissá akarták tenni a Mac OS X operációs rendszerrel. Mintha a Flash tükörképét látnám: a Flash rajzolásban gyenge, de animációban erôs, a FreeHand pedig rajzolásban erôs, de animációban gyenge. És ami megnyugtató, hogy a program rendszerigénye nem sokat változott: Power PC processzor, Mac OS 8.6, 32 MB RAM, 70 MB szabad lemezterület, Netscape Navigator 4.0, 800x600 színes monitor, CD-ROM meghajtó, Adobe Type Manager 4, Type 1 fontok, Postscript level 2 kompatibilis nyomtató.

Egységes interfész

A Macromedia egységes interfész politikájának köszönhetôen a jó öreg FreeHand most új életre kelt, ugyanolyan képet mutat mint a Flash, Dreamweaver, Fireworks. A szép paletták és a lenyíló listák szinte sugallják a precíz munkát, a felhasználói felület egységes. A közhiedelem szerint nehezen megtanulható FreeHand tehát nincs többé, és itt van egy könnyen kezelhetô FreeHand.

Toolbox

Most a Flash, Fireworks, FreeHand programokban egységes Pen eszközt találunk. Ha ezt egy másik görbe csomópontjához illesztjük, akkor az jelez. (Itt kell megemlíteni azt is, hogy a FreeHand 10 emlékszik a görbe utolsó aktív végpontjára.) A jól ismert Pointer eszköz társat kapott: Subselect Tool (a két eszköz között az Option billentyűvel válthatunk). Segítségével egy objektum együttesben kijelölhetjük az egyik objektumot, és el is mozdíthatjuk azt! A Freeform eszköznek csak az ikonja változott, a Freehand eszköz Pencil nevet kapott, a Toolbox alján pedig két színnégyzet található. A Flash mintáját követve, ezekre kattintva színtáblát nyithatunk meg, ahol meghatározhatjuk a körvonal illetve a kitöltés színét.

Library

Ismét a Flash-bôl már ismert eszköz: Library, egy szimbólum könyvtár, mely megkönnyíti az objektumok kezelését. (A Libraryból objektumokat kimásolva azok nem növelik meg a fájlméretet.) A palettát a Window, Library paranccsal nyithatjuk meg, egy elemet kijelölve és a lenyíló listában az Edit lehetôséget választva pedig megnyitunk egy új ablakot, ahol az szerkeszthetô!

Mesteroldalak

A FreeHand 10-ben mesteroldalakat is készíthetünk. Gondolom, sokan örülnek ennek az új szolgáltatásnak, mert egy néhány oldalas nyomtatvány elkészíthetô a FreeHand-ben is. Új mesteroldal készítéséhez a Library paletta lenyíló listájában válasszuk a New Master Page lehetôséget. (A mesteroldalt a program szimbólumként értelmezi.) Így megnyitunk egy szerkesztôablakot, ahol a mesteroldal elkészíthetô. A mesteroldal szerkesztéséhez a Library ablakban jelöljük ki, és a lenyíló listában válasszuk az Edit lehetôséget.

Print Area

A Main palettán a Print Area ikonra kattintva (kiadhatjuk a File, Print Area parancsot is), majd az eszközzel körülhatárolva egy területet, meghatározhatjuk a kinyomtatott részt. Ez lehet egy oldal része, többoldalas dokumentum esetén pedig akár több oldal része is! A terület fogópontjainál módosítható, mellé kattintva pedig eltüntethetô.

Flash navigációs paletta

Adjuk ki a Window, Panels, Navigation... parancsot, így megnyitjuk a Navigation ablakot. Ez a korábbi URL Editor és Set Note ablakot egyesíti, és egy Flash Action táblája is van, melynek lenyíló listájában a Flash-mozihoz akció választható. Ezek a lehetôségek mind arra utalnak, hogy a FreeHand 10 az internetes munkát jobban segíti, amit az is jelez, hogy a Document Inspector-ban webdokumentum-méret is választható (550x400 pixel).

Contour Gradients

Ha már az Inspectoroknál tartunk, a Fill Inspector palettán most új típusú kitöltést is készíthetünk. Ez követi a kitöltött objektum alakját.

Spray és Brush körvonalak

A Stroke paletta lenyíló listájában most egy új lehetôséget találunk: Brush. A hatás egy kijelölt objektum körvonalához az ecset hatást rendeli.

Ha ezután a másik lenyíló listában a Default Paint lehetôség helyett a Default Spray-t választjuk, akkor ismétlôdô mintát kapunk eredményül, melynek mérete a % sávban módosítható. A Stroke paletta lenyíló listájában pedig az Edit Brush... lehetôséget választva megnyitjuk az Edit Brush ablakot, ahol új ecset készíthetô.

Flash Player Window

Hát ez fantasztikus! A szoftverfejlesztôk úgy látszik túl sok hollywoodi filmet láttak, mert az új Control menü parancsaival a FreeHand-ben elkészített Flash-mozi kezelhetô. A Test Movie egy új nézetet nyit meg, ahol a Flash-mozi megtekinthetô. Az Export Movie Flash formátumban menti el a dokumentumot. A Movie Settings segítségével a Flash-mozi beállítható. Sôt, a Window, Toolbars, Controller parancs megnyitja a Controller-t. Ez ismét egy Flash-eszköz, melynek segítségével a Flash-mozi lejátszható, megállítható, léptethetô.

IPTC-támogatás

Ez azt jelenti, hogy mostantól kezdve a FreeHand megfelel a hírügynökségi szabványoknak (Associated Press).

Lessons

A Help, Lessons paranccsal egy multimédiás oktató programot nyithatunk meg.

Help

Mostantól a Help egy HTML fájlban olvasható.

Burkus Sándor

sburkus@hotmail.com

A lap tetejére